Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Tesla védett erdő közelébe telepíti első európai üzemét, a helyiek tiltakoznak

Ez a cikk több mint 4 éves.

Berlin külső területén, a Brandenburg tartományban fekvő Gruenheide-ben tervezi felépíteni a Tesla autógyártó cég első európai jármű-üzemét. Amellett, hogy több politikus, szakszervezet és ipartestület üdvözölte annak megépítését a várható munkahelyteremtések miatt, a helyi lakosok közül nem mindenki örül a beruházásnak.

Több százan, többnyire helyiek tüntettek az üzem építésére kijelölt területen szombaton, mivel szerintük az építkezés és a majdani gyártás során veszélybe kerülhet a környék vízellátása, valamint a településhez közeli védett erdők vadállománya is.

A tüntetést azután kezdték el szervezni, hogy a brandenburgi vízügyi társaság jelentése megállapította, hogy a beruházás

„kiterjedt és súlyos problémákat okozhat az ivóvíz-ellátásban, és a szennyvízkezelésben.”

A Tageszeitung c. német lap korábbi cikke szerint a nagyberuházás 90 hektár erdő kiirtását is magában foglalja, ami gyakorlatilag több százezer fa kivágását jelenti. Az erdőirtásokat ráadásul elég gyorsan akarják kivitelezni, mivel március 1-én kezdődik a madarak szaporodásának védett periódusa, amikor már nem lehet ilyen munkálatokat végezni.

A lap szerint az építkezésre és az üzem beindítására vonatkozó engedélyek kiadása aligha hiúsulhat meg, mivel a helyi kormányzat „vörös szőnyeget” terített az amerikai befektetés elé. Brandenburg új környezetvédelmi minisztere, Alex Vogel ráadásul azt nyilatkozta január elején egy környezetvédelmi bizottsági ülésen, hogy

„nem is erdőről van szó, hanem egy ipari területről, amit benőttek a fák.”

Axel Heinzel-Berndt, a Brandenburger BUND állami környezetvédő szervezet képviselője korábban azt nyilatkozta, hogy a Tesla több erőfeszítést is tesz a védett környezeti értékek megóvása érdekében az építkezés során, erre meg is bíztak egy német környezettechnikai vállalatot.

A szervezet tisztában van a helyi tiltakozással, de szerintük

„Ha meg akarunk szabadulni a lignit-kitermeléstől, akkor sok munkahely el fog veszni. Fel kell tudnunk helyette ajánlani másokat. A környezetvédelmi és a klímapolitikai intézkedéseknek összhangban kell lenniük a társadalmi igényekkel. Ezek miatt egy ilyen beruházást nem lehet csak úgy azonnal visszautasítani.”

A szervezet álláspontját azonban valóban nem osztja mindenki a helyi lakosok közül, legalábbis az a mintegy háromszáz biztosan nem, akik szombaton kivonultak a helyszínre „Ellopjátok az ivóvizünket” feliratú táblákkal.

Az egyik demonstráló, a 27 éves Anne Bach bemutatta azokat a terveket, amelyeket a Tesla közzétett az üzem majdani működésével kapcsolatban, és amely tartalmazza azt a kitételt is, hogy a gyártás során óránként 300 köbméter vizet fognak elhasználni, ami szerinte a terület amúgy is megcsappanóban lévő vízkészleteit teljesen el fogja szívni.

A német erdőségek védelmének egyik szimbólumává a Hambacher erdőket védő aktivizmus vált az utóbbi években, ezekről rendszerint a Mérce is beszámolt.  Az aktivisták 2012 óta tartják ellenőrzésük alatt az erdőség egyes területeit, így tiltakozva a klímaváltozásra is hatással lévő, és a helyi természeti kincseket is károsító barnaszenes erőművek ellen. Az általuk azóta épített fakunyhók Németországban és világszerte a szénerőművek elleni demonstrációk szimbólumává vált.

Az RWE energiaszolgáltató cég az tavalyelőtt ősz folyamán az erdőség nagy részét tervezte kiirtani, hogy tovább bővíthesse a barnaszénfejtést, ami az azzal működő helyi erőmű működéséhez szükséges.

A münsteri bíróság akkor részben leállíttatta, részben elhalasztotta az építkezéseket végül, mondván az RWE nem prezentált olyan bizonyítékokat a jogi eljárás során, ami egyértelműen arra utalna, hogy a munkálatok leállítása ténylegesen veszélyeztetné Észak Rajna-Vesztfália tartomány energiaellátását.

(Reuters, TAZ)