Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Biden bejelentette kormánya első tagjait, miután Trump zöld utat engedett az átadás-átvételnek

Ez a cikk több mint 3 éves.

Bár Trump még mindig dühös tweetekben tagadja Joe Biden győzelmét, azt már közölte, hogy engedélyezte a hivatali átadás-átvételért felelős kormányügynökségnek a kormányzati hatalom átadás-átvétel eljárásának hivatalos megkezdését.

Az Általános Szolgáltatások Igazgatóságának (General Services Administration, GSA)  elnöke, Emily Murphy a CNN értesülése szerint tegnap levélben értesítette a demokrata elnökjelöltet, hogy megkezdődhet az átadás, és Biden rendelkezésére bocsájtja az erre a célra elkülönített szövetségi erőforrásokat.

Ezzel együtt megkezdődött a Biden-kormány tagjainak kijelölése is. A hónap elején a választásokat megnyerő jelölt ma az esti órákban hozta nyilvánosságra kabinetjének legfőbb vezetői névsorát, azonban néhányat már korábban bejelentett.

A most bejelentett nevek alapján egyértelmű, hogy Biden tapasztalt szakértőkkel tölti fel kormányát, akik mindkét oldal számára elfogadhatóak.

A magyar származású Antony Blinken lesz Joe Biden külügyminisztere. A politikus már korábban is szoros szövetségese volt Bidennek, a kampány alatt külpolitikai tanácsadója, Obama második ciklusa alatt pedig külügyminiszter-helyettes volt. Kinevezése a trumpi „America First” politika visszafordításának jele, amely során Trump kiléptette az országot a Párizsi klímaegyezményből, az iráni atomalkuból, a WHO-ból, folyamatosan gyengítette a szövetségeit Európában (NATO) és az ISIS elleni küzdelemben kulcsfontosságú szövetséges kurdokat is cserben hagyta.

Blinken az elmúlt négy évet a WestExec tanácsadó cégnél töltötte, több technológiai nagyvállalatnak – mint például a Google -,  végzett lobbitevékenységet, és állami megrendeléseket szerzett nekik.

Biden klímaügyekért felelős különleges küldöttnek nevezte ki John Kerryt. Az amerikai politikában jártas olvasóknak ismerős lehet Kerry neve: ő volt George W. Bush kihívója 2004-ben, majd Obama második terminusában az ország külügyminisztere.

Kerry jelölését a zöld aktivisták is üdvözölték, mivel külügyminiszterként kulcsszerepet játszott a Párizsi klímaegyezmény tető alá hozásában (amiből Trump kiléptette az Egyesült Államokat).

Klímaügyi küldöttként Kerry elsőként helyet kap a nemzetbiztonsági tanácsban is, jelezve, hogy a Biden-kormány sürgető nemzetbiztonsági kérdésként fogja kezelni a klímaváltozás kérdését –  közölte a megválasztott elnök csapata.

Pénzügyminiszterének Janet Yellent nevezi ki, aki az amerikai központi bank első női elnöke volt, most pedig az ország első női pénzügyminisztere lesz. Yellen modern korunk egyik legnagyobb gazdasági válságában veszi át a posztot: az amerikai munkanélküliség a világháború óta nem látott szinten van és az amerikai adósság szint is rekord magasan áll.

Yellen is biztonságos választásnak számít: már a 2014-es központi bank elnökségi kinevezését is több republikánus szenátor támogatta.

Belbiztonsági minisztere Alejandro Mayorkas lesz, aki az első bevándorló és latino származású politikus a poszton: így nem meglepő, hogy tőle a Trump által felbolygatott bevándorlási kérdés rendbe tételét várják. Mayorkas korábban már szolgált a hivatal alelnökeként, így ő is kipróbált szakemberként léphet a pozícióba. Ő vezette a zika- és az ebola-vírus járványokra reagáló kormányzati akciócsoportokat is, így a jelenlegi helyzet kezelésében is jól jöhet a tapasztalata.

Tehát a radikális változás elmarad, azonban a kormány névsorán látszik, hogy a nagy demokrata nevek helyett Biden valóban kipróbált, tapasztalt szakemberekkel tervezi a kormányzást. Ahogy az is, hogy minden eddiginél diverzebb lesz az ország vezetése.

Címlapkép: Joe Biden, Facebook