Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Olyan lesz, mintha 18 lenne, jó?” – Sorra osztják meg a nők a gátmetszés után tapasztalt bunkóságokat

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Másállapotot a szülészetben csoport Facebookon kérte meg azokat a nőket, akik átestek már gátmetszéses szülés utáni varráson, hogy volt-e már olyan élményük, amikor a beavatkozás közben kellemetlen, oda nem illő szavakkal kommentálta az orvos az eseményeket.

Ahogy a szülészeti erőszak ellen és progresszív, nőket tisztelő szülészetért küzdő csoport eredeti posztjában fogalmazott:

„Pár nap múlva lesz a női nemiszerv csonkítás elleni küzdelem világnapja.

Az engedély nélküli gátmetszés is „csonkítás”,
utána sokaknál az átszabás következik, mint a nő (élvezeti?) értékét növelő beavatkozás.
Igen, van néhány eset, amikor indokolt a gátmetszés, de szűkebbre ekkor sem kell szabni, csak ha a nő kifejezetten ilyen kezelést vesz igénybe, ezt saját maga eldöntve és kezdeményezve.

Szerintetek ez tényleg értéknövelő, örömöt fokozó beavatkozás egy női testen?

Ez se legyen tabu, törjük meg együtt a csendet!”

#férjöltés
#férjcsomó
#vőlegényvarrat
#neárts
#masallapotot

Hallottatok már a „husband stitch”, a férjöltés…

Posted by Másállapotot a szülészetben on Sunday, 31 January 2021

A hozzászólások között aztán rengeteg nő osztotta meg élményeit, amelyek nem egyszer bicskanyitogató érzéketlenségről és útszéli bunkóságról tesznek tanúbizonyságot az orvosok/szülészek részéről. Néhány ezek közül:

„Jó szűkre varrom, kacsintott ki oldalra a férjemre, hátha meg akarnak gyereket.”

„Második szülésem előtt a borotválásnál szólt be a szülésznő: látom, a főorvosúr elsőre jól összeszűkítette, ha akar harmadikat is, akkor jobban jár, ha megint ilyet kér! (első után ahogy a férjem fogalmazott, igazi matyóhímzést kaptam

mai napig megkeserítve az életem). A 3.at máshol szültem, gátvédelem, 1 öltés. Később állami rákszűrésen megjegyezték, hogy lehetett volna szűkebbre szabni, mert így a férjem már nem fog hozzám nyúlni

„Nem gátmetszés, repedtem (gátvédelem esélytelen volt az oxi meg a könyöklés mellett), amikor varrt az orvos, odaintette a férjemet, hogy nézze meg, jó lesz-e.”

„mikor a megalaztatasok es szenvedesek utan feltoltak az osztalyra es azthittek alszom a folyoson beszelgettek hogy „ez” volt amelyik olyan nagyon orditott..igen ez.. biztos nem kiabalt ennyire mikor befelé ment..sirva aludtam el.. 2019 nyara..”

A „férjöltés” (angolul „husband stitch”) egy gyakorlatban létező módszer, amelynek során a vaginális szülések közbeni esetleges gátmetszés vagy gátrepedés okozta seb bevarrásakor az egészségügyi dolgozó egy „extra” öltést is hozzáad a feltétlenül szükséges varráshoz. Így a hiedelem szerint a vagina szűkítésével jobban élvezhetők lesznek a szexuális együttlétek (természetesen a férfiak számára).

A hiedelemmel ellentétben azonban az elnyújtott és szükségtelen beavatkozás valójában csak még több fájdalmat okoz a nőnek, és hosszú távon is elveheti az együttlétek örömét, de legalábbis megnehezítheti azokat.

A Másállapotot a Szülészetben! csoport jó ideje küzd a nők semmibevétele ellen a szülészeti és nőgyógyászati beavatkozások során. Róluk szóló cikkeinket itt találjátok.