Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kiszerelték az internetet az SZFE Vas utcai épületéből, a hallgatókat kizárták az Ódry Színpadról

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítés 14:46
A 444 információi szerint a kulcsok az üzemeltetéshez kerültek, de hogy biztos ne tudjanak visszajutni a hallgatók, a zárakat is lecserélték. A lap úgy tudja, az Ódry Színpadot korábban soha nem zárták, az pedig, hogy nem tudnak bejutni, azért problémás, mert itt egyszerre akár 70-en is össze tudtak gyűlni úgy, hogy ne legyenek túl zsúfoltan.

Korábban írtuk:

Nem kapcsolták vissza az internetet a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Vas utcai épületében, sőt már a hálózati kábelt is leszerelték, így a vezetékes internet sem elérhető – tudta meg a Telex. A lap úgy tudja, a hallgatók személyes holmijait kipakolták a nagy fórumok fő helyszíneként használt Ódry Színpadról, a termet bezárták, a portától pedig elkobozták a kulcsot, így oda már nem tudnak belépni.

A Telexnek Szurdi Panna hallgató azt mondta, wifi a Szentkirályi utcai épületben sincs, vezetékes internet pedig csak a nappali órákban, mert este hattól reggel hétig és hétvégén azt is lekapcsolják. Elmondása szerint az internetkorlátozás nagyban nehezíti a munkájukat, mert az utómunkákhoz szükség lenne szélessávú hozzáférésre, de nem rettennek el, és számos felajánlás érkezik hozzájuk, hogy valahogy megoldják a helyzetet.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, kedden mind a Színház- és Filmművészeti Egyetem Szentkirályi utcai, mind a Vas utcai épületében, illetve az ahhoz tartozó kollégiumban kikapcsoltatta az internetet (amiért egyébként fizetnek a hallgatók) az egyetem újonnan kinevezett vezetése. Tegnap este az RTL Híradójából kiderült, egészen pontosan Szarka Gábor kancellár intézkedett az ügyben.

A kancellár azt mondta az egyetemfoglaló diákokkal kapcsolatban a csatornának:

„Bemennek olyan helyekre, ahova nem illene bemenni, vagy nem lehetne bemenni, nem tartják be az egyetem belső működési rendjét, és ezen a formán szervezik, akkor a munkáltatónak és nekem miért kellene ehhez bármilyen támogatást vagy bármilyen segítséget adnom? A lehető legtovább el fogok menni abban a tekintetben, hogy ezt a fajta belső anarchiát megszüntessem.”

Szarka korábban azt mondta, az egyetem területén minden nap este 6 és reggel 7 között fogják szüneteltetni az internetszolgáltatást, azonban most úgy tűnik, nem tartják magukat ehhez, és megpróbálják fizikailag is kiszorítani az egyetemet szeptember 1-je óta blokád alatt tartó hallgatókat.

Az új vezetőség kedden azt is közölte: a tanköztársaságot befejezettnek tekinti, attól a továbbiakban elhatárolódik, annak infrastrukturális és pénzügyi feltételeit nem biztosítja.

Az SZFE hallgatói szerdán bejelentették: október 23-án a műegyetemi rakparttól  az Urániáig vonulnak, így emlékeznek meg a „szabadságról, bátorságról és a közös kiállás erejéről”, melyek szellemében az 1956 október 23-án megmozdult diákok kiálltak azért, amiben hittek.

Az egyetem hallgatói szeptember 1-jén vették blokád alá az SZFE Vas utcai épületét, hogy ezzel fejezzék ki tiltakozásukat az új kuratórium ellen. Az SZFE polgárai leginkább azt sérelmezik, hogy az új kuratórium tagjainak kiválasztása, illetve az új egyetemi alapszabály elfogadása konzultáció nélkül, önkényesen történt a kormány részéről. Ennek következtében a korábbi tanári kar nagy százaléka is felmondott, illetve a jelenlegi oktatói gárda nagy része sztrájkba kezdett október elején, aminek az egyetem új vezetése 15 százalékos béremeléssel vetett volna véget, az oktatók azonban ellenálltak a zsarolásnak.

Címlapkép: Mérce