Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány kihagyta a pedagógusokat az oltási tervből

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szombat este nyilvánosságra került a kormány oltási tervének kivonata, melyből kiderült, milyen sorrendben kaphatják meg egyes csoportok a vakcinát. A sor elején szerepelnek az egészségügyi dolgozók, őket követik a szociális dolgozók és a szociális ellátásban részesülők, de a rendvédelmi dolgozók és a közigazgatási szervek bizonyos kormánytisztviselői is külön kategóriaként szerepelnek a listán. A tanárok azonban nem.

„A pedagógusokat úgy terelik vissza hétfőtől az intézményekbe – a középfokú oktatásban, a szakképzésben dolgozókat pedig nem sokkal ezt követően -, hogy továbbra is kiszolgáltatott helyzetben lesznek” – írja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) Országos Választmánya Orbán Viktornak, Kásler Miklósnak, Palkovics Lászlónak és Maruzsa Zoltánnak címzett nyílt levelében.

A PDSZ szerint az, hogy a kormány egyáltalán nem számol kiemelten az oktatásban dolgozókkal az oltási tervben jelzi, hogy „továbbra is az ágyútöltelék szerepét szánja” nekik.

Nem csak az oltási tervből maradtak ki az oktatási dolgozók, hanem a rendszeres és ingyenes PCR-tesztelés sem biztosított a számukra, annak ellenére, hogy a 100%-os táppénzhez ez szükséges lenne, amit pedig továbbra se kapnak meg maradéktalanul, a rengeteg helyettesítés miatt felhalmozódó túlmunka nincs kifizetve, az oktatásban még a maszk viselését sem tették kötelezővé és a plexi arcvédőket és maszkokat is saját pénzen kell beszerezniük a munkavállalóknak – sorolja a szakszervezet.

A 100%-os táppénz kifizetésével kapcsolatban Gulyás Gergely lassan egy hónappal ezelőtt ígérte meg, hogy gördülékenyebben megy majd, azonban ez eddig nem történt meg. A jelenlegi rendszerben két lépcsőben kell igényelni a százszázalékos táppénzt a koronavírusos tanároknak (és bármely más szakmában dolgozóknak): első körben megkapják a hatvan százalékos táppénzt, majd a kormányhivatalnál igényelni kell a további negyven százalékot egy másik eljárásban, amiben bizonyítják, hogy munkavégzés során betegedtek meg.

Mindemellett „kimondottan övön alulinak” értékeli a PDSZ azt, hogy a kormány nem tüntette fel az oktatásban dolgozókat a veszélyeztetett ágazatok munkavállalói között. „Sem a hazai adatok, sem a nemzetközi gyakorlat, sem pedig az éppen hogy a fiatalok és az oktatási intézmények körében az eddigieknél sokkal jobban terjedő (brit) vírusvariáns nem indokolja ezt az eljárást” – írják a pedagógusok.

A PDSZ „kicsinyes bosszúnak” látja a lépést, főleg úgy, hogy a kormány azt hangoztatja, a tanárokon „múlik a gazdaság működése”. A szakszervezet azt követeli, hogy „az oktatásban dolgozók a leginkább sújtott szociális és a stratégiailag kiemelkedően fontos egészségügy után jelenjenek meg a kormányzati oltási tervben”, mivel

„mind a kormányzat által közzétett adatok, a kormányzati kommunikáció, mind a PDSZ által gyűjtött információk egyértelműen arra mutatnak: az oktatás olyan kiemelten fontos és érzékeny ágazat, ahol nem csak, hogy az intézményi átfertőzöttség magas, de a munkavállalók magas átlagéletkora is kimondottan érzékennyé teszi ezt az ágazatot.”

Az általános iskolák holnap, azaz január 4-én, a középiskolák 11-én nyitnak ki jelenléti oktatással, miután utóbbiakban az első hét még digitális oktatással folyik majd. A döntést a kormány azzal indokolta, hogy a vártnál kisebb az átfertőződés mértéke az oktatási intézményekben a tesztek alapján.

Címlapkép: MTI/Sóki Tamás