Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trump a WHO-ból is kilép Kína miatt – koronavírus-összefoglaló szombaton

Ez a cikk több mint 3 éves.

Meghalt 7 idős, krónikus beteg, és 26-tal, 3867-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon – közölte az Operatív Törzs információi alapján az MTI szombat reggel. A kormányzati portálon azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma 524-re emelkedett. 2142-en már gyógyultan távoztak a kórházból.

Az aktív fertőzöttek száma 1201-ra csökkent.

Makó, 2020. május 30.
A Kiskaska kézmûves vásár Makón 2020. május 30-án. A járványügyi szabályok betartásával negyven térségi kistermelõ mutatta be portékáját a makói fürdõ elõtti téren megrendezett kézmûves vásáron.
MTI/Rosta Tibor

Az Operatív Törzs ülésén ma kiderült, hogy milyen irányelvek szerint folytatnak Magyarországon kezelést a még fertőzöttek körében. Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa kérdésére válaszolva közölte, ahogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az egészségügyi szakma egy-egy kezelést ajánl vagy inkább nem javasol, úgy az itthon alkalmazott gyógyító módszereket is ehhez illeszkedve változtatják. Kitért arra is, hogy a koronavírus terjedhet tárgyak által is, ezért javasolt továbbra is a fertőtlenítés. Ezzel együtt továbbra is fontos a távolságtartás és a maszkhasználat is ahhoz, hogy ez a járvány ne terjedjen tovább – emelte ki.

Csíksomlyó: Szentmise a kegytemplomban-zarándokok nélkül

A távolságtartás fontossága, és az utazás nehézségei is okai voltak annak, hogy példátlan módon, az idei csíksomlyói búcsút Székelyföldön a katolikus zarándokok szokásos tömegei nélkül, szentmisével tartották meg a búcsúshely kegytemplomában.

Kovács Gergely gyulafehérvári érsek szerint ugyan más, de nem biztos, hogy rossz az, hogy a járvány miatt zarándokok nélkül kellett megrendezni az idei csíksomlyói búcsút. A búcsús szentmise szónoka abbeli hitének adott hangot, hogy „a járvány visszavezet bennünket a lényeghez, az ünnep magvához”.

Kijelentette: a járvány sok mindent átértékelt bennünk, megtanított arra, hogy mi az, ami az igazán értékes, mi az, ami maradandó.

„Meggyőződésem, hogy a csíksomlyói pünkösdszombati búcsúval is ugyanez történik. A járvány visszavezet bennünket a lényeghez, az ünnep magvához”

– fogalmazott.

Csíksomlyó, 2020. május 30.
A hívek hangszóróból hallgatják a szentmisét a csíksomlyói kegytemplom udvarán a csíksomlyói búcsún 2020. május 30-án. A koronavírus-járvány miatt zarándokok nélkül lehetett csak megtartani az idei csíksomlyói búcsút.
MTI/Veres Nándor

Újraindulnak a brit versenysportok is

Miközben Nagy-Britanniában a járvány még mindig igencsak pusztít, a konzervatív kormány az élet mielőbbi újraindulására, és az iskolák, üzletek, sportesemények megnyitására koncentrál. Jonathan Van-Tam helyettes brit tisztifőorvos mai sajtótájékoztatóján arra figyelmeztetett, mindez veszélyes pillanatba sodorta az országot, ha túl lazán veszik ezentúl az emberek a járványveszélyt, az új hullám is fenyegethet.

Mindezek ellenére, körülményes biztonsági intézkedések között, de újraindulhat a brit versenysport is.

Újraindul a jövő héten a koronavírus-járvány miatt hónapok óta szünetelő brit professzionális versenysport, köztük az első osztályú angol labdarúgó-bajnokság, a Premier League, amelynek sok mérkőzését most első ízben ingyen közvetítik a brit televíziós állomások.

Oliver Dowden kulturális, sport- és médiaügyi miniszter, aki a brit kormány szokásos napi sajtótájékoztatóját tartotta szombat este a Downing Streeten, elmondta: a labdarúgás, a tenisz, a lóverseny, a Forma 1, a krikett, a golf, a rögbi, a snooker és sok más sportág hamarosan visszatér a brit képernyőkre.

Dowden szerint a sportrendezvényeket egyelőre zárt létesítményekben, közönség nélkül lehet csak megtartani, de éppen ezért jelentősen bővül a televíziós közvetítések köre.

Trump végleg kilépteti az USA-t a WHO-ból

Washington megszünteti minden kapcsolatát az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), valamint a kínai jogsértés miatt visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát – jelentette be az amerikai elnök a Fehér Ház Rózsakertjében pénteken.

Rövid nyilatkozatában Donald Trump hangsúlyozta, hogy a WHO nem hozta meg a koronavírus-járvány miatt szükségessé vált reformokat, ezért szakítanak meg vele minden kapcsolatot. Közölte: a szervezet működéséhez biztosított eddigi amerikai hozzájárulás összegét Washington más szervezetekhez irányítja át.

Trump egyúttal ismét elmarasztalta Kínát az egész világot sújtó járvány kezeléséért, és a hongkongi tüntetések brutális rendőri kezeléséért is kárhoztatta Pekinget.

 „Megszegték a világnak adott szavukat Hongkong autonómiájának biztosítását illetően”

-adta hírül a Fehér Ház sajtóosztálya Trump nyilatkozatát. Az US vezetése ezeket a vádakat gyakran megfogalmazta már az ENSZ Egészségügyi Világszervezetével szemben, de a Kínával való lepaktálás washingtoni vádjaira egyértelmű bizonyíték eddig egyáltalán nem került elő.

Kolumbia, India lazít és Szlovénia bejelentette a koronavírus-járvány végét

Ma több országban is folytatódott a vírus miatti kijárási korlátozások, és egyéb megszorító intézkedések feloldása. A járvány miatt rendkívül nehéz gazdasági helyzetbe került Kolumbia ma például részlegesen feloldotta a kijárási korlátozásokat, amelyek késő március óta voltak érvényben. Ezek a feloldások a fővárosra, Bogotára is vonatkoznak majd. Az országban több mint 26.600 megbetegedést és eddig 853 halálos áldozatot regisztráltak.

Hasonlóan az enyhítésre törekszik India is. Az országban vendégmunkások milliói kerültek lehetetlen helyzetbe, miután munkahelyeikről eredeti lakóhelyükre kellet gyalog, vagy szekéren elindulniuk a járványügyi, szigorú lezárások és a tömegközlekedés megszüntetése miatt. Az ország immár csupán „magas kockázati zónákban” tart fenn szigorú lezárást június 30-ig, és – noha a tömeges fertőződések kockázata továbbra is nagy – az újdelhi szövetségi kormány itt is részleges nyitás mellett döntött.

A szlovén kormány pedig már kihirdette a járvány végét is az országban, amelyet hamarosan hivatalosan is bejelentenek az Európai Unió felé. A HVG.hu szerint a folyamat már április végén, a korlátozások folyamatos visszavonásával elkezdődött az országban, idézik azonban Milan Kreket, a szlovén közegészségügyi intézet igazgatóját is, aki szerint egészségügyi értelemben a járvány adminisztratív vége, amit a kormány hirdetett meg, „álhír”. Még akkor is, ha az elmúlt hetekben már nem regisztráltak új halálesetet, a fertőzöttek száma pedig nem nőtt.

Kína már év végére kereskedelmi forgalomba hozhatja saját vakcináját

A korlátozásoknak, és legalább részleges távolságtartásnak azonban csak sikeres vakcina vethet véget. És éppen aznap, amikor az USA vezetése heves támadást intézet ellenük, egy kínai egészségügyi-fejlesztő cég bejelentette, hogy az év végére akár már kereskedelmi forgalomba is tudja hozni az új koronavírus ellen kifejlesztett védőoltását. A Reuters szerint a Vuhani Virológiai Laboratórium és a Pekingi Biológiai Termékek Intézete által kifejlesztett vakcinát klinikai tesztek során már 2000 embernek adták be, most a második, kísérleti fázisban tartanak. A fejlesztőcégek mind az állami Sinopharm gyógyszeripari konglomerátumhoz, így közvetve a kínai államhoz köthetőek.

(MTI, HVG, The Guardian)