Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Befejezik az egyetemfoglalást az SZFE diákjai a járvány miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Telex.hu több független forrásból is úgy értesült, hogy a Színház- és Filmművészeti egyetem diákjai 70 napos, sikeres blokád után végül feladják az egyetemfoglalást, tekintette a kedd éjféltől bevezetett egyetemi- és kollégiumi zárra, és a rendkívüli vírushelyzetre.

Az egyetemfoglaló SZFE-s polgárok ezt egy mai fórumon szavazták meg.

A portál értesülései szerint a döntés oka, hogy a meghozott kormányzati rendelkezések után „elfogyott a mozgásterük, hiszen nemcsak a diákszállást és az egyetemet kell kirüríteni, de gyülekezési tilalom is érvénybe lépett.

Ennek értelmében a Vas utcai kollégiumból is elkezdenek a hallgatók kedden kiköltözni.

Az SZFE a magyar történelem leghosszabb blokdáját tartotta meg, miután szeptember 1-én, ara reagálva, hogy az egyetem akkori rektora és oktatói gárdája megkérdezése nélkül, Vidnyánszky Attila vezetésével az új, kormányközeli, egyetemi közalapítványi kuratórium felállt, úgy döntöttek, nem engedik az egyetem területére az általuk el nem ismert vezetőket.

Később az oktatók, Upor László leköszönő rektor, az egyetem dolgozói is a foglaló diákok mellé álltak, a dolgozók október 1-től sztrájkot is hirdettek, amit a bíróság elsőfokon jogszerűtlennek ítélt.

Az egyetemfoglalás során szeptember elején és október 23-án is tömegtüntetésekre került sor az egyetemi autonómiáért és az oktatás szabadságáért, a mozgalomhoz pedig számos más magyar egyetem diákjai is aktívan csatlakoztak, a HÖOK és a hallagtói mozgalom, valamint számos magyar ésa külföldi kulturális szakmai szervezet támogatta azt, csakúgy mint jelentős magyar szakszervezetek, többek között a VDSZ és a Vasas Szakszervezeti Szövetség is.

Frissítés 8.10.

Az éjjel az SZFE hallgatói önkormányzata a Facebookon közölte, hogy az ellenállást folytatni kívánják. Amint pontosabb információink vannak, a Mércén természetesen beszámolunk.

Természetesen a hatályba lépő járványügyi szigorítások bennünket is érintenek, ám a sajtóértesülésekkel szemben az…

Posted by Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK on Monday, 9 November 2020

 

Az egyetemfoglalásról és a mozgalomról rengeteg cikket írtunk eddig, ezek itt, időrendi sorrendben elérhetőek.

Címlapkép: Mérce fotó