Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Magyar Hang: 1,25 millió forintra bírságoltak egy 71 éves nyugdíjas tiltakozót a dudálós tüntetéseken

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Magyar Hangnak nyilatkozott Szabó Gábor (71) nyugdíjas, akit a Hadházy Ákos, Szél Bernadett és a Momentum által április-május folyamán több alkalommal megrendezett Clark Ádám téri „dudálós” demonstrációk során két alkalommal is több százezer forintra büntettek a rendőrök.

Az eredetileg a kórházi ágyak kiürítése ellen szervezett demonstráció-sorozaton a tüntetők a Lánchíd lábánál található körforgalomban körözve dudáltak, hangszórón üzeneteket közvetítettek, illetve többen rendszerint gyalogosan is tiltakoztak, táblákkal.

Szabó Gábort két ilyen tüntetésen is megbírságoltak a rendőrök a KRESZ és a kijárási korlátozás megsértésére és csendháborításra hivatkozva, összesen 1 250 000 forintra.

A nyugdíjas tüntető mindkét eset előtt a kormányhivatalban járt ügyet intézni, és pecsétres igazolást is felmutatott elmondása szerint a rendőröknek, ám ez nem akadályozta meg őket abban, hogy súlyos büntetést szabjanak ki a kijárási korlátozás megsértése miatt.

Szabó úgy nyilatkozott a Magyar Hangnak, hogy ő inkább leüli a büntetését fizetés helyett. Szerinte a véleménynyilvánítása volt a valódi ok a bírságolás mögött. A magas összegeket annak tudja be, hogy korábban, áprilisban két alkalommal is megbüntették a kijárási korlátozás megszegéséért.

A május 24-ig öt alkalommal megrendezett figyelemfelhívó akciósorozat eredetileg a kórházi ágyak kiürítése ellen szólt, azonban hamarosan kiegészült több követeléssel is a demonstrálók listája. Követelték például

  1. a Kásler-terv azonnali visszavonását, a betegek biztonságos ellátását és a kórházi kapacitások fenntartását;
  2. az egészségyi és szociális dolgozók dupla bérezését egyszeri, meg sem kapott pótlék helyett;
  3. a bértámogatás kibővítését a legnehezebb helyzetben levőkkel, a gyermekekkel otthon maradó szülők támogatását, a munkanélküli ellátás meghosszabbítását és a jövedelem nélkül maradt egyéni vállalkozókra való kiterjesztését;
  4. a szájzártörvény azonnali visszavonását, a meghurcoltak megkövetését;
  5. a valódi tájékoztatást propaganda helyett és az információs jogok helyreállítását.

Ezeken kívül kiálltak amellett a két férfi mellet is, akiket az elmúlt hetekben rendőrök vittek el a saját lakásukról rémhírterjesztés miatt, Facebook-posztjaikra hivatkozva. Hadházy Ákos ma arról beszélt, a rendőri fellépésekből nem szabad azt a következtetést levonni, hogy félni kell, mert valójában „ők” (vagyis a kormány) félnek.

(Magyar Hang)
Címlapkép: Mérce