Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az SZFE-ért tüntettek a berlini színművészetisek

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítés:

A Rosa Luxemburg téren megjelent a főváros polgármester-helyettese, aki egyben az állam kulturális szenátora is. Klaus Lederer arról beszélt, hogy fontos a szolidaritás az SZFE-vel, és megemlékezett róla, hogy egyre erősödik a jobboldali befolyás a térségben. Példaként az SZFE ügye mellett a berlini Lengyel Intézet vezetőjének történetét hozta fel, akit nemrég azonnali hatállyal felmentettek, mert a stílusa nem passzolt a lengyel kormánypárt, a PiS politikájához.

Korábban írtuk:

A berlini Ernst Busch Színművészeti Főiskola (Hochschule für Schauspielkunst Ernst Busch) hallgatói vasárnap szolidaritási demonstrációt szerveztek a német fővárosban, hogy felhívják a figyelmet: a budapesti SZFE-n a harc folytatódik.

A szervezők az esemény leírásában hitet tettek a a művészet és a művészeti képzés szabadsága mellett:

„November 10-én a diákok önkéntesen feloldották a blokádot a járványügyi szigorítások miatt, de az ellenállás folytatódik digitálisan és más módokon.
Mi, az Ernst Busch diákjai szolidarítunk az SZFE diákjaival és a harccal, amit a művészet és a művészeti képzés szabadságáért vívnak Magyarországon. Szabad ország, szabad egyetem!”

A Rosa Luxemburg Platz-on délben összegyűlt tüntetők tábláin olyan feliratokat lehetett látni, mint „Free SZFE!”, „Szolidaritás az SZFE-vel!”, „Veletek vagyunk!”

Tüntetés a Rosa Luxemburg Platz-on. Kép: Freie Ungarische Botschaft

Helyi beszámolók szerint a tüntetők között Mundruczó Kornél rendező is megjelent. A felszólalók között volt többek között Lázár Helga, az SZFE doktori iskolájának hallgatója és vendégtanára, aki összefoglalta az eddigi harcot a német hallgatóságnak.

A további felszólalók is külföldi egyetemek magyar hallgatói, valamint német diákok és szimpatizánsok voltak. A művészi szabadság fontosságát emelték ki, és a kormányzati elnyomást hibáztatják a magyarországi helyzetért. Európai szintű segítséget, jogi-diplomáciai és politikai nyomást követeltek a művészet szabadságának megőrzése érdekében.

A német felszólalók továbbá a helyi szélsőjobboldali párthoz, az AfD-hez hasonlították a Fideszt, és egy nemzetközi jobboldali mozgalomra is utaltak, ami segíti őket terveik végrehajtásában.

„SZFE! Orbán takarodj!” – kép: Freie Ungarische Botschaft

Az új járványvédelmi intézkedések értelmében az ország összes egyetemének át kellett állnia online oktatásra – így tettek a Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárai is, akik még tanév elején elfoglalták egyetemüket és blokádot vontak köré, miután a kormány úgy döntött, – több másik intézménnyel együtt – alapítványi fenntartású magánegyetemmé  alakítja az SZFE-t.

Arról, hogy az egyetemet fenntartó Kuratórium tagságának összeállításakor a kormány nem vette figyelembe a hallgatók kérését, maguk a diákok is csak a sajtóból értesültek. Az egyetem új vezetése a 71 napig tartó blokád alatt különböző módokon próbálta meg megnehezíteni az egyetemfoglalók dolgát: kikapcsolták az internetet, korlátozták az oktatók hozzáférését egyes tanulmányi felületekhez, nemrég pedig az is bizonytalanná vált, hogy elfogadják-e a tanulók legutóbbi félévét.

Mivel a november kilencedikén bejelentett új járványügyi intézkedések értelmében a kollégistáknak el kellett hagyni lakhelyüket, illetve az összes egyetemnek át kellett állnia digitális oktatásra, így az egyetemfoglalóknak is megnehezült a dolga. Ám ahogyan a foglalás 71. napján szokásos sajtótájékoztatójukon bejelentették: hiába hagyják el fizikai értelemben az épületet, a blokádot nem feladják, hanem magukkal viszik. A hallgatók jelenleg azért harcolnak, hogy az Oktatási Hivatal elismerje őket ügyfélként és elfogadja félévüket, amelyet becsülettel teljesítettek.

„Az egyetem mi vagyunk, a blokád pedig addig tart, amíg a hatalmi elnyomás meg nem szűnik” -mondták.

 

Címlapkép: kép: Freie Ungarische Botschaft