Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kizárták a tanárokat az SZFE tanulmányi felületéről, nem tudnak órákat meghirdetni

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nem férnek hozzá az SZFE oktatói a Neptun tanulmányi felülethez, amelyen keresztül az iskolai ügyeket (óra- és vizsgakiírás, jegyek rögzítése, stb.) adminisztrálhatnák, amint azt az atv.hu kiszúrta.

Jákfalvi Magdolna, az SZFE doktori iskolájának professzora az ATV-nek nyilatkozva elmondta, hogy amikor megpróbált bejelentkezni a felületre, hogy kiírja a doktori iskola vizsgaidőpontjait, de a rendszer megtagadta a hozzáférést. Mint elmondta, először rendszerhibának hitte az esetet (a Neptun bizony előfordul, hogy néha lefagy), de később kiderült, hogy más tanárok se tudnak bejelentkezni.

„Semmilyen határozatot vagy végzést nem kaptunk, hogy miért nem férek hozzá a Neptunhoz”

– mondta el Jákfalvi.

Gálosi Dóra, az SZFE-n tanuló hallgatók szóvivője a Telexnek úgy nyilatkozott, hogy – legalábbis egyelőre – a diákok még hozzáférnek a felülethez, ami viszont így nem sokat ér, tekintve, hogy épp az oktatókkal közös ügyek intézésére használják azt. Az ATV megkeresésére az egyetem vitatott legitimitású kuratóriuma még nem reagált.

A Telex belsős forrásokból úgy tudja, hogy nem az Oktatási Hivatalból kapcsolták ki a Neptun-hozzáférést, azt egy külsős admin intézhette.

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) október végén közleményben biztosította támogatásáról a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) polgárainak az egyetemi autonómia megőrzésére irányuló küzdelmét, ahogy azt a Mérce is megírta korábban. A szakszervezet kijelentette azt is, tiltakoznak, minden megfélemlítés, kényszerrel vagy erőszakkal való fenyegetés ellen, ehelyett a párbeszéd és megegyezés útján való konfliktus megoldást követelik.

Az egyetem közjót szolgáló hivatásuk betöltésének alapfeltételének nevezik meg, hogy a számos magyar egyetem által is megerősített európai Magna Charta Universitatis alapelvei és az akadémiai szabadság, az egyetemi autonómia, a kutatás és az oktatás egysége, a humanizmus elvei érvényesüljenek.

Az SZFE-sek október 23-i tüntetését végig követő tudósításunkat itt, az egyetem elfoglalásáról, az egyetem autonómiáját csorbító kuratórium kinevezéséről, az új kancellár egyetem kiürítési kísérletéről, az internet kikapcsolásáról ezeken a linkeken olvashattok, a témában írt összes cikkünket pedig itt találjátok.