Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hosszas pereskedés után sem árulta el az EMMI, milyen számítások alapján kellett a kórházi ágyak 60%-át felszabadítani

Ez a cikk több mint 3 éves.

A mai napig nem tudni, hogy a kormány milyen számítások alapján kötelezte arra a kórházakat tavasszal, hogy 8 nap alatt kiürítsék az ágyak 60 százalékát: ugyanis még azután sem küldtek semmilyen szakmai anyagot, amiből ez kiderülne, miután Szél Bernadett pert nyert az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen.

Újabb pert nyertem az EMMI-vel szemben a kórházi ágykiürítések ügyében! A bíróság is úgy gondolta, hogy jogunk van…

Közzétette: Szél Bernadett – 2020. november 24., kedd

A független képviselő szerint ez azt is jelentheti, hogy alapvetően sem volt ilyen anyag, de azt is, hogy a bírósági ítélettől függetleül döntöttek úgy, hogy nem adják ki. Az EMMI válaszában mindössze azt írta, hogy a miniszteri utasítást kapacitásfelmérés előzte meg, illetve hogy csak az ágyak 2 százalékát kellett pluszban felszabadítani, 58 százalék már alapvetően is szabad volt – országosan. A baj az, hogy a kiűrítéseket intézményenként kellett teljesíteni.

A kapacitásfelméréshez használt táblázatokat viszont elküldték a képviselőnek, amiből az derült ki, hogy az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben (OORI) a miniszteri utasítás napján, április 7-én már az ágyak 64 százaléka üres volt. Ezután mentették fel április 12-én a kórház igazgatóját, ugyanis „nem az elvárt ütemben” szabadította fel az ágyakat. Végül április 15-re további 54 ágyat ürítettek ki, vagyis ekkor már az OORI ágyainak 77 százalékán nem ápoltak beteget.

Szél szerint ez a példa is mutatja, hogy szó sincsen arról, hogy az ágyak 2 százalékát kellett volna felszabadítani, hiszen csak az OORI esetében 13 százalékról beszélünk.

Bár az EMMI szerint „a kórházakból csak olyan beteg volt elbocsájtható, aki már nem igényel kórházi ellátást, ezen feltétel teljesülésének megállapítása minden esetben orvosszakmai kérdés, a beteget kezelő orvos és a kórház döntése”, valójában nem volt túl nagy mozgástere a kórházaknak.

„A célszám teljesítése érdekében arra kényszerültek, hogy műtétből lábadozó, kórházi ellátásra vagy állandó kórházi felügyeletre szoruló embereket küldjenek haza az ellátásukra felkészületlen rokonaikhoz. Mindezt húsvétkor. A minisztérium még ki is hangsúlyozza, hogy nem véletlenül időzítették húsvétra a kiürítést: ekkor bocsátják haza a betegeket nagyobb számban a kórházak”

-írja a képviselő.

A felszabadított kórházi ágyak pontos számát és a elrendelés miértjét már régóta próbálják kisajtolni az EMMI-ből az újságírók, a civil szervezetek és az ellenzéki politikusok. Adatok hiányában a teljes képet még mindig nem sikerült összerakni, ám az biztos, hogy jóval több ágyat űrítettek ki, mint ahogyan a minisztérium állítja, ennek felelősségét a kormány pedig szépen rátolta az orvosokra.

Címlapkép: MTI/Árvai Károly/kormany.hu