Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Párizsi klímaegyezmény: igen, Trump határkerítése: nem – ezek voltak Biden elnök első intézkedései

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Egyesült Államok újra csatlakozik a 2015-ös párizsi klímaegyezmény vállalásaihoz, leáll Trump déli határkerítésének építése, megszűnik az egyes muszlim országokra bevezetett beutazási tilalom, minden szövetségi épületben kötelező lesz a maszkviselés. Ez csak néhány azok közül a rendeletek közül, amelyeket Joe Biden, az USA tegnap beiktatott, 46. elnöke a Fehér Házba való megérkezése után aláírt.

Biden a hagyományos, ceremoniális bejelentése alatt sajtókérdésre azt is közölte, Donald Trump leköszönő elnök egy hagyományt mégis betartva rövid levelet hagyott ott neki az ovális iroda asztalán. Ezt Biden el is olvasta, és annyit közölt róla, „rendkívül nagylelkű” volt vele Trump. Részleteket viszont nem árult el a tartalmából, mint mondta, ennek nyilvánosságra hozása előtt mindenképpen beszélni szeretne a levél írójával is.

A most bejelentett rendeletek keretében többek között:

  1. Az Egyesült Államok újra csatlakozik a 2015-ös párizsi klímaegyezményhez, Trump ebből 2019-ben kilépett, de kormánya előtte is figyelmen kívül hagyta az abban rögzített károsanyag-kibocsátási célok elérését.
  2. Kötelező lesz a maszkviselés a szövetségi birtokot képező létesítményekben.
  3. Leáll az USA és a WHO kapcsolatának ugyancsak Trump által bejelentett felfüggesztése, Dr. Anthony Fauci, Trump volt járványügyi főembere pedig amerikai WHO-nagykövet lesz.
  4. Országszerte érvénybe lép a járványhelyzetre tekintettel bevezetett kilakoltatási moratórium.
  5. Kiterjesztik a diákhitel törlesztésének moratóriumát is, az eddigi érvényességi időn túlra.
  6. A republikánusok által szorgalmazott Keystone XL nemzetközi olajvezeték építkezései leállnak.
  7. A Trump által hét muszlim többségű országra bevezetett beutazási tilalom azonnali hatállyal megszűnt.
  8. Leáll Trump déli határfalának építése, és nem terjesztik ki a bevándorlási hatóságok jogköreit sem.
  9. A népszámlálásban és a kongresszusi kerületek átalakításába ezentúl is bele kell venni az országban élő, nem amerikai állampolgárokat.

Az intézkedések gyakorlatilag eltörlik Trump legfontosabb, elnökké válása utáni gyorsrendeleteit, amelyekkel 2017 januárjában erős jelzést küldött bevándorlásellenes és elszigetelődést elősegítő, és a klímaváltozás alapvető tényeit kétségbe vonó politikájáról.

Az intézkedések visszaforgatása most ugyanilyen erős jelzésként szolgál azonban arra, hogy Joe Biden ezeket az intézkedéseket úgy görgetné vissza, mintha soha nem is léteztek volna. Ezeken kívüli gyorsrendeletei pedig kivétel nélkül arra irányultak, hogy a járvány miatt az USA-ban súlyosbodó szociális válságot enyhíteni igyekezzen.

Amerika klímapolitikája sokkal nagyobb hatással van az életedre, mint hinnéd

A kímaváltozás szempontjából egyáltalán nem másodlagos, hogy ki van a Fehér Házban, ugyanis az elmúlt évtizedek globális klímapolitikáját egy ország sem alakította olyan erősen, mint az Egyesült Államok.

A Partizán videója:

Noha szinte minden főbb, nyugati hatalom kritizálta ezt, Donald Trump az „Amerika az első”-programja keretében négy éve meghirdette, nem hajlandó együttműködni nemzetközi szervezetekkel és fórumokkal a klíamváltozás, vagy a konfliktusmegoldás területén, a Covid-19 járvány kitörése után pedig az országában elharapózó súlyos helyzetért is elsősorban Kínát és a WHO-t tette felelőssé.

Joe Biden választási ígéreteihez híven most mindezt visszafordítaná, és azt ígéri „helyreállítja Amerika helyét a világban.” Mint ahogy arról azonban mi is többször, részletesen írtunk, eddigi miniszteri kinevezései arra utalnak, ez a világ inkább egy régi Trump előtti konszenzus visszatérését, és nem teljesen új fejezetet jelentenek majd.

Címlapkép: The Cable, Twitter