Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Göd csak töredékét kapja támogatásként az általa befizetett iparűzési adóból

Ez a cikk több mint 3 éves.

718,6 millió forintot tervez különböző módon Göd városára fordítani a Pest megyei önkormányzat abból az 1,796 milliárd forintnyi iparűzési adóbevételből, amit a gödi Samsung-gyár fizetett be a megyének, írja a Népszava. A lap birtokába került megyei közgyűlési előterjesztésből kiderül, hogy Göd adóbevételének csupán 40%-át kapja vissza pályázható területfejlesztési alap formájában, az összeget pedig csak meghatározott célok keretében lehet felhasználni.

Ahogy arról már korábbi cikkeinkben beszámoltunk, a kormány a járványhelyzet nyújtotta rendkívüli jogrendet kihasználva Különleges Gazdasági Övezetté nyilvánította Göd térségét. A városból származó iparűzési adó ezzel nem a helyi önkormányzat bevételeit bővítette, hanem egyenesen a Pest megyei költségvetésben landolt. A Gödön található Samsung-gyár környezetre és az emberekre gyakorolt negatív hatásait a városlakók kénytelenek elviselni, a külföldi multi adóbevételeiből azonban alig részesülnek.

Balogh Csaba, Göd polgármestere korábbi cikkünkben azt nyilatkozta, a városnak igenis szüksége van a a Különleges Gazdasági Övezet adóbevételeire, hiszen a gyár okozta kellemetlenségeket csak komoly beruházások árán lehet enyhíteni. Ilyen például a tervezett védőerdő amely csökkentené a multi által okozott zajszennyezést. Erre azonban a Pest megyei önkormányzat előterjesztése alapján még egy jó ideig nem lesz lehetőség.

A tervezet szerint négy meghatározott célra lesz fordítható a közel 1,8 milliárd forint adóbevétel. Ebből 718 millió forint egy területfejlesztési alap lenne, amire Gödről, Dunakesziről, Csomádról és Sződről lehet majd pályázni, illetve a kormánypárti vezetésű Fótot is e térséghez csatolnák. Az adóbevétel további 20 százalékát, 359 millió forintot civil támogatási alapként osztanának szét. Ebből 12 további település részesülne, Csomád, Csömör, Csörög, Dunakeszi, Fót, Göd, Mogyoród, Őrbottyán, Sződ, Sződliget, Vácrátót és Veresegyház pályázhatnak majd az összegre. Ez alapján csak az adóbevételek 40 százaléka kerül biztosan Gödre.

A Népszava Ambrus Andrást, a megyei önkormányzat sajtófőnökét is megkérdezte a támogatási rendszerről, aki megerősítette, hogy az összeg nem közvetlenül az önkormányzathoz kerül, a megye csak pályáztatás útján fizeti ki azt. Az előterjesztés szerint 269 millió forintot biztosítanának a gödi zöld-fenntarthatósági alapra, illetve 449 millió forintot gödi útfelújításra.

Az önkormányzat sajtófőnöke elmondta, hogy ebből a pénzből 93 millió forintot már le is vontak.

Az első évben a zöld alap terhére a megye már elszámol 80 millió forintot a lakosság által követelt, Samsung-gyár körüli védőerdő kialakítására, (Göd polgármestere 1,5 milliárd forintot javasolt erre a célra) az útfelújítási alapból pedig levontak öt tételt, aminek megvalósításáról a megye maga döntött. A sajtófőnök azt is kiemeli, a gyár eddig csak 608 millió forintot fizetett be a 2020-as év után, a többit ütemezve tervezik befizetni.

A megyei önkormányzat előterjesztéséhez a képviselők jövő hétfőig nyújthatnak be javaslatokat kedden viszont a veszélyhelyzet miatt egy személyben dönt róla a közgyűlés kormánypárti elnöke, Szabó István (Fidesz-KDNP). A pályázatokat ezután nyújthatják be a térségek.

Balogh Csaba csütörtöki Facebook bejegyzéséből az is kiderül, a megyei önkormányzat a Samsung-gyárból befolyt adóbevételt a multinacionális cég számára készült utakba fekteti. A polgármestert Vajda Viktória Pest megyei önkormányzati képviselő tájékoztatta arról, hogy a gyár által befizetett eddigi 600 millió forintot miképpen készülnek elosztani. Ez alapján a gödi útfenntartási és -fejlesztési alap 300 millió, a civilek támogatási alap 200 millió, a gödi zöld-fenntarthatóságra 100 millió forintban részesül. Ebből 100 millió forint a Samsung körüli utak építésére megy, írja a képviselőnő Facebook oldalán.

A polgármester kiemelte, hogy a Göd útfenntartására szánt alap „kizárólag Göd város közigazgatási területén használható fel”, azonban a különleges gazdasági övezetté nyilvánításuk után elvették az önkormányzat közigazgatási hatáskörét, így a feladattal terhelt bő 93 millió forint összegű Pest megyei beruházás szabálytalanul lett meghatározva. A Gödnek járó támogatást tehát Pest megye saját utaira költ.

Az övezet kivilágításának bővítésére 16 milliót szán a megyei önkormányzat, de az üzemeltetését (áramdíjat) Pest Megye már nem tervezte be , úgyhogy ezek alapján azt is a Gödieknek kell megfizetni, mondta. A védőerdőt pedig egy olyan helyen tervezik kialakítani, ahol a kormányrendelet alapján csak fásítás lehetséges, így az elsődleges funkciója, a zajfogó értéke elmarad. A beruházást ráadásul egy olyan alapból tervezik finanszírozni amely pont nem került feltöltésre az eddig befolyt összegekből.

Balogh Csaba méltánytalannak tartja, hogy a Gödieknek járó pénzből Pest Megye egyeztetés nélkül osztja el a pénzeket, és a városra fordított összegekből is még mindig csak a saját övezetének ipari parkja jár jól, miközben húszezer embert semmiznek ki.

A SAMSUNGTÓL BEFOLYÓ ADÓT A SAMSUNGNAK ÉPÜLŐ UTAKRA KÖLTI PEST MEGYE

Többször kerestem az utóbbi időben is Pest Megye…

Posted by Balogh Csaba on Thursday, February 11, 2021

 

Címlapkép: MTI/Mónus Márton