Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem tartotta indokoltnak a bíróság a dudálós tüntetés résztvevőinek több százezerre bírságolását

Megszüntette az eljárást egy gyalogos tüntetővel szemben a bíróság, akit 150 ezres bírsággal sújtott a rendőrség a tavasszal tartott Clark Ádám téri dudálós tüntetésen, egy másik, eredetileg 200 ezer forintra büntetett autós ügyében pedig  elegendőnek látta a figyelmeztetés alkalmazását – közölte Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő Facebook-oldalán.

Mint arról tavasszal a Mércén is beszámoltunk, a koronavírus első hulláma miatt bevezett veszélyhelyzet és kijárási korlátozások idején összesen hatszor tartottak Szél Bernadett, Hadházy Ákos és a Momentum szervezésében autós-dudálós kormányellenes tüntetést a Clark Ádám téri körforgalomban, amelyeknek elsődleges apropói az Orbán-kormány válságkezelése, a felhatalmazási törvény, valamint a kórházi kapacitások növelését célzó ágykiürítések voltak.

A kijárási korlátozás és a KRESZ megszegésére hivatkozva a rendőrség elrettentő mértékű bírságokat rótt ki a tüntetések résztvevőire: volt, aki százezres nagyságrendű büntetést kapott, de volt olyan is, aki  többször vett részt az akciókon, és milliós tételt szabtak ki rá utólag, pedig jogvédők szerint a békés felvonulások nem jelentettek járványügyi veszélyt.

„Mi már akkor is bíztunk benne, hogy ez a fellépés eltúlzott és jogtalan, de mára bírósági döntések is kimondták ezt. Annak idején nagyon sokan siettek a segítségünkre: az igazság iránt elkötelezett magyarok néhány nap alatt összeadtak annyi pénzt, hogy senkinek ne kelljen tartania a büntetésektől, felkészült jogvédők pedig iratmintákat szerkesztettek, hogy fel tudjuk venni a harcot a rendőri önkénnyel szemben.

A pénzből eddig viszonylag csekély összeget, néhány százezer forintot kellett kifizetnünk olyanoknak, akik már nem tudtak, vagy valamilyen okból nem akartak pereskedni. Sok millió forintnyi bírság sorsa még függőben van, de az első ítéletek alapján van remény, hogy az igazság végül győzedelmeskedni fog!”

– írja Hadházy.

Mint arról beszámoltunk, októberben ombudsmanhoz fordul a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Magyar Helsinki Bizottság, mert szerintük a járványügyi veszélyhelyzet alatt megtartott autós tüntetéseket félrekezelte a rendőrség, ezzel pedig a hatóság megsértette a békés gyülekezéshez való jogot.

A jogvédők szerint a rendőrség annak ellenére indított szabálysértési eljárásokat és szabott ki bírságokat a dudálás miatt a tüntetőkre, hogy más esetekben, például  esküvői menetek esetében – nagyon helyesen – fel sem merül a közlekedési szabályok megsértésének kérdése.

A két szervezet szerint szükség van annak átfogó vizsgálatára, hogy a gyülekezéshez való jog hogyan érvényesül a koronavírus-járvány miatt megváltozott helyzetben.

A tüntetések elhibázott rendőri kezelése szerintük nagyrészt a szükségtelen, rosszul megfogalmazott gyülekezési tilalomra vezethető vissza.

Úgy vélik: a hatályos gyülekezési jogi szabályok biztosítanak minden jogosítványt a rendőrség számára ahhoz, hogy a járványhelyzetnek megfelelő döntéseket hozzanak, szükség esetén feltételeket és korlátozásokat írjanak elő, hogy a békés gyülekezéshez való jog a megváltozott körülmények közt is gyakorolható legyen.