Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kormányinfó: két nappal karácsony előtt lesz döntés, a szilveszter marad bezárva

Ez a cikk több mint 3 éves.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely és Kovács Zoltán álltak a kamerák elé, és elsősorban a koronavírus elleni védekezésről, valamint a ma kezdődő uniós csúcstalálkozóról tájékoztatták hallgatóságukat. A kormány Facebook oldalán élőben sugárzott felvételt az alább lehet visszanézni.

Gulyás elmondta, lassan csökken a megbetegedések száma, de nem telt el elég idő, hogy kimondhassuk, túljutottunk volna a fertőzések csúcspontján, így mint korábban elhangzott egy hónapra meghosszabbítja a kormány az intézkedéseket. A kormány december 21-én dönt arról, hogy karácsonyra lazít-e az intézkedéseken, ugyanakkor elsődleges szempontja, hogy a vírus terjedése megakadályozható legyen, vagyis szilveszterkor viszont nem lesz változtatás, mert nagy társaságok összejövetele több hetes védekezést tehet semmissé.

A kormány szerint mindent meg kell tenni, hogy minél hamarabb oltáshoz jusson az ország, ezért öt Európai Uniós projektben is részt vesz, ahogy részt vesz Magyarország a Szputnyik oltóanyag tanulmányozásában, ahogy a kínai vakcinával is számolnak. Így az év végén, jövő év elején, már érkezhet oltóanyag. A kormány kéri, hogy aki akar és tud, regisztráljon előre a vakcinálásra, ami ingyenes és önkéntes lesz.

Gulyás beszélt a védekezés fontosságáról, ugyanakkor elmondta, hogy továbbra is rendelkezésre áll kórházi kapacitás, a lélegeztetőgépes kapacitás kétharmada is szabad jelenleg, megjegyezte azonban emlékeztetett, hogy a szűk keresztmetszet a kórházi személyzet, akiknek köszönetet is mondott helytállásukért.

Elmondta, a nyugdíjasok papíralapon is regisztrálhatnak majd, az ehhez szükséges levelek kiküldése a hamarosan elkezdődik.

Gulyás kifejtette azt is, hogy a médiában elterjedt híresztelésekkel szemben a vakcinaregisztrációs oldalt azért működtetik, hogy regisztrálják az embereket, és tudjanak róla, ha valamiért soron kívül kellene oltani valakit, nem pedig azért hogy kormányközeli vállalkozók adatot gyűjtsenek. Gulyás hozzátette, a kormány továbbra is folytatja a tesztelést, és mindenkit arra kért, hogy tartsa be a korlátozásokat.

A kormány tárgyalt az uniós csúcs előtti helyzetről is.

A miniszterelnök tájékoztatott a partnerekkel folytatott tárgyalásról, amit legintenzívebben a lengyel elnökkel és a német kancellárral folytatott. A tárgyalások a kormány szerint gyümölcsözők voltak.

Így véleményük szerint van rá esély, hogy az uniós csúcson minden ország számára elfogadható javaslat szülessen, majd beszélt a bevándorlásról, valamint hogy politikai és jogi garanciákat kértek a „magyar állampolgárok döntésének” tiszteletben tartására, ezután tovább migránsozott.

A kormány elkötelezett a korrupció elleni küzdelemben, azonban nem lehet jogállamiságra hivatkozással kényszeríteni a kormányt olyan döntések meghozatalára, melyek kormány szuverén döntései kell, hogy legyenek.

A Magyar Nemzet kérdése a kárpátaljai magyarok elleni támadásokra vonatkozott. A kormány ezzel kapcsolatban a nyelvhasználatot korlátozó törvényeket emlegette, valamint kifejtette, véleményük szerint Ukrajnában koncepciós perek zajlanak magyar vezetők ellen, és intézményeket is több támadás ért. Ezzel kapcsolatban a kormány elmondta, Ukrajna euroatlanti integrációját addig blokkolja, míg az ország nem változtat politikáján.

A fukar országokkal folytatott tárgyalásokkal kapcsolatban a kormányszóvivő elmondta, a költségvetés elfogadásához végső soron valamennyi ország vezetőjének szüksége van, és az uniós csúcson fog kiderülni, hogy a takarékos országok, mint a Ausztria, az északi és a Benelux államok egy része komolyan támogatja-e.

Az ATV kérdésére elmondta, lesz központi kormányzati kampány, ami a széleskörű oltást propagálja, mivel úgy gondolják, hogy minél többen oltják be magukat, annál előbb lesz vége a járványnak. Orbán Viktor azonban biztosan nem az elsők között fogja magát beoltatni, hanem az oltási terv szerint, amiben az első helyen az egészségügyi dolgozók szerepelnek.

Ha lesz több vakcina akkor több vakcina közül is választhatunk. Mivel nem csak ingyenes, hanem önkéntes is, ezért mindenki arra jelentkezik önként, amire akar, a rendelkezésre álló szerek közül.

A helyreállítási alap lehívásához szükséges reformterv elkészítését minél gyorsabban akarják végrehajtani, a cél az, hogy már január elsejét követően azonnal sok pályázatot kiírjanak. Ezek a magyar gazdaság számára is segítséget jelentenek. A most kapott támogatások egy része EU által felvett hitel, amit nekünk is fizetnünk kell.

A vakcina tesztelésről Gulyás elmondta, Magyarország a külügyminiszter megállapodása mentén részt vehet az orosz vakcina tesztelésének 3. fázisának.

Gulyás a romániai választás kapcsán elmondta, gratulál a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek, akik a járványhelyzet ellenére 6%-ot szereztek a választásokon. Gulyás szerint az RMDSZ nélkül ma nem lehetne jobb-közép többséget teremteni a keleti szomszédunknál.

Frissítés (12:00)

Az RTL klub kérdésére a tanároknak és a munkahelyükön megfertőzödöttek táppénzével kapcsolatban elmondta, 60%-os táppénz jár mindenkinek és további 40%-ot egy külön hivatali eljárást követően lehet megkapni. A kormányhivatalokat arra utasították, hogy ezeket gyorsabban folytassák le.

Gulyás a karácsonyi létszámlimit bevezetéséről az üzletekben azt mondta, arról még egyeztetnek az Idősügyi Tanáccsal, mivel úgy látják a kialakuló tumultus és az idősek vásárlási idősávja között van összefüggés, így erről holnap vagy szombaton lehet döntés.