Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Romániai választás: a Drakula-politika bukása és a szteroid-konzervativizmus felemelkedése

Ez a cikk több mint 3 éves.

December 6-án Romániában parlamenti választásokat tartottak. A szavazást annak ellenére tartották meg, hogy az elmúlt hónapban rekordokat döntöttek a COVID-esetek, december 1-jén 5500-an voltak hivatalosan fertőzöttek és 148-an haltak meg. Ez az utolsó fejezete a kormány katasztrofális válságkezelésének, ami a hatalmon lévő nemzeti liberálisok gyenge választási eredményével végződött. A választópolgárok mindössze 31.85%-a vett részt a választásokon, ami rekord alacsony részvétel: 2012-ben 41.72%, 2008-ban 39.67% szavazott. Az eredmények előre borítékolhatók voltak, de egy nagy meglepetés azért született.

A szociáldemokraták (PSD) a szavazatok 28.9%-át szerezték meg, őket a jelenleg kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) követi 25.2%-kal és a Mentsük Meg Romániát (USR) 15.4%-kal, és – itt jön a meglepetés – egy tavaly alakult párt, a Románok Egységéért Szövetség (AUR) elképesztő mértékű, 9.1% -os támogatást kapott. Őket az RMDSZ követi (5.7%), két párt pedig –  Traian Băsescu Népi Mozgalom Pártja és a Pro Romania – közel került, de nem tudta átlépni az 5%-os parlamenti küszöböt.

Sok politikai elemző számára a PSD visszatérése a legerősebb pártként nem meglepő. Vezető politikai pártként ki tudták használni, hogy a PNL nem tudja kezelni a koronaválságot. De mielőtt rátérnénk a választási eredmények vizsgálatára, nézzük meg közelebbről a fő pártokat és ajánlataikat.

A szociáldemokraták (PSD) az opportunizmus pártja. Programjuk a bérek és a nyugdíjak emeléséről szól, de ezt az európai uniós támogatás növelésén keresztül érnék el. Nem a jövedelmek igazságos emeléséről beszélnek, pedig ez egy olyan országban mint Románia, kulcskérdés. A felül és az alul lévők bérei közt hatalmas különbségek vannak, a közszférában is. Egy egyetemen például kereshet valaki 400 eurót, miközben a rektor 4000-et visz haza. Míg egy 10%-os emelés a rektort havi 400 euróval gazdagítaná, a hierarchia alján lévőknek ez csak 40 eurót jelentene. A PSD-vel a másik probléma, hogy egyáltalán nem kérdőjelezik meg az európai források elosztásának módját. Ehelyett az uniós forrásokat egy „Stratégiai Fejlesztési Alapba” helyeznék, hogy onnan a gazdaság kulcsszektoraiba irányíthassák. A szociáldemokraták nem beszélnek progresszív vagy igazságos adózásról. A pártnak nincs egyértelmű irányvonala, a dolgozóknak és a munkáltatóknak is kedveznének. A kulturális értékeket tekintve a PSD lejjebb adott azokból a nacionalista és ortodox diskurzusokból, amelyek az elmúlt években hírnevet szereztek neki.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) abban utazik, hogy a lehető legtöbb forrást a kis- és középvállalkozások (KKV-k) felé tereljen. Ha a szociáldemokratákról elmondtuk, hogy egyáltalán nem szocialisták, hiszen nem küzdenek a progresszív adórendszerért vagy igazságos bérezésért, a liberálisokról is elmondhatjuk, hogy nem követik szorosan az általuk hirdetett ideológiai doktrínát. Az ő programjuk: liberalizmus az állampolgároknak, szocializmus a vállalkozásoknak. A programot nézve megdöbbentő, mennyi támogatást adnának a liberálisok a KKV-knak. A kamatok fizetését 2021. július 1-jéig befagyasztanák, a vállalati adók fizetését pedig 12 hónapra ütemeznék át. Ugyanakkor, és ez az igazán érdekes, az állam 30 millió lei értékben (6.25 milliárd euro) vállal garanciát kölcsönökért. Ezen túl 1.3 milliárd euró vissza nem térítendő kölcsönnel is megtámogatnák a szektort. 16 programelemet dolgoztak ki, amelyekkel a kulturális, turisztikai és vendéglátóipari KKV-kat támogatnák, összességében több milliard eurót adnának a kis- és középvállalkozóknak. Ezen felül a medián- (nem pedig minimál-) bér emelésével és a mediánnyugdíj 416 euróra emelésével hivalkodnak. Az intézkedés cinikussága magáért beszél: úgy beszélnek a mediánbérről, mint a statisztikus, aki megfulladt az 1 méteres mediánmélységű folyóban. A mediánbér mértékének természetesen semmi jelentősége, a munkaszerződések 42%-a minimálbért sem érik el, és csak a bérek 13%-a van az átlagbér felett.

