Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tüntetések kezdődtek Oroszországban Navalnij letartóztatása miatt, már 30 embert előállítottak

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítés (21:15):

Navalnij elítélésének hírére országszerte tüntetések kezdődtek az oroszoknál. Szentpéterváron már legkevesebb 30 tüntetőt állítottak elő a rendőrök, akik a kemény mínusz ellenére vonultak utcára, hogy a Putyin legerősebb kihívójaként számon tartott politikus letartóztatása ellen demonstráljanak.

Korábban írtuk:

Gyorsított eljárásban, a fogdán felállított bíróság előtt ítélték 30 nap elzárásra Alexej Navalnij, orosz ellenzéki politikust, alig egy nappal azután, hogy egy mérgezésből felépülve hazatért Berlinből.

Az ellenzéki vezető ügyvédje elmondta, közel 15 órán át megtagadták tőle, hogy kapcsolatba lépjen ügyfelével, majd egyetlen percet adtak nekik a mai meghallgatásra való felkészülésre. Navalnij a meghallgatásról videót is készített, ebben elmondta, érthetetlen, ami történik és az eljárást a legmagasabb szintű törvényszegésnek, a jogi normák demonstratív semmibe vételének nevezte.

A politikust a gyorsan-ítélő bíróság döntése értelmében február 15-ig biztosan fogva tartják, addig megkezdik a korábbi felfüggesztett börtönbüntetésével kapcsolatos tárgyalást.

A hivatalos közlés szerint a kirendelt bíróságra azért volt szükség, mivel Navalnij nem rendelkezik negatív koronavírus teszttel – ezzel indokolták a „nyilvános tárgyaláson” a létszám-limitet, valamint a független sajtó kizárását is.

A politikus elfogása ellen az EU közös nyilatkozatot adott ki, ehhez csatlakozott Magyarország is. A Külgazdasági és Külügyi Minisztérium a 444 megkeresésére csak annyit reagált,

„Magyarország is csatlakozott az üggyel kapcsolatos közös uniós nyilatkozathoz – ennek szövege tehát hazánk álláspontját is tükrözi.”

Navalnij elfogása ellen felszólalt még Edward Snowden is, aki jelenleg Oroszországban él illetve Joe Biden a héten hivatalba lépő nemzetbiztonsági főtanácsadója, Jake Sullivan is, aki a politikus azonnali szabadon eresztését követelte, hozzátéve „a Navalnij élete elleni támadás elkövetőit felelősségre kell vonni”.

Navalnij a „tárgyalás” után Youtube-os videó-üzenetben hívta követőit szombatra, tömeges tüntetésre az utcákra:

„Nincs semmi, amitől ezek a bunkerekben bújkáló tolvajok jobban félnének mint az utcára vonuló tömegek.”

Azonban a tüntetések már ma elkezdődtek. A Navalnijt fogva tartó Moszkva közeli rendőrörs épülete előtt pár százan kezdtek demonstrációba, velük szemben a rendőrség már megkezdte az intézkedést, ahogy az az Open Russia Twitteren közzétett videóján is látszik:

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Alekszej Navalnijt tegnap, szinte rögtön földet érése után letartóztatták.

A Putyin legfőbb kihívójaként számon tartott orosz politkus még augusztus 20-án került kórházba mérgezéses tünetekkel. A politikust mesterséges kómában, lélegeztető gépen ápolták, állapota csak szeptember elejére kezdett javulni.

Navalnijt csak két nappal az omszki kórházba kerülése után engedték áthelyeztetni a berlini Charité Klinikára, ahol kezelőorvosai megállították a a kolinészteráz-gátlók csoportjába tartozó anyaggal való mérgezését.

Ez nem az első alkalom volt hogy Navalnijt megmérgezték: egy évvel korábban, tavaly nyáron allergiás tünetekkel vitték a börtönből, a tüntetés-szervezés miatt 30 napos elzárását töltő politikust kórházba.

A Bellingcat és az Insider közös nyomozása kiderítette, hogy mind a tavaly nyári, mind pedig a korábbi mérgezés is az orosz kormányszerv, az FSZB akciója volt.

Arról, hogy miért fontos szereplője Alekszejej Navalnij a Putyinnal szemben álló orosz ellenzéknek itt írtunk.

(TheGuardian, MoscowTimes, Mérce)