Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormányzat levélben állítja, hogy a tanárok megkapták a 100%-os táppénzt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Válaszolt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pár hetes levelére az Emmi tegnap éjszaka. A levél, amelyet a szakszervezet eredetileg Maruzsa Zoltán közoktatási államtitkárhoz és Kásler Miklós miniszterhez küldtek, végül Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkártól kapott választ. Arra a PDSZ-felvetésre, hogy a koronavírussal fertőzött, ezért munkából kieső tanárok az ígéretek ellenére eddig az ígért táppénz egyetlen részét sem kapták meg, a helyettes államtitkár úgy válaszolt,

„A Covid-19 fertőzött pedagógusok esetében, amennyiben munkavégzésükhöz kapcsolódóan kapták el a betegséget, eddig is biztosított volt a 100 %os táppénz megítélése. Önök és egyes sajtóorgánumok folyamatosan igyekeztek dezinformálni a pedagógusokat és a társadalmat az elmúlt hetekben, a foglalkozási megbetegedéssé nyilvánítás eljárásrendje azonban egységes, egyértelmű és minden érintett számára megismerhető.”

Korábban a kormányzat a szakszervezetek és tanárok érdeklődésére a célzott, tömeges tesztelési program előtt nem tájékoztatott egyértelműen a helyzetről, ezért, félve attól hogy pozitív teszttel még a táppénzhez sem jutnak hozzá, számos tanár nem vállalta a programban való részvételt. Később a történtekre reagálva a kormányzat azt közölte, a 100%-os táppénzt a tárca több részletben folyósítja majd az érintett pedagógusoknak.

A PDSZ most Kisfaludyra reagálva ismét, egyértelműen hangsúlyozta, a 100%-os táppénzt tudomásuk szerint eddig senki nem kapta meg.

A helyettes államtitkárt pedig, szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményükben arra kérik,

„Amennyiben Ön azt gondolja, hogy nincs így, és nincs semmi probléma, kérjük, anonimizálva, továbbítson számunkra ezzel kapcsolatos adatokat, arról hogy a tanév kezdete óta, a számos megfertőződött pedagógus közül hányan jutottak el az eljárás végére és hányan jutottak hozzá az őket – a miniszter Úr bejelentése alapján –megillető járandósághoz.”

Kifejezték, Kisfaludy megkeresésükre, amely felszólítja a minisztériumot, hogy a táppénzek folyósítását haladéktalanul kezdje meg, érdemben nem válaszolt. Pedig a PDSZ nemcsak ezt, de a járvány miatt fertőzött pedagógusok keresetkiesési segítsége folyósításának a rendkívüli helyzetre nézve való megkönnyítését is kérte a kormányzat illetékeseitől.

Miközben Kisfaludy szerint a PDSZ „azonnali, rendkívüli szünetet” követel a közoktatásban, a szakszervezet ezt az állítását is cáfolta, és hangsúlyozták,

„azt kértük, hogy a téli szünet kezdődjön korábban az élet és egészség védelmében. Valamint azt, hogy haladéktalanul fizessék ki a covid-járvány miatt kiesett munkajövedelmeket!”

A helyettes államtitkár ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott,

Az Önök által javasolt azonnali rendkívüli szünet elrendelés (sic!) egyrészt az intézmények egy részében indokolatlan, másrészt azon intézményekben, ahol indokolt, az Operatív Törzs eleve életbe lépteti a szükséges intézkedéseket, ezen a helyszíneken jellemzően jelenleg is digitális formában zajlik az oktatás. „

A PDSZ ezért arra is kérte a helyettes államtitkárt, hogy – a saját, levélben kifejezett szavaival élve – „hangulatkeltés helyett” legyen szíves végre részletes adatokkal és intézkedési tervvel tájékoztatni a szervezett dolgozóikat, és mindenki mást is, mikor kezdik el végre a táppénz-folyósítást, amennyiben, ahogyan állítják, ezt már elkezdték, akkor ki, mikor és mennyit kapott, valamint formáljanak véleményt a téli szünet előre hozásáról is.

Korábbi, november 27-i levelében a szakszervezet már kifejezte, álláspontjuk szerint a pedagógusok célzott, tömeges tesztelése nem más, mint „drága és felesleges pótcselekvés”, amellyel

a kormány „úgy csinál, mintha csinálna valamit, hogy így talán megússza, hogy határozott intézkedéseket kelljen hoznia.”

Címlapkép: MTI/Vajda János