A Mentsük Meg Romániát (USR) programja az egyik legszélsőségesebb: 300-ra csökkentenék a parlamenti képviselők számát (a Szenátusban jelenleg 136-an, a Képviselőházban 329-en ülnek). Az USR programja radikális populista program, a nevük alapján azt is gondolhatnánk, a főügyészi székért indulnak és nem a parlamentbe tartanak. A programjuk szó szerinti fordítása úgy hangzik, hogy „Egy lopástól mentes Románia”, szerintük Románia számára a korrupcióellenesség és a privatizáció jelenti a szép jövőt. A választás szabadságáról beszélnek az egészségügyben és az oktatásban, ami annyit tesz, hogy közösségi forrásokból támogatnák a magánoktatást és a magánegészségügyet. A törvények Romániában már most is lehetővé teszik, hogy a magániskolák a gyerekek tanítása után járó normatíva mellé adó egyszázalékokat is begyűjtsenek. Most ugyanezt szeretnék bevezetni az egészségügyben. A tanfelügyelőséget is megszüntetnék, ami a román oktatási rendszer fontos intézménye.

A politikai elemzők és a politikusok számára a legnagyobb meglepetést a Románok Egységéért Szövetség (AUR) eredménye jelentette. „Aur” románul annyit tesz, „arany”. Jópofa név egy tavaly alakult pártnak, amely a legszélsőségesebb mind közül. Programjuknak négy alapvetése van: a család, az ország, a hit és a szabadság. A program puszta olvasásától égnek áll az ember haja, mert úgy tűnik, mintha a ’30-as évekbe sétálnánk bele. Nem a 2030-as évekbe, hanem a jobboldali szélsőségekkel terhelt 1930-as évekbe. A párt 9%-ot kapott és most mindenki róluk beszél. Romániának már volt egy hasonló pártja, a Nagy Románia Párt. Nagyhangú és ripacs vezetője, Corneliu Vadim Tudor néhány éve meghalt, szavazói a szociáldemokratákhoz és a nemzeti liberálisokhoz pártoltak, most újra hangot kapnak.

Az új párt rendkívül érdekes: szavazói 18-30 éves férfiak, vidéki és városi közegből egyaránt, a legtöbb szavazatot a történeti Moldva területéről és Dobrudzsából kapták. Retorikájuk egyszerű és szélsőséges: „Az ország az apa földje, ha megfigyeljük a szó etimológiáját, míg az anyanyelv az a nyelv, amelyet az anyánk beszél.” Illetve „a család minden életképes társadalom alapegysége. (…) Az AUR úgy tartja, hogy a genderideológia egy elméleti aberráció, amely a neomarxista aktivisták irodáiból szivárgott ki. (…) A család ősi formája nem lehet más, mint egy férfi és egy nő egysége. A nemek minden más módon való összekapcsolódásának semmi köze nincsen ehhez az ősi, autentikus formához. Ezért az AUR a család kérdésében nem enged, nem tekinti megoldandó problémának. A kérdés már jóval azelőtt megoldódott, hogy az AUR-t létrehozó, felháborodott generáció megjelent.”

Az AUR programjának sarokkövei a – fogantatással kezdődő – élet, a magántulajdon, a piacgazdaság, a meritokrácia és az áldozatvállalás. Az egészségügyben „kiegészítő magánbiztosítást vezetne be egy olyan jogi keretben, amely az etikai problémákat kiküszöböli”. Szorgalmazzák a részmunkaidőt és a távmunkát – elsősorban az anyák számára. A vállalati adó csökkentésével és a munkaerőpiaci deregulációval egy konzervatív neoliberális párt képe bontakozik ki. A nők és az LMBT közösség jogfosztása, a vállalkozó szellem ösztönzése tűnnek az elsődleges céloknak.

A párt vezetői is érdekesek: George Simion korábban egy szurkolói csoportot vezetett, a Becsület és Haza és az Egyesülve a Zászló Alatt egyesületek alapítója. 2015-ben Simiont kiutasították Moldovából, a moldáv biztonsági és hírszerzési szolgálat le is tartóztatta. Simion a hírek szerint felvonulást szervezett Chișinăuba Moldova és Románia egyesítéséért. Simion szurkolói csoportjának idegengyűlölő rigmusai miatt több alkalommal szabott ki bírságot a nemzetközi labdarúgó szövetség. A 2019-es, rendkívül aggasztó úzvölgyi eseményekben is szerepet játszott. Ekkor szurkolók egy csoportja ment a temetőbe, hogy „a román hősöket ünnepelje”. Korodi Attila, az RMDSZ jelen lévő képviselője így emlékezett: „nehezen leírható szavakkal, ami történt, jött több száz román, sok focidrukker, és összeütköztek a csendőrökkel. Ekkor a másik oldalról jöttek be a temetőbe, kereszteken ugráltak, sárral és kövekkel dobálták az ünnepségen résztvevő magyarokat”. Az összetűzésre az után került sor, hogy a mindkét közösség által sajátnak tekintett temetőben románok által felállított keresztekre magyarok fekete zsákokat húztak.

Az AUR másik vezetője Claudiu Richard Târziu, aki a család elszánt védelmezőjeként tűnik fel, a 2018-as, a család férfi és nő egységeként való definiálásáról szóló népszavazásban is szerepet játszott. Ő az egyetlen pártvezető, akihez egyelőre nem kötődik nagyobb botrány.

Sorin Lavric-ot, a párt harmadik vezetőjét bukaresti egyetemi tanulmányaim idejéből ismerem. Gabriel Liiceanu neves jobboldali értelmiségi segédoktatója volt, aki egyben az egyik legjelentősebb román könyvkiadó, a Humanitas ügyvezetője is. Sorin Lavric 2019-ben kiadott egy könyvet „A nő legbelső lényege” címen, ami lényegében otromba nőgyűlölő megjegyzések gyűjteménye, amelynek az erőszakosságát csak az ostobasága szárnyalja felül. „Nincs olyan férfi, aki az ész, a lélek vagy az érvek mélységét keresné a nőben. Akik bölcsesség után kutakodnak, azt nem lelik meg a nő fejében, de elmerülhetnek a szeméramajak örök melegében.”

A párt elvileg a meritokrácia és a család odaadó híve. Ez lehet a magyarázat arra, hogy – amint azt újságírók felderítették – 27 esetben fordult elő, hogy a párt helyi jelöltjei egy családból kerültek ki. Egy olyan esetre is fény derült, ahol a férjen és a feleségen túl a férj anyja is a párt jelöltje volt. A párt valóban szintet lép a családi értékek és a meritokrácia házasításában.

Vannak még érdekes dolgok az AUR körül. A párt Bihar megyei vezetőjét elítélték, amiért megverte a volt barátnője barátját, jelenleg azért nyomoznak ellene, mert ATM-ek kifosztására szervezett bűnözői csoportot. Az AUR tele van vakcinaellenesekkel, COVID összeesküvéselmélet-hívőkkel, nyugdíjba vonult tisztekkel, és sokakat fűz szoros viszony a titkosszolgálatokhoz is. Az egyik közülük Mircea Chelaru tábornok, aki teljesen elszállt elméleteket terjeszt a roman nép fényes eredetéről, amelyek nagyon népszerűek Romániában. Az elméleteket 1971-ben kezdték el terjeszteni a Secolul XX. (20. század) magazin egy különkiadásában. Ekkoriban Ceaușescu el akart távolodni a Szovjetuniótól és nacionalista hangokat utött meg, aminek érdekében egy román népet felmagasztaló történetet találtak ki. E szerint a megmosolyogtató elmélet szerint a románok ősei egy nagyszerű törzs, a dákok, akik az egész földi civilizációért felelősek, egy ponton még Japánt is meghódították.

Fontos megjegyezni emellett, hogy az AUR futballhuligánok, militáns neoprotestáns csoportok és veteránok mérgező szövetsége, akik szerint Oroszország azért virágzik, mert Putyin személyében igaz vezetője van, az LMBT-közösségnek pedig nem járnak jogok. Számos oka van annak, hogy egy ilyen elképesztő politikai szövetség, nevetségesen abszurd üzenetekkel sikerrel gyűjtötte össze a román társadalom legmérgezőbb elemeit, a parlamenti helyek majd 9%-át szerezve meg.

A gazdasági stabilitás teljes hiányával megvert prekariátus és a román diaszpóra, amely külföldi munkavállalásra kényszerült, mert az országban nem jutott munkához, nagy arányokban szavazott erre a pártra. A szegénység, a COVID-válság katasztrofális kezelése és a tény, hogy az ortodox egyháznak nagy befolyása van a társadalom és a politika életére: mindezek és még számos tényező vezetett ehhez a meglepetéshez.

Miért fogalmaztam úgy, hogy a Drakula-politika végének vagyunk szemtanúi? A nemzeti liberálisok a szociáldemokratákat vámpírként festették le, a nagy gonoszként, amitől ők megvédik a polgárokat. Úgy tűnik, ez a stratégia végre veszít a vonzerejéből. Ugyanakkor nem lehetünk optimisták, hiszen az AUR sikere nem vetít fényes jövőt előre Románia számára.

A Nemzeti Liberálisok elriasztásra épülő stratégiája hanyatlásnak indult és az AUR egy teljesen más technikát választott. Ők az ortodox papok, neoprotestáns vezetők és veteránok társadalmi hálóit használták, hogy terjesszék az igét. Sikerüket a közösségi média okos használata mellett a társadalmi hálóknak köszönhetik, amelyek hűséges és fegyelmezett szavazókat bocsátottak a rendelkezésükre.

A cikk először a Transform Europe-on jelent meg, fordította Papp Gáspár.

Címlapkép: George Simion Facebook-oldala