Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kormányzati költségen csinálnak fizetős elitiskolát a lipótmezei egykori OPNI ingatlanból

Ez a cikk több mint 3 éves.

Elit középiskolát csinál a Közép-európai Oktatási Alapítvány nevű NER-közeli szervezet lipótmezei egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet területén az Országgyűlés törvényalkotási bizottságában csütörtökön elfogadott módosító alapján – írja a 24.hu.

Az egykori OPNI – akárcsak fénykorában – ismét bentlakásos intézményként fog működni, azonban korábbiaktól eltérően lakói előreláthatólag súlyos összegekért cserébe foglalhatják majd el körleteiket.

Az OPNI, korábban Lipótmezei Országos Tébolyda többek között bentlakásos és járóbeteg ellátó intézetként működött, és felbecsülhetetlen szerepet játszott Magyarországon a pszichiátriai és neurológiai betegek ellátásában egészen 2007-ig. Ekkor azonban, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök regnálása idején megszüntették, többek között anyagi okokra és az épület állapotára hivatkozva, ami rengeteg ember ellátását lehetetlenítette el és még ha komoly reformokra szorult is volna az intézmény és az ellátások, a szakma véleménye szerint hatalmas hiba volt.

Azonban az értékes ingatlant – aminek rossz nyelvek szerint köze volt az OPNI kiebrudalásához – egészen eddig egyik kormány sem tudta se kiköpni, se lenyelni.

Az iskola a közvagyonból nemcsak a festői környezetben lévő 18,3 hektáron elterülő park, valamint az impozáns ingatlan révén részesül, de az intézményt fenntartó közérdekű vagyonkezelő alapítvány kétmilliárd forint költségvetési támogatásban is részesül az indulás költségeit fedezendő.

Azt egyelőre nem tudni, mennyiért költöztetheti majd az elit a Lipótmezőre a gyerekeit, ennek meghatározása – dollárban vagy euróban kifejezve – az alapítvány hatáskörébe tartozik, azt ugyanakkor tudhatjuk, hogy az iskolában az állami oktatásban alkalmazottól eltérő tanterv szerint oktathatnak, vagyis a szülőknek nem kell aggódniuk amennyiben nem találják megfelelőnek a kormány által a legtöbb intézmény számára előírt tantervet. A magyar szülők egyébként forintban is fizethetik majd a tandíjat, és elvileg ösztöndíjprogramot is indítanak majd a rászorulók számára.

A középiskola nemzetközi érettségit fog adni az alapítvány létrehozását előíró törvény szerint ami kifejti azt is, hogy kifejezett céljuk a régiós együttműködések fejlesztése, miszerint

„A Közép-európai Oktatási Alapítvány létrehozásáról és a Közép-európai Oktatási Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló törvényjavaslat célja a magyar köznevelési intézményrendszer megerősítése és környezetének szélesítése, egy új, regionális iskolázású, a magyar és a szomszédos államokból érkező tanulók számára köznevelési intézmény létrehozása. „

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nevéhez kötődő törvény általános indoklásában kifejtik a kormány nemzeti közneveléssel kapcsolatos feladatait:

„Az Alapítvány nevelési-oktatási céljainak támogatása a nemzeti köznevelés terén olyan alapvető fontosságú ügy, amelynek támogatása a mindenkori Kormány széles körű társadalmi elváráson nyugvó, meghatározó feladata.”

A kormány oktatáspolitikáját és a Nemzeti Alaptantervet egyébként szakemberek, tanárok, diákok, de még egyházi oktatási intézmények is kritizálták, többek között azért, mert nem csökkenti a társadalmi egyenlőtlenségeket, a kormány keresztény-nemzeti világnézetét erőlteti a gyerekekre, miközben úgy a pedagógusokra mint a tanulókra komoly terheket helyez – de a jelenleg is zajló, nők elleni erőszak elleni 16 akciónap keretében is kapott kritikát.

Ahogy Debrecenben arra is láttunk korábban példát, hogy a kormány szívesen finanszíroz közpénzből olyan oktatási intézményt, aminek igénybevételét aztán komoly összegekért cserébe csak az elit tudja beíratni gyerekeit – és a debreceni polgármester.