Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kásler a kórházi ágyak kiürítéséről: az orvosok döntöttek, saját felelősségük rajta

Ez a cikk több mint 3 éves.

Második adásához érkezett Kásler Miklós emberi erőforrás-miniszter közösségi