Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Bellingcat, az Insider és a CNN oknyomozása szerint az orosz kormány mérgezte meg Navalnijt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Minden bizonnyal a belbiztonságért felelős orosz nemzetbiztonsági szolgálat egyik különítménye mérgezte meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust a nyáron – derítette ki a Bellingcat oknyomozó portál, a The Insider amerikai lap és a CNN közösen végzet nyomozása.

A nagyrészt oroszországi mobil távközlési adatok, az orosz belföldi repülőjáratok utaslistái és más források elemzése alapján készült kutatásból kiderül, az orosz kormánynak fontos szerepe lehetett a politikus megmérgezésében.

Ahogy azt e kevésbé meglepő tényt, hogy a titkosszolgálat komoly megfigyelés alatt tartotta Navalnijt: legkevesebb harminc esetben fordult elő, hogy követték a világ legnagyobb országában menetrend szerinti repülőjáratokkal megtett útjain.

Azonban az már sokkal inkább meglepő, hogy nem az ilyen megfigyeléseket általában végző Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) alá tartozó Alkotmányvédelmi és Terrorelhárító Szolgálat, hanem egy biológiai- és vegyi fegyver szakértőkből és orvosokból álló különítmény volt a nyomában.

Az orvosok bevetése megfigyelési műveleteknél pedig nem igazán gyakori jelenség.

Ez alapján is szinte biztosan állítható, hogy a cél nem csupán a megfigyelés, hanem a politikus félreállítása lehetett. Az egység tevékenységét Oleg Tajakin orvos, az FSZB-hez tartozó kriminalisztikai intézet munkatársa hangolta össze. A KGB alatt 1977-ben alapított intézet kapcsolatba hozható számos gyilkossággal, például a 2006-ban sugárzó izotóppal Londonban megölt Alekszandr Litvinyenko egykori orosz hírszerző ügyével.

Tajakin az egység egyik vegyifegyver-szakértő tagja, Konsztantyin Kudrjavzev kíséretében közvetlenül az akció előtt rövid látogatást tett Szocsiban, ahol a politikai elit számos tagja eltölti  az államfővel, Vlagyimir Putyinnal személyesen folytatott megbeszélések előtt a koronavírus-járvány miatt kötelező karantént.

Ez arra utal, hogy a novicsok nevű idegméreggel elkövetett augusztusi gyilkossági kísérlethez az orosz állam vezetésének legfelső szintjeiről kaptak engedélyt vagy utasítást.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Putyin legfőbb kihívójaként számon tartott orosz politkus még augusztus 20-án került kórházba mérgezéses tünetekkel. A politikust mesterséges kómában, lélegeztető gépen ápolták, állapota csak szeptember elejére kezdett javulni.

Navalnijt csak két nappal az omszki kórházba kerülése után engedték áthelyeztetni a berlini Charité Klinikára, ahol kezelőorvosai megállították a a kolinészteráz-gátlók csoportjába tartozó anyaggal való mérgezését.

Ez nem az első alkalom volt hogy Navalnijt megmérgezték: egy évvel korábban, tavaly nyáron allergiás tünetekkel vitték a börtönből, a tüntetés-szervezés miatt 30 napos elzárását töltő politikust kórházba. A Bellingcat és az Insider nyomozása szerint az is az orosz kormányszerv akciója volt.

Arról, hogy miért is fontos alakja az orosz ellenzéknek Navalnij, itt írtunk hosszabban.

(MTI, 24.hu, Moscow Times)