Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Palkovics visszautasította az SZFE hallgatóinak meghívását, „nem kíván” beavatkozni a konfliktusba

Ez a cikk több mint 3 éves.

Mint az hétfői sajtótájékoztatójukon közölték, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) polgárai jövő szerdára hívták egyeztetni az innovációs- és technológiai minisztert és az általa összeállított minisztériumi küldöttséget az SZFE Vas utcai épületében található Ódry Színpadra – meghívójukra néhány perccel a pénteki munkaidő vége előtt reagált Palkovics. Eközben az SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriuma közleményt adott, amely szerint „leállítja” az oktatást az egyetemen.

Frisstítés, 19:32:

Szarka Gábor kancellár és Novák Emil általános rektorhelyettes közleményt adott ki pénteken, amiben azt írják, a kuratórium döntése nyomán leállítják az oktatást az egyetemen, mivel nem tudják ellenőrizni azt. Az írás szerint az SZFE „működésének konszolidálása érdekében tett tárgyalásokat a hallgatók és az oktatók elutasították”, ezért állítják le a félévet, amiről az Oktatási Hivatalt is tájékoztatták.

A közlemény szerint „a 2020/2021-es tanév 2021. február 1. napjától folytatható, addig oktatási tevékenység az egyetemen semmilyen formában nem végezhető”.

Az első féléves tárgyakhoz tartozó kreditek teljesítését az egyetem vezetése nem ismeri el.

A döntések nem eredményezik a hallgatók jogviszonyának szüneteltetését vagy megszűnését, nem érintik a hallgatói munkaszerződéseket és Diákhitel szerződéseket sem. A közlemény szerint azoknak a kollégistáknak, akik nem tudják megoldani a lakhatásukat, a kancellár kérelmek alapján elhelyezést biztosít.

A döntés értelmében november 9. hétfőtől február 1-ig az egyetem épületei „oktatási tevékenység és kollégiumi lakhatás tekintetében zárva tartanak”.

Korábban írtuk:

Az SZFE hallgatói által péntek este szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben az áll, a miniszter nemleges választ adott hétfői meghívásukra.

Levelében a minsizter azt írta:

„A Kormány politikai célok helyett szakmai célokat igyekszik szolgálni azzal,  hogy a színvonalas színház- és filmművészeti oktatás biztosítására rendelkezésre bocsátja a szükséges költségvetési forrásokat. Ennél nagyobb mértékben nem  kíván beleszólni a jelenlegi konfliktusos helyzetbe sem.”

Palkovics válaszára reagálva az SZFE hallgatói ismételten csalódottságukat fejezték ki azzal kapcsolatban,  hogy a minisztérium nem vállal felelősséget azokért a károkért, amik az általa előadott törvény szerintük alkotmányellenes voltából és az általa kinevezett kuratórium általukjogszerűtlen és a Nemzeti Felsőoktatási Törvénybe ütköző rendelkezéseiből fakadóan az egyetemi közösségét érik.

A levélben Palkovics azt is hangsúlyozza, hogy szerinte az SZFE kivételével minden modellváltásra kényszerített felsőoktatási intézmény zavartalanul működik – ebből pedig arra következtet, hogy „az Önök[a hallgatók] kortársainak többsége számára már világos a cél, hogy az elavult intézményi struktúrát egy korszerű és minőségi oktatási háttérrel cserélhetik fel, miközben garantáltan államilag finanszírozott képzéshez juthatnak.”

Az SZFE-s hallgatók követelései közt szerepel az is, hogy az intézmény finanszírozásából az állam ne vonulhasson ki, ugyanis a törvényi keretek ezt semmilyen módon nem biztosítják. A hallgatói követelések legfőbb célja az egyetemi közösség, ezen belül a hallgatóság korábbi önrendelkezésének visszaállítása.

Az ágazatért felelős miniszter levelében ezeket a követeléseket így minősíti friss levelében: „[…] megítélésünk szerint lényeges visszalépést jelentenek az egyetem jelenlegi helyzetéhez és a kívánt, jövőbeni állapothoz képest. Az utcai demonstrációk, a sztrájk, a barikádok eddig sem, és ezután sem szolgálják a megoldást.”

Erre válaszul a diákok pénteki közleményükben megjegyzik: az egyetem „jelenlegi helyzetét és kívánt jövőbeni állapotát” inkább az átltaluk illegitimnek tartott új vezetőség jogszerűtlen intézkedései jellemzik, mivel:

  • a minisztérium által kinevezett kuratórium alapdokumentumai megfosztották a tizennyolc tagjából öt hallgatói küldöttet számoló szenátust minden jogkörétől,
  • majd a minisztérium által kinevezett kuratórium – részben jogszerűtlenül, önkényes szabályzati módosítás alapján – megbízott vezetői az autonómia garanciáiért állított blokádra hivatkozva elrendelték a létesítmények kiürítését és az „oktatás felfüggesztését”, a  szolgáltatások, eszközök és tantermek használatának megakadályozását, valamint visszatartják a hallgatók szociális támogatásait és számos más, a képzés
    folytatásához elengedhetetlen költséget

A hallgatók a Facebookon is közzétett közleményükben leszögezik, hogy a tiltakozás alkotmányos jogával továbbra is élnek, a blokádot a követeléseik teljesüléséig fenntartják.

Mint arról hétfőn beszámoltunk, a hallgatók eljuttatták az Oktatási Hivatalhoz azt az ellenőrzési dokumentációt, amely a kuratórium állításaival szemben azt igazolja, hogy szeptember 14. óta az oktatás  biztonságosan és hiánytalanul zajlik az egyetemen jogszerűen kinevezett akadémiai vezetés nélkül is.

Csütörtökön szintén hírt adtunk arról, hogy a kancellár visszatartotta az SZFE egyetemfoglaló hallgatóinak tanulmányi ösztöndíját és szociális támogatását is.

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt