Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem fogadja el a Dunaferr ultimátumát a Vasas

Ez a cikk több mint 3 éves.

Mivel a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség elkötelezett a Dunaferr hosszútávú, törvényes működése és a Dunaferr Társaságcsoport Kollektív Szerződés (DTKSZ) változatlan formában történő, határozatlan idejű fenntartása mellett, ezért nem fogadják el a munkáltató, Jevgenyij Tankiljevics tegnapi ajánlatát, miszerint a DTKSZ megszűnési hatályát későbbre, 2021. április 30-ra módosítaná a vállalat.

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség válaszolt, valamint tájékoztatót adott közre a cég tegnapi, némiképp váratlan ultimátumára

Hajrá Vasas! ✊

Közzétette: Vasas Szakszervezeti Szövetség – 2021. január 20., szerda

Ahogyan tegnap beszámoltunk róla: a cég vezérigazgató-helyettese, Jevgenyij Tankiljevics a szakszervezetek együttműködését kéri, a kollektív szerződés meghosszabbításához ugyanis az ő beleegyezésükre is szükség lenne. A cégvezető egy napos határidőt adott a cégen belül működő két szakszervezetnek: a DUNAFERR DV. Vasas Szakszervezeti Szövetségnek és a DUNAFERR Ifjúsági Szervezetnek – a mai napon, január 20-án 15 óráig kellett volna aláírniuk a megállapodást.

Mint írják a szakszervezetek: a munkáltató ajánlatának elfogadásával elismernék azt, hogy DTKSZ felmondása 2020. augusztus 14-én jogszerű volt, illetve egyetértenének azzal, hogy a kollektív szerződés 2021. április 30-án örökre megszűnjön.

„Az esetleges aláírással vajon mi változna? Lenne fedezete a munkabérek rendes időben történő kifizetésére, a DTKSZ-ben foglalt juttatások teljesítésére? Szerintünk nem!”

-írják közleményükben.

A szakszervezet szerint eddig megkérdezett ügyvédi irodák egybehangzó véleménye szerint az ajánlat elfogadásával ráadásul jelentősen gyengíthetnék a perbeli pozíciójukat, hiszen az ajánlat elfogadásával gyakorlatilag ráutaló magatartással elfogadnák a tavaly augusztusi DTKSZ felmondást. Miközben pedig még az sem világos számukra, ki és milyen alapon jogosult a munkáltató törvényes képviseletére.

A Vasas több alkalommal is bírósághoz fordult, miután úgy ítélte meg, a cégvezetés többszörösen megsértette a Munka törvénykönyvében foglalt előírásokat. A cég augusztus 14-én felmondta a pluszjuttatásokat biztosító kollektív szerződéseket, október óta pedig nemcsak a fizetésüket, hanem a béren kívüli juttatásaikat is csúsztatva kapják meg a dolgozók. Ezzel a szakszervezetek szerint a cég sorozatosan megsértette a Munka Törvénykönyvét, és folyamatosan nehéz helyzetbe hozta a munkavállalókat. Ahogy azt a Mércén is megírtuk, a Vasas ezért jogi útra terelte az ügyet, a bíróság pedig elmarasztalta a Dunaferrt.

A cégnek szeptember 30. óta nincsenek választott tisztségviselői, valamint felügyelőbizottsága. Ebből kifolyólag folyamatos belső csatározások zajlanak a vezetőségben, miközben a dolgozók bére harmadik hónapja késik. Ráadásul az állandó belharcok akár a társaság kényszertörléséhez is vezethetnek, amely katasztrofális következményekkel járhat a gyár működése szempontjából.

Ahogy a közleményben is írják: a DTKSZ felmondása óta a munkáltató a Vasas egyetlen levelére sem válaszolt, semmiféle konzultációt nem folytatott velük, illetve az előterjesztésből az is kiderül, hogy az abban foglaltakkal kapcsolatban sem kíván velük tárgyalást folytatni. Egyet tudnak egyedül elfogadni: ha az ő általuk adott anyagot az ultimátumban foglaltak szerint, tárgyalás és feltétel nélkül elfogadja az érdekvédelmi szervezet.

„Sem a munkavállalóknak, sem a Vasasnak nincs szüksége vitákra, hanem biztos munkahelyre, keresetre és kiszámítható jövőre aminek szerves része a jelenleg érvényben lévő DTKSZ”

-írják.

A szakszervezet további együttműködését kinyilvánítva, a munkavállalók hosszú távú érdekeit is szem előtt tartva a következő ajánlatot teszi:

  1. A DTKSZ felmondásával kapcsolatos jogi viták megszüntetésének feltétele, hogy a munkáltató a DTKSZ felmondását vonja vissza és változatlan tartalommal, határozatlan időre állítsa vissza.
  2. Eszenyi András munkaviszonyát azonnali hatállyal állítsa vissza, az eredeti állapotnak megfelelően. (Nevezett semmiféle perindításban nem működött közre, csupán elfogadta a felügyelő bizottságba történő delegálást.)
  3. A Vasas választott elnökségének tegye lehetővé a Dunaferr területére történő belépést és munkavégzést az Mt. 275. §-ban foglaltak szerint.

A szakszervezet ajánlata 2021. január 21. napjának 15 óra 00 percéig érvényes, az ajánlati kötöttség határozott idejű és ebben az időpontban megszűnik.

Decemberben a cégvezetés nem engedte bejutni a Vasas képviselőit a vállalat előre meghirdetett szövetségi gyűlésére, majd Tankiljevics egy sértett levélben hozta a szakszervezeti tisztviselőkkel, hogy azonnali hatállyal felmond nekik. A szakszervezet emiatt is bírósághoz fordult. A dunai vasműből legutóbb az a hír érkezett, decemberi bérek januári kifizetését sem tudja egy összegben rendezni a vezetés, így zsinórban negyedik hónapja nem tudja a munka törvénykönyvében foglaltak szerint kifizetni a dolgozókat.

A Portfolio a DUNAFERR DV. Vasas Szakszervezet honlapján megjelent levélre hivatkozva tegnap arról is írt, a szakszervezet tájékozódni szeretne a vállalat anyagi helyzetéről és személyesen tisztázná a kialakult helyzetet.

Címlapkép: Az elsõ csapolás a dunaújvárosi ISD Dunaferr átépített nagyolvasztójában 2016. július 25-én. Fotó: Máthé Zoltán/MTI