Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A skót közegészségügy egyelőre előrébb tart a magyar nyelvű vakcinatájékoztatással, mint a magyar

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Egyesült Királyságban működő skót egészségügyi szolgáltató, a
National Health Service (NHS) Scotland magyar nyelvű kiadványban foglalja össze a koronavírus elleni oltással kapcsolatos tudnivalókat a Skóciában élő magyar anyanyelvű lakosonak – erre hívja fel a figyelmet szombati Facebook-posztjában Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő.

A kiadvány, amely elérhető a skót népegészségügy honlapján, már első ránézésére is jóval információgazdagabb, mint a magyar kormány hivatalos vakcinainfó-oldala, a vakcinainfo.gov.hu. Az Egyesült Királyságban egyébként december 8-án kapta meg az első egészségügyi dolgozó a vakcinát.

Arra, hogy tünetek jelentkezése vagy akár potenciális tünetmentes fertőzöttség esetén mit kell tenni, már egészen kompakt, jól követhető és kimerítő protokollt tett közzé a Nemzeti Népegészségügyi Központ a koronavirus.gov.hu-n. Itt egy helyen megtaláljuk azt, amit a megelőzésről, a tütnetekről, a teszetelésről vagy a betegség lefolyásáról egy állampolgárnak tudnia kell, illetve azt, hogy hová lehet segítségért fordulni.

Ilyen összefoglaló azonban a tömeges oltással kapcsoaltban egyelőre teljességgel hiányzik a decemberben létrehozott vakcinainfo.gov.hu-ról, amelyről bár a kormány azt állítja, hogy az oltással kapcsolatos információk is elérhetők lesznek rajta, egyelőre leginkább csak regisztrációs felületként funkciónál két nyúlfarknyi információs fültől eltekintve.

Néhány dolgot persze ezekből a rövid, általános szövegekből is megtudunk: Az oltás menete pont alatt elolvashatjuk, hogy körülbelül mikorra várható az tömeges oltás kezdete (2021-ben), illetve hogy az egész önkéntes és ingyenes lesz, valamint, hogy típustól függően több adagból álló sorozatra is kell számítani az oltásból a védettség kialakításához. Fontos, bár nem éppen kiemelt helyen szereplő információ még, hogy az oltás sorrendjét a védekezésben részt vevők elsőbbsége és a veszélyeztetettség mértéke határozza majd meg. Elsőbbséget fognak élvezni az egészségügyi dolgozók, az idősek és a krónikus betegek.

Miért jó az oltás? menüpontból pedig kiderül, hogy a  COVID-oltás alapvetően a COVID ellen használ, na meg, hogy eddig mennyi vakcinát kötött le a magyar kormány.

Ezektől eltekintve a vakcinainfo.gov.hu nemigen tekinthető egyelőre valódi információs oldalnak, és tényleg inkább csak az oltási igények felmérésére való.

A skót NHS prospektusa ezzel szemben részletesen kitér az alábbi kérdésekre is:

  • Biztonságos-e a védőoltás? Noha a magyar oldalon szerepel az, hogy „Bármilyen vakcina használata csak a szigorú hatósági vizsgálatok elvégzése után, a szükséges engedélyek birtokában lehetséges”, de ezen túlmenően nincs kifejtve, hogy miért bízzanak az emberek a vakcinában, míg a skót változtaban igen.
  • Hogyan működik? A skót kiskönyv leírja, hogyan segít kialakítani az immunvédelemet a vakcina, megjegyezve, hogy immunrendszeri rendellenességben szenvedők számára is beadható. (Itt érdemes megjegyezni, hogy amerikai járványügyi és betegségmegelőzési hivatal (CDC) ajánlása szerint is beolthatók például az autoimmunbetegek, de hozzáteszik, hogy nemállnak rendelkezésre végleges adatok az oltóanyagok biztonságáról.)
  • Hogyan (hány részletben) adják be a védőoltást? Itt is érdemes kikötni,  oltástípustól függően más és más lehet az adagok száma, de ettől függetlenül számos olyan alapinformáció is olvasható a skót tájékoztatóban, ami bármelyik típusra érvényes lenne. (Ugyanakkor Müller Cecília magyar országos tiszti főrovos is ugyancsak két oltásról beszélt egy alkalommal.)
  • Hogyan készüljön fel az állampolgár a védoltásra, illetve kinek nem ajánlott? A skóciai tájékoztató olyan lehetőségeket is tagalal, hogy mi van, ha a beteg a védőoltás napján lázas, ha átesett már a betegségen, vagy ha a más betegség elleni oltást kapott a megelőző időszakban; mi a praktikus öltözet az oltás alatt, vagy mit tegyen az állampolgár, ha fél a tűtől vagy szorong. Azt is kifejti, hogy a védőoltás nem ajánlott várandós vagy várandósságot tervező nők számára, mert még nem tesztelték várandós nőkön, illetve a kaidvány felsorolja azt is, hogy milyen esetleges várható  mellékhatásokra érdemes felkészülni.

Ezek mind-mind olyan dolgok, amelyekről szőr mentén nap mint nap szó esik vagy a hírekben, vagy az operatív törzs sajtótájékoztatóján, vagy valamelyik kormánytag hozza szóba őket, ugyanakkor nincsenek követhető, elérhető módon összefoglalva egyetlen helyen.

Az egészségügyi dolgozók számára már most is nyitott oltópontok elérhetőségét például külön hírből kell visszakeresni, noha a tiszti főorvos is azt ígérte, hogy a vakcinainfo.gov.hu oldalon is közzé teszik az oltóhelyek nevét, elérhetőségét.

De Müller Cecília az operatív sajtótájékoztatókon beszélt az oltás menetének részleteiről is, amelyek kivonatolva, összegyűjtve még ugyancsak nincsek fent sehol:

  • Ilyen például az, hogy az oltás után egy kis időt el kell tölteni a megfigyelés érdekében az oltóhelyen, 15-30 perc múlva oltási kártyát kap mindenki, amely tartalmazza azt is, hogy mikor kell a második oltásra jelentkezni.
  • A tisztifőorvos beszélt már arról is nyilvánosan, hogy az oltásnak lehetnek mellékhatásai, amelyek jellemzően nem gyakoriak és enyhék. Általában beavatkozást nem igénylő reakciók jelentkeznek: az oltás helyén fájdalom, bőrpír, duzzanat, valamint előfordulhat nyirokcsomó-duzzanat, izomfájdalom, levertség, pszichés hatás. Ritkán allergiás reakció is felléphet, ezért az oltóhelyeket fel kellett készíteni – mint minden más oltás esetében – az ilyen reakciók azonnali elhárítására.
  • De az is szóba került már a koronainfókon, hogy aki átesett a fertőzésen, annak is szükséges lesz a védőoltás beadása, azok számára pedig kifejezetten javasolják a védőoltást, akik 3 hónapnál régebben estek át a koronavíruson.

Az oltási terv egy további homályos pont a vakcina körüli kérdések között, ugyanis a 444 olvasójának néhány napja a népegészségügy azt valászolta, hogy még dolgoznak a tervezeten (ahhoz képest, hogy Müller Cecília szerint igyekeznek már 2021 első negyedévében minél többeket beoltani) ezeket , ugyanakkor az NNK honalpján fent van egy december 31-én feltöltött lakossági tájékoztató a népegyészségügyi központ tervjavaslatáról.

Ez utóbbiakról tehát nem esik szó a vakcinainfo.gov.hu-n cserébe fellelhetők a koronavirus.gov.hu-ról már ismert, a miniszterelnöki kabinetiroda szerkesztésében megjelenő hírek, amelyek egy része jóformán egyáltan érinti a járványhelyzetet: így például Orbán Viktor látogatása a megkéselt rendőrnél vagy az illetékfizetés eltörlése csok-os ingatlanok esetében.

Címlapkép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely