Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Tesla újabb erdőirtásokra kapott engedélyt gyárépítéséhez Berlin mellett

Ez a cikk több mint 3 éves.

Berlin külső területén, a Brandenburg tartományban fekvő Grünheideben tervezi felépíteni a Tesla autógyártó cég első európai jármű-üzemét. Amellett, hogy több politikus, szakszervezet és ipartestület üdvözölte annak megépítését a várható munkahely-teremtések miatt, a helyi lakosok közül nem mindenki örül a beruházásnak.

Január óta gyakoriak a tüntetések a beruházás ellen a helyiek részéről, mivel szerintük az építkezés és a majdani gyártás során veszélybe kerülhet a környék vízellátása, valamint a településhez közeli védett erdők vadállománya is.

A brandenburgi vízügyi társaság korábbi jelentése megállapította, hogy a beruházás

„kiterjedt és súlyos problémákat okozhat az ivóvíz-ellátásban, és a szennyvízkezelésben.”

Az építkezésre és az üzem beindítására vonatkozó engedélyek kiadása gyorsan zajlott le, mivel a helyi kormányzat vörös szőnyeget terített az amerikai befektetés elé. Brandenburg új környezetvédelmi minisztere, Alex Vogel ráadásul azt nyilatkozta január elején egy környezetvédelmi bizottsági ülésen, hogy

„nem is erdőről van szó, hanem egy ipari területről, amit benőttek a fák.”

Axel Heinzel-Berndt, a Brandenburger BUND állami környezetvédő szervezet képviselője korábban azt nyilatkozta, hogy a Tesla több erőfeszítést is tesz a védett környezeti értékek megóvása érdekében az építkezés során, erre meg is bíztak egy német környezettechnikai vállalatot.

„Ha meg akarunk szabadulni a lignit-kitermeléstől, akkor sok munkahely el fog veszni. Fel kell tudnunk helyette ajánlani másokat. A környezetvédelmi és a klímapolitikai intézkedéseknek összhangban kell lenniük a társadalmi igényekkel. Ezek miatt egy ilyen beruházást nem lehet csak úgy azonnal visszautasítani.”

– nyilatkozta akkor Heinzel-Berndt.

A már felszámolt erdős terület után egy újabb, sűrű vegetációval ellátott részen is megkezdheti a Tesla az építkezést: miután korábban 92 hektárt kivágtak, november végén több, mint 80 hektáron kaptak engedélyt a napokban a brandenburgi Állami Környezetvédelmi Ügynökségtől az erdőirtásokra, ezeken a területeken fenyőerdők vannak főleg. A döntés környékén Elon Musk, a Tesla vezére személyesen is jelen volt Berlinben.

A környezeti aggodalmak nem teljesen alaptalanok, mivel a Tesla által bemutatott tervek szerint a majdani üzem óránként 300 köbméter vizet fog elhasználni a gyártás során, a demonstrálók szerint ez teljesen el fogja szívni a terület amúgy is megcsappanóban lévő vízkészleteit.

(Der Tagesspiegel, eFigyelő)
Címlapkép: Thomas Hawk, Flickr