Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az kaphatja meg az oltást, aki az elmúlt 6 hónapban nem kapta el igazoltan a vírust

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szombat este megjelent a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján az oltási terv kivonata, amelyből még mindig nem derül ki sok részlet az oltás menetéről, de az igen, hogy milyen sorrendben kaphatjuk meg a koronavírus elleni vakcinát.

A terv szerint azok az állampolgárok kaphatják meg az oltást, akik rendelkeznek érvényes TAJ számmal, 18 évnél idősebbek és

akiknél „az elmúlt 6 hónapban nem igazolódott a COVID-19 fertőzés (függetlenül attól, hogy volt-e tünetekkel járó megbetegedés).”

Aki a tavaszi első hullámban kapta el a fertőzést, az megkaphatja az oltást – ennek alapján vélhetően azok is beoltathatják magukat, akik a második hullám alatt fertőződtek meg, csak majd később.

Ahogy az már korábban kiderült, az oltást először az egészségügyi dolgozók kapják meg. Az oltási terv szövege szerint egészségügyi dolgozó „minden egészségügyi tevékenységet végző természetes személy, aki egészségügyi tevékenység végzésére jogosító szakképesítéssel rendelkezik, vagy aki nem rendelkezik szakképesítéssel, de közreműködik a szakképesítéssel rendelkező egészségügyi dolgozók által ellátandó feladatokban.” Tehát minden

  1. orvos
  2. asszisztens, szakasszisztens
  3. ápoló személyzet
  4. népegészségügyi szakember
  5. orvostanhallgató
  6. egészségügyi szakképesítéssel rendelkező adminisztratív feladatokat ellátó személyzet
  7. védőnő
  8. egyéb egészségügyi felsőoktatásban hallgatói jogviszonnyal rendelkező személy.

A gyógyszerészek, gyógyszertári asszisztensek szintén egészségügyi dolgozók, azonban a gyógyszertár működtetésében részt vevő személyekkel együtt a védőoltásuk a fenti csoportok után történhet csak meg.

A szöveg megkülönbözteti még az egészségügyben dolgozókat, azaz „a fenti csoportokba nem tartozó, de egészségügyi intézményben dolgozó személyt, adminisztratív feladatokat ellátó nem egészségügyi szakképesítéssel rendelkező állomány és takarító személyzetet”, akik szintén az első körben kaphatják meg a vakcinát.

Az egészségügyi dolgozókat követik a szociális ellátásban dolgozók és szociális ellátásban részesülő személyek, az „ő esetükben a szociális intézményekben kell megszervezni a védőoltást”, írja a terv. Érdekes, hogy ezen a ponton kiemeli a szöveg, hogy

„nem javasolt a lakosság többi részéhez hasonló regisztrációs rendszert alkalmazni”, és „nem szabad az oltás feltételeként a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon történő regisztrációt előírni” – ez annak ellenére, hogy az eddigi kormányzati kommunikációban nem szerepelt, hogy a regisztráció kötelezően előírt feltétele lenne a védőoltásnak.

A szociális ellátásban dolgozók és résztvevők esetében azzal indokolja a szöveg, hogy nem javasolt a regisztrációs rendszer alkalmazása, mert „ezzel csak csökkenthetjük a védőoltást igénylők körét és számát.” Kérdés, miért csak az ő esetükben felmerülő szempont ez.

A harmadik csoport a COVID-19 fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebbek, az ő kategóriájuk alatt szerepel az az információ, hogy a vakcinainfo.gov.hu-n megadott adatok révén „tudják majd tájékoztatni az érdeklődőket, mikor és hol tudnak élni az oltás lehetőségével”, de „az oltás nem a regisztráció sorrendjében fog történni, hanem az oltási terv szerint.” A nyugdíjasok papír alapon is beküldhetik a védőoltásra a jelentkezésüket.

A negyedik csoport a rendvédelmi szervek azon dolgozói és a közigazgatási szervek azon kormánytisztviselői, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal. A szöveg az ő esetükben is kiköti, hogy „nem javasolt az oltás feltételeként a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon történő regisztrációt előírni”, és „a munkahelyhez kapcsolódó oltásszervezéssel érhető el a legmagasabb átoltottság”. Itt is érdekes, hogy a közigazgatásban dolgozók közül csak a kormánytisztviselők lettek kiemelve, holott egyéb, az ágazatban dolgozó tisztviselők is közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal.

Az ötödik csoportba tartoznak azok a 18-59 évesek, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségek. Itt a kivonat ismét felvet kérdéseket a regisztráció hatékonyságával kapcsolatban, miszerint

„nem ismert, hogy a regisztráció hogyan köthető össze a krónikus alapbetegségre vonatkozó adatokkal.”

Ennek ellenére az ötödik csoportban tartozóknak is az a javaslat, hogy regisztráljanak.

A két utolsó csoport a kritikus infrastruktúrában dolgozók és valamennyi 18-59 éves, akik a fenti kockázati csoportokba nem tartoznak.

Ahogy azt a Telex kiemelte, a koronavirus.gov.hu kormányzati tájékoztató oldalon még nem jelent meg az oltási terv. A lakosság tájékoztatása a vakcina első szállítmányának december 26-i megérkezése óta mindenképp hagyott kívánnivalót maga után, arról ugyanis még mindig nem lehet tudni, pontosan hol és hogyan lesz megszervezve az oltás beadása a lakosság szélesebb köreiben.

Ahogy azt tegnap írtuk, ehhez képest például az Egyesült Királyságban működő skót egészségügyi szolgáltató, a National Health Service (NHS) Scotland is előrébb jár a magyar nyelvű vakcinatájékoztatásban: ugyanis magyar nyelvű kiadványban foglalták össze a koronavírus elleni oltással kapcsolatos tudnivalókat a Skóciában élő magyar anyanyelvű lakosoknak.

A világban eközben 84 543 432-re emelkedett a koronavírus-fertőzöttek, 1 835 558-ra a halálos áldozatok és 47 573 839-re a gyógyultak száma, írja az MTI. A fertőzés 191 országban és régióban van jelen.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila