Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A miniszterelnök szavai ellenére egyelőre nem könnyítették a tanárok táppénzigénylését

Ez a cikk több mint 3 éves.

A tanárokat képviselő érdekképviseleti szervezetek, a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint egyelőre nem látni, hogy a kormány beváltaná ígéretét, és könnyebbé tenné a százszázalékos táppénz igénylését a koronavírus-fertőzött tanárok számára – írja a Népszava.

Gulyás Gergely miniszter a múltheti kormányinfón ígérte meg hogy gördülékenyebben megy majd a teljesértékű táppénz kifizetése, Orbán Viktor miniszterelnök pedig hétfőn, az Országgyűlésben válaszolta Harangozó Tamás MSZP-s képviselő kérdésére, hogy „rajta lesznek” a táppénzfolyósítás folyamatának egyszerűsítésén.

A Népszava kérdésére ugyanakkor a Miniszterelnökség azt válaszolta, továbbra is marad a jelenlegi táppénzigénylési folyamat, azonban „utasították a kormányhivatalokat, hogy a munkaügyi eljárásokat a lehető leggyorsabban folytassák le”.

A jelenlegi rendszerben két lépcsőben kell igényelni a százszázalékos táppénzt a koronavírusos tanároknak (és bármely más szakmában dolgozóknak): első körben megkapják a hatvan százalékos táppénzt, majd a kormányhivatalnál igényelni kell a további negyven százalékot egy másik eljárásban, amiben bizonyítják, hogy munkavégzés során betegedtek meg.

Noha a Miniszterelnökség azt is megjegyezte, hogy valamennyi, koronavírusos pedagógusnál azt kell feltételezni, hogy munka közben betegedett meg, Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja egy másik buktatót mutatott be a lapnak, mint mondta,

„Előrelépés, hogy a Miniszterelnökség elismeri, hogy a koronavírus-fertőzés foglalkozási megbetegedés. Most már csak az eljárás jelent problémát, ami sokszor el sem jut a diagnózisig”.

Elmondása szerint volt olyan kolléga, aki olyan sokáig volt otthon – háziorvosa szerint koronavírus-megbetegedéssel – hogy mire teszthez jutott, addigra nem tudták kimutatni nála a vírust, így mintegy hetvenezer forinttól esett el, hisz végül sem a COVID-fertőzést, sem azt nem tudta bizonyítani, hogy munkahelyén kapta el. A szakszervezet szerint jelen helyzetben „egy mozdulattal” át lehetne írni a törvényt, hogy egyszerűen igényelhessék, és kaphassák kézhez a tanárok a százszázalékos táppénzt.

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke pedig elmondta a lapnak, hogy tagjaik körében még senkivel sem találkoztak, aki megkapta volna a százszázalékos táppénzt, az igénylések elutasításával már annál inkább.

Véleménye szerint törvényben is rögzíteni kellene, hogy a koronavírus-fertőzés foglalkozási megbetegedés, amennyiben a Miniszterelnökség így gondolja – ez azonban a mai napig nem történt meg.

A lapnak olyan értesülése is van, miszerint egy budapesti pedagógus elkezdte igényelni a százszázalékos táppénzt, azonban az iskola ügyintézője közölte vele, hogy feleslegesen csinálja, mivel a tankerületi vezető jelezte, hogy a koronavírus-megbetegedéseket nem fogja elismerni munkahelyi megbetegedésként. A Klebelsberg Központ ugyanakkor jelezte a lapnak, hogy ők nem adtak ki olyan utasítást a tankerületi igazgatóknak, miszerint ne kezelhetnék munkahelyi megbetegedésként a COVID-fertőzést.

Címlapkép: MTI/Mészáros János