Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Meghosszabbítaná az augusztusban felmondott kollektív munkaszerződés hatályát a Dunaferr vezetője

Ez a cikk több mint 3 éves.

A tavaly augusztus közepén felmondott Dunaferr Társaságcsoport Kollektív Szerződés (DTKSZ) megszűnési hatályát későbbre, 2021. április 30-ra módosítaná a vállalat – derül ki abból a közleményből, amelyet a vállalat a Mércének küldött. Ehhez a cég vezérigazgató-helyettese, Jevgenyij Tankiljevics a szakszervezetek együttműködését kéri, a kollektív szerződés meghosszabbításához ugyanis az ő beleegyezésükre is szükség lenne.

A munkavállalóknak megküldött levelében Tankiljevics úgy fogalmaz,

„(e)z a plusz időtartam kedvező a munkavállalóknak, hiszen ezalatt is változatlan bérezésben és juttatásokban részesülnek. Ez az időtartam továbbá lehetőséget biztosít arra is, hogy az új kollektív szerződés megkötésére vonatkozó tárgyalásokat lefolytathassuk.”

A cégvezető egy napos határidőt ad a cégen belül működő két szakszervezetnek: a DUNAFERR DV. Vasas Szakszervezeti Szövetségnek és a DUNAFERR Ifjúsági Szervezetnek január 20-a 15 óráig kellene aláírnia a megállapodást.

Tankiljevics arról is ír, hogy a hosszabbításnak az is feltétele lenne, hogy

„szűnjön meg minden rosszhírkeltés a DUNAFERR DV. Vasas Szakszervezet jelenlegi választott vezetői részéről a DUNAFERR vonatkozásában, továbbá az öncélú, a DUNAFERR-nek és minden munkavállalójának csak kárt okozó jogi viták szűnjenek meg, és helyettük végre érdemi egyeztetések kezdődjenek meg mindkét szakszervezet részéről.”

A Vasas több alkalommal is bírósághoz fordult, miután úgy ítélte meg, a cégvezetés többszörösen megsértette a Munka törvénykönyvében foglalt előírásokat.

a cég augusztus 14-én felmondta a pluszjuttatásokat biztosító kollektív szerződéseket, október óta pedig nemcsak a fizetésüket, hanem a béren kívüli juttatásaikat is csúsztatva kapják meg a dolgozók. Ezzel a szakszervezetek szerint a cég sorozatosan megsértette a Munka Törvénykönyvét, és folyamatosan nehéz helyzetbe hozta a munkavállalókat. Ahogy azt a Mércén is megírtuk, a Vasas ezért jogi útra terelte az ügyet, a bíróság pedig elmarasztalta a Dunaferrt.

A cégnek szeptember 30. óta nincsenek választott tisztségviselői, valamint felügyelőbizottsága. Ebből kifolyólag folyamatos belső csatározások zajlanak a vezetőségben, miközben a dolgozók bére harmadik hónapja késik. Ráadásul az állandó belharcok akár a társaság kényszertörléséhez is vezethetnek, amely katasztrofális következményekkel járhat a gyár működése szempontjából.

Decemberben a cégvezetés nem engedte bejutni a Vasas képviselőit a vállalat előre meghirdetett szövetségi gyűlésére, majd Tankiljevics egy sértett levélben hozta a szakszervezeti tisztviselőkkel, hogy azonnali hatállyal felmond nekik. A szakszervezet emiatt is bírósághoz fordult.

A dunai vasműből legutóbb az a hír érkezett, decemberi bérek januári kifizetését sem tudja egy összegben rendezni a vezetés, így zsinórban negyedik hónapja nem tudja a munka törvénykönyvében foglaltak szerint kifizetni a dolgozókat.

A Portfolio a DUNAFERR DV. Vasas Szakszervezet honlapján megjelent levélre hivatkozva ma arról is írt, a szakszervezet tájékozódni szeretne a vállalat anyagi helyzetéről és személyesen tisztázná a kialakult helyzetet.

Címlapkép: A Dunai Vasmű (Fotó: MTI / Kovács Tamás)