Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az SZFE hallgatói tárgyalni hívták Palkovicsot

Ez a cikk több mint 3 éves.

November 11-ére tárgyalni hívták az SZFE hallgatói Palkovics László innovációs és technológiai minisztert – jelentették be hétfő délelőtti sajtótájékoztatójukon.


A tanulmányi félév a Színház és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) szeptember 14-én kezdetét vette, az oktatás pedig azóta is hiánytalanul zajlik, az egyetemi polgárok által illegtimnek tartott kuratóriumnak pedig nincs indoka, sem lehetősége felfüggeszteni a tanítást – utaltak a hallgatók a sajtótájékoztatón arra, hogy Rátóti Zoltán pénteken a kuratórium elnöke nevében levélben közölte, hogy felfüggesztik az oktatást az intézményben többek közt arra hivatkozva, hogy „nem nyomon követhető a valós oktatási tevékenység”, és hogy a hallgatók „isznak és dohányoznak” az egyetemi épületekben.

Az oktatói közösség közölte: válaszlevélben kérte Szarka Gábort és Rátóti Zoltán arra kérte, hogy hivatkozzák le azokat a jogszabályokat, amelyek alapján úgy érzik, joguk van az oktatókat munkájukban, a hallgatókat pedig a hallgtói szerződésük teljesítésében meggátolni, de nem kaptak érdemi reakciót.

Az oktatás felfüggesztése a hallgatók álláspontja szerint jogilag is értelmetlen: a felsőoktatási tevékenység közfeladat, annak fenntartása pedig össztársadalmi érdek; a nemzeti felsőoktatási törvény pedig az intézmény működését a fenntartartó kötelezettségévé teszi. Az egyetem tevékenységének jogszabály nélküli felfüggesztése így szerintük nem értékelhető másként, mint a működtetési kötelezettség semmibevételeként.

Az egyetemi polgárok közölték: kérték az Oktatási Hivatal (OH) Rátóti által hivatkozott végzésének nyilvánossá tételét, melyben az OH a fenntartót – vagyis az alapítványt – állítólag a vis maior helyzet megszüntetésére szólítja fel.

A jogfosztott egyetemi közösség hétfőn azzal felelt: ők szintén üdvözlik a vis maior megszüntetésének gondolatát, ám erre csak az alapítvány alapítói jogainak törvényes gyakorlója, az ITM képes, így az érdemi tárgyalások is csak az ágazatért felelős kormányzati szervvel kezdődhetnek el.

Ezért úgy döntöttek, magát Palkovics László minisztert és az általa felállított küldöttséget hívják tárgyalni november 11-ére, vagyis jövő szerdára az SZFE Vas utcai épületébe, az Ódry színpadra.

Az egyetemi polgárok felhívták a kuratórium figyelmét, hogy az egyetem mindeddig törvényesen látta el közfeladatiat annak ellenére is, hogy nincs az intézményben jogszerűen kinevezett akadémiai vezető, kiemelve, hogy az időközben a kuratórium által kinevezett két rektorhelyettes minden intézkedését ugyancsak jogszerűtlennek tekintik, ide sorolva az internet lekapcsolását, a termek lezárását, az értelmetlenül hosszú őszi szünet kiírását, a hallgatók és oktatók kitiltatását, és most az oktatás  felfüggesztését.

Hamisnak nevezték a kuratórium állítását, miszerint az egyetemen folyó tevékenység nem nyomon követhető és nem ellenőrizhető.

„Az egyetem ezen a rendszeren keresztül működtethető addig is, amíg lesz törvényesen kinvezett új akadémiai vezető. Nem igaz Szarka Gábor fenyegetése, hogy az év végén lejár az egyetem akkreditációja, mert az a pandémia miatt csak 2021-ben lesz esedékes” – hangzott el a hétfői eseményen.

Az egyetemi polgárok kaptak egy „barátságos meghívást” az általuk illegtimnek tartott kuratóriumtól egy egyeztetésre, amiről a kuratórium már tegnap esti tanácskozásán megállapította, hogy az egyetemi polgárok nem fognak elmenni rá, pedig utóbbiaknak még nem is volt alkalkmuk erről nyilvánosan kommunikálni. A hallgatói és oktatói közösség ugyanakkor a hétfői sajtótájékoztatón hivatalosan is visszautasíotta a meghívást.

Hangsúlyozták, az Oktatási Hivatal által állítólag vis maiornak tekintett helyzet nem gátolja az oktatókat az oktatásban.

Felhívták a kuratórium, a kormány, az Országgyűlés és a közvélemény figyelmét, hogy a jelenlegi helyzet megelőzhető lett volna,h a nem alkottak volna az Alaptrövénnyel ellentétes törvényeket, és a modellváltást levezeénylő minisztérium és kuratórium egyenrangú félnek tekintette volna az SZFE közösségét, és tiszteletben tartotta volna az egyetemi autonómiát.

A hallgatók arról is beszámoltak, hogy a higiéniás, a tűz- és balesetvédelmi szabályok érvényesítésében az illetékes szakemberekkel felelősen együttműködtek, a fertőtlenítőtakarítás mindhárom
épületben megtörtént, így

nincs valódi indok a fenntartó részéről az oktatás felfüggesztésére.

Az oktatás a szerintük tanév kezdete óta megfelelő ütemben zajlik – ennek ellenőrzésére minden hivatalos információ rendelkezésre áll.

Az Oktatási Hivatal ellenőrzési eljárásához szükséges összes adatot, amely igazolja, hogy a Rátóti levelében állítottakkal szemben rendben és biztonságban zajlik ebben a félévben az oktatás, határidőre összeállították, ám az újonnan kinevezett kancellár hetek óta gátolja annak továbbítását.

Ezért ezt a dokumentációt ma nyilvánosságra hozzák, és a sajtó jelenlétében át is adták hétfő délelőtt a az Oktatási Hivatal Maros utcai épületében az illetékeseknek, az átadásánál a Mérce is jelen volt:

Frissítés, 11:59:  Mint kiderült nem a Maros utcai OH, hanem a Szalay utcai Emmi-épületben találhatók az illetékesek, így az átadás ott fog megtörténni, illetve ott nyújtanak be az SZFE polgárai betekintési kérelmet abba a végzésbe, amely szerint az OH állítólag elrendelte az oktatás felfüggesztését.

 

 

Címlapkép: Mérce fotó