Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem kapnak ösztöndíjat és szociális támogatást sem az SZFE egyetemfoglalói

Ez a cikk több mint 3 éves.

Visszatartották az SZFE egyetemfoglaló hallgatóinak tanulmányi ösztöndíját és szociális támogatását is – tudta meg diákoktól a HVG Online. Az utalások, amelyeknek elvileg október végén kellett volna megérkezniük, egyedül Szarka Gábor kancellár aláírására vár. Az egyetemisták ügyében a portál elérte Szarka Gábort is, aki azonban az ügyben semmiféle nyilatkozatot nem kívánt tenni.

Később azonban az újságíró kérdésére a kancellár SMS-ben annyit közölt: a rászorulóknak szóló szociális támogatásokat „rövidesen kiutalják.”

Míg a tanulmányi ösztöndíjakat az előző félévben elért eredmények és érdemjegyek alapján növekvő mértékben osztják a hallgatóknak, addig a szociális támogatást a hallgatói önkormányzaton keresztül azok a diákok kapják meg, akik anyagi körülményeik miatt bizonyítottan rászorulnak a plusz támogatásra. Szarka és a Vidnyánszky-kuratórium most azonban mindkettőnek a kifizetésével késlekedik, az ösztöndíjak kifizetésére pedig ígéretet sem tettek.

Szurdi Panni, az SZFE hallgatója az üggyel kapcsolatban úgy fogalmazott a HVG-nek, a Szarka által vezetett kancellári hivatal:

„azoktól vonták meg a támogatást, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.”

Szarka Gábor azonban nemcsak a kifizetéseket tartja vissza: utasítására az egyetem Róna utcai műtermét is lezáratta a diákok elől. Mivel a foglalás ellenére a tanköztársaság keretében az oktatás folyamatosan működik, ezért az operatőr, rendező-, vágó-, látványtervező-szakok diákjainak is létfontosságú lenne, hogy tudják ezt az oktatási teret is használni.

Az új, kormányhű kuratórium mandátumának érvénybe lépése után, szeptember 1-én döntöttek úgy a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai, és egyes oktatói hogy a saját kezükbe veszik az egyetem irányítását, és annak több épületét elfoglalták, oda az új kuratórium tagjait és megbízottait sem engedik be. Noha az új kancellár, Szarka Gábor szerint az oktatás így az SZFE-n „szünetel” ez a foglalók szerint nem igaz, és folyamatosan tanulnak is.

Címlapkép: Mérce fotó