Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ITM már tényként kezeli, pedig minden bizonnyal még ma sem lesz döntés az SZTE modellváltásáról

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szenátusa a mai napra rendkívüli ülést hívott össze, amin minden bizonnyal az egyetem modellváltásáról beszélnek, azonban az intézmény polgárait tömörítő VVL Facebook oldal szerint ma még nem lesz végleges döntés az ügyben. Mindeközben egy tegnap napvilágra került, Információs- és Technológiai Minisztériumi (ITM) prezentáció már kész tényként kezeli az SZTE mellett több más felsőoktatási intézmény alapítványi modellbe kerülését.

A VVL – Veritas Virtus Libertas Facebook oldal, amit Szegedi Tudományegyetem anonim polgárai működtetnek, arról számolt be, hogy nem sokkal a mai rendkívüli szenátusi ülés előtt az egyetem jogi osztálya egy meglehetősen fenyegető hangvételű felhívást tett közzé, mely szerint kép- és hangfelvételek készítése megsérti a Ptk.-ban foglalt személyiségi jogokat. Ezért a mai, elvileg nyilvános ülést nem tudják közvetíteni.

„Sem anyagi sem személyi felelőséget nem tudunk vállalni hallgatóként akkor, ha ellenünk fordul a hatalom.”

A VVL-t 2019-ben, a Magyar Tudományos Akadémia átszervezése körüli események alatt alapították az SZTE diákjai, azzal a céllal, hogy az egyetemhez kötődő kötődő, alternatív és önálló felület legyen, ahol a tudományos élet és a felsőoktatás témakörében tudnak aktivizálódni.

A VVL beszámolt arról is, hogy az egyetlen szerv aminek módjában állna az ülést olyan módon közvetíteni, hogy az valóban csak az egyetemi polgárokhoz jusson el, az maga az egyetem.

„Az álláspontunk az, hogy a szenátusi ülés nyilvánosságát MINDEN egyetemi polgár számára biztosítani kéne, nem 10-nek, nem 20-nak, hanem mindenkinek.”

Mindemellett a szervezet úgy látja a mai napon még nem lesz döntés az egyetemi modellváltásról, ezügyben ha változás történne, cikkünket frissítjük!

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a ma háromkor kezdődött „nyilvános” eseményen 40 egyetemi dolgozó és mindössze 20 hallgató vehet részt. Az információ- és kommunikáció hiányát jól mutatja, hogy a hallgatók még az ülés kezdete előtt sem tudtak semmit annak napirendjéről.

Az SZTE BTK Professzorok Tanácsa tegnap kiadott állásfoglalásában rendkívüli óvatosságra és körültekintésre intette a döntéshozókat, „ugyanis amiről döntenek, azt nemzedékek alkották és nemzedékek tartanak rá igényt”. Ebben megjegyzik, hogy a fenntartói modellváltásról felelősen csak akkor lehet gondolkodni, ha elégséges információ áll rendelkezésre annak folyamatáról.

„Folyamatos tájékoztatás szükséges a tárgyaló delegáció összetételéről, a tárgyalás legfontosabb pontjairól és a tárgyaló felek álláspontjairól. Ezek hiányában az egyetemen belül és a nyilvánosságban is növekszik a bizonytalanság.”

Emellett arra kérték az egyetem szenátusát, hogy a modellváltásról csakis minden részletkérdés tisztázása és az egyetemi polgárok véleménynyilvánítása után döntsön.

Kívánatosnak tartjuk, hogy az új modellben a finanszírozási, gazdálkodási és üzleti szempontok egyensúlyban legyenek a tudományos és oktatási szempontokkal.

  1. Az egyetemet eleve alulfinanszírozottság jellemzi. Szükségesnek tartjuk, hogy a normatív finanszírozás vegye figyelembe a hallgatói létszám mellett a kutatási teljesítményt is.
  2. Nélkülözhetetlen továbbá, hogy az egyetem autonómiája ne csorbuljon, legfőbb döntéshozó testülete, a Szenátus az új modellben is megőrizze joghatóságát.
  3. Elengedhetetlennek tartjuk, hogy az alapítványi kuratórium és felügyelőbizottság tagjainak legalább kétharmadát a szenátus delegálja, s ez az alapító okiratba is bekerüljön.
  4. Ezzel látjuk biztosítottnak az egyetem autonómiája mellett a tudományos minőség megőrzését is.

A modellváltást e feltételek és garanciák teljesülése nélkül nem látjuk támogathatónak.

-Fogalmaz a Professzorok Tanácsa.

A hvg.hu-n jelent meg először egy kiszivárgott prezentáció az Információs és Technológiai Minisztériumtól, amiben a Palkovics László vezette szerv már kész tényként kezeli nem csak az SZTE, de a Debreceni, a Pécsi, a Semmelweis és a Dunaújvárosi Egyetemek alapítványi modellbe kerülését.

Az anyagból a teljes átalakítási terv menetrendje is kiderül: Eszerint ezen a héten már végleges előterjesztés születik az ügyben, február 3-án a kormány, 9-én pedig majd az Országgyűlés elé kerül a kérdés.

Az ITM-es prezentáció így ellentmond a tárca egy héttel ezelőtti kommunikációjának, miszerint a modellváltást csak akkor eszközölik, ha az „orvos- és egészségtudományi egyetemek” ezt kifejezetten kérik.

Mint arról az utóbbi napokban beszámoltunk, több egyetem is a Színház- és Filmművészeti Egyetem sorsára juthat: augusztus 1-jétől alapítványi fenntartásba kerülhet mind a négy orvos- és egészségtudományi egyetem, illetve a Debreceni Egyetem és Szegedi Tudományegyetem is.

Az alapítványi modell értelmében az intézmények élére kinevezett (kormánytagokkal, illetve Fidesz-közeli alakokkal feltöltött) kuratóriumok teljhatalmat kapnak az egyetemi irányítás fölött, az egyetemi szenátusok jogköreit erősen leszűkítve: a szenátustól elveszik a rektori pályázatokkal, a szervezeti és működési szabályzattal, az intézményfejlesztési tervvel és a költségvetéssel kapcsolatos jogköreit.

Az így kialakított egyetemeket továbbra is az állam fogja finanszírozni, de az államtól a fenntartói jogot az alapítványok kezébe helyezik át. Ennek értelmében az alapítványi kuratóriumok rendelkeznek majd az intézmények költségvetése, éves beszámolója, szervezeti és működési szabályzata, intézményfejlesztési és vagyongazdálkodási terve fölött.

Címlapkép: University of Szeged / Facebook