Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Milliárdokat vont el a kormány az egészségügyből Budán – petíciót indít a Párbeszéd

Ez a cikk több mint 3 éves.

Petíciót indít a Párbeszéd, amiért a II. kerületiektől 6 milliárd, a III. kerületiektől pedig 3,3 milliárd forintot vont el a Fidesz-KDNP, amelyet egyébként egészségügyi fejlesztésekre szántak volna, de átcsoportosítottak „egyedi sportberuházásokra”, derül ki a párt közleményéből.

A közlemény szerint a kormány december 28-án, a koronavírus-járvány második hullámának közepén vont el indoklás nélkül 3,3 milliárd forintot abból az 5,5 milliárdból, amelyből a III. kerületi Vörösvári úti és a békásmegyeri Csobánka téri rendelőintézeteket fejlesztették volna.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke és Óbuda-Békásmegyer országgyűlési képviselője, valamint dr. Kiss László, a kerület polgármestere megkereste Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét, illetve Varga Mihály miniszterelnök-helyettest, hogy magyarázatot kaphassanak az elvonásra.

„Érdemi válaszok helyett azonban – mindkét kérdésre ugyanazt a – semmitmondó, a kérdést megkerülő választ adta Rétvári Bence államtitkár, vagyis továbbra sem hajlandóak elárulni, miért veszik semmibe a magyar emberek egészségét – főleg így, járvány idején. Varga Mihály, aki nemcsak miniszter, hanem a II. és a III. kerület egy részének egyéni oszággyűlési képviselője is, még csak válaszra se méltatta a kerület lakóit”

A párt szerint a sorok között olvasva viszont kiderül egy-két dolog, amiből az érződik, hogy a Csobánka téri telephelyről már lemondott a kormány – és ezzel együtt az oda járó emberek ezreiről is.

Ám az elvonások nem csak a III. kerületet érintették: a II. és a XV. kerület lakosaval is elesnek a létfontosságú egészségügyi fejlesztéstől, ezért Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere szintén a forráselvonásokról érdeklődött az Emberi Erőforrások Minisztériumától – választ azonban még ő sem kapott.

A közlemény szerint az orvosi rendelők sokszor megígért és kormányrendeletbe is foglalt felépítésével, felújításával korábban folyamatosan kampányolt Varga Mihály fideszes országgyűlési képviselő, ráadásul bő egy évvel ezelőtt már az építkezés megkezdését is bejelentette.

„Az embereknek joguk van a megfelelő egészségügyi ellátáshoz, a korszerű orvosi rendelőkhöz, az emberhez méltó bánásmódhoz”

-írják.

A petíciót ezen az oldalon lehet aláírni.

Címlapkép: MTI/Soós Lajos