Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Közigazgatási pert indítanak az SZFE polgárai, mert az Oktatási Hivatal nem ismeri el őket ügyfélként

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Oktatási Hivatal nem ismeri el ügyfélként a Színház- és Filmművészeti egyetem (SZFE) polgárait, ezért nem is engedi, hogy igazolják, hogy megvalósult az oktatás az egyetemfoglalás alatt – írja az SZFE hallgatói kommunikációja szombati, szerkesztőségünkhöz eljuttatott és a Facebookra is kitett közleményében.

Az SZFE polgárai november 2-án fordultak  az Oktatási Hivatalhoz (OH) annak érdekében, hogy elismertessék tanulmányaikat, és hogy az általuk el nem ismert új vezetőség által az oktatás felfüggesztése kapcsán hivatkozott hivatali végzésbe betekintést kérjenek, valamint benyújthassák az oktatási tevékenységük igazolásához szükséges többszáz oldalas dokumentációt, melyet az újonnan kinevezett kancellár az aláírása megtagadásával visszatartott.

A hallgatók azért fordultak az OH-hoz, mert a kuratórium október végén levélben közölte, hogy felfüggesztik az oktatást az intézményben többek közt arra hivatkozva, hogy „nem nyomon követhető a valós oktatási tevékenység”, és hogy a hallgatók „isznak és dohányoznak” az egyetemi épületekben.

A hallgatók és az oktatók akkor kijelentették: minden óra megtartásra került, az oktatás megfelelő ütemben zajlott a félévben, valamint a higiéniás, a tűz- és balesetvédelmi szabályok érvényesítésében  együttműködtek az illetékes szakemberekkel, így nincs valódi indok a fenntartó részéről az oktatás felfüggesztésére.

Az SZFE hallgatói szombati közleményükben arról számolnak be, hogy az OH november 13-án visszautasította mind a betekintési-, mind a benyújtási kérelmet, a hallgatók és oktatók közössége ezért közigazgatási pert indít.

A hivatal indoklása szerint az OH nem ismeri el ügyfélként az SZFE polgárságát, így a többszáz oldalas bizonyító erejű dokumentációt az oktatási tevékenységről nem fogadja el, a hallgatók által illegeimnek tartott vezetőség által hivatkozott végzésbe pedig nem enged betekintést az Oktatási Hivatal az egyetem hallgatói és oktatói számára.

A hallgatók szombati válaszukban leszögezik: az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény kimondja, hogy hatósági eljárásban ügyfélnek az a személy számít, akinek jogát vagy jogos érdekét az ügy közvetlenül érinti, akire nézve a hatósági nyilvántartás adatot tartalmaz, vagy akit hatósági ellenőrzés alá vontak, az SZFE polgárai ennek megfelelően jogorvoslattal élnek. Ezen felül ellenérdekű ügyfelek képviseletét nem láthatja el egyazon jogi személy, így az oktatási tevékenységet folytatni kívánó egyetemi közösséget nem képviselheti az ügyben az oktatási tevékenység megakadályozását célzó illegitim vezetőség.

A kérelmeken felül az SZFE közössége közérdekű bejelentést is tett a hivatalnál, mivel az egyetem közhasznú feladata az oktatás, azt ellátnia társadalmi érdek – az oktatás felfüggesztésének kezdeményezése ellentmond az intézmény  űködésének elsődleges céljával.

Az SZFE polgárai azt követően adták ki közleményüket, hogy a kormányközeli Magyar Nemzet az OH állásfoglalására hivatkozva szombaton azt állította: a hallgatók és oktatók nem nyújtottak be oktatást igazoló dokumentumot, amellyel igazolni kívánják a szeptember óta tartó „oktatás” megvalósulását. Mint az a hallgatók válaszából kiderül, nem igaz, hogy a dokumentációt nem nyújtották be, csak az OH nem tekinti őket az egyetem képviselőinek.

Ezzel párhuzamosan az SZFE hallgatói az intézményben zajló oktatás leállításának kérdése is bíróság előtt van már. Mint ismert, november 8-án Szarka Gábor kancellár és Novák Emil általános rektorhelyettes bejelentette, a kuratórium döntése nyomán leállítják az oktatást az SZFE-n, mivel nem tudják ellenőrizni azt – a tanév legközelebb 2021 februárjától folytatható, és nem ismerik el az első féléves tárgyakhoz tartozó kreditek teljesítését sem.

Az egyetemi polgárok szerint viszont nincs jogalapja az oktatás felfüggesztésének, ezért a Hallgatói Önkormányzat november 9-én bírósághoz fordult. Amíg hivatalos döntés nem születik az ügyben, a fenntartó nem tudja végrehajtani az egyetem bezárását, ezért a jogi útra terelésnek visszatartó ereje is van.

Mint arról a Mércén is beszámoltunk, a járványügyi korlátozások szigorítása miatt az egyetem épületeinek elfoglalását a hallgatók kénytelenek voltak befejezni: mint fogalmaztak a meghozott kormányzati rendelkezések után „elfogyott a mozgásterük, hiszen nemcsak a diákszállást és az egyetemet kell kirüríteni, és gyülekezési tilalom is érvénybe lépett.” A hallgatók azonban azt is hangsúlyozták, bár átállnak digitális oktatásra, a blokádot „magukkal viszik”.

A hallgatók másfél héttel ezelőtt egyeztetni hívták az illegitim kuratórium felállításáért felelős innovációs- és technológiai minisztert az SZFE Vas utcai épületében található Ódry Színpadra, ám Palkovics László nem fogadta el a meghívást arra hivatkozva, hogy a kormány nem kíván „beleszólni a jelenlegi konfliktusos helyzetbe”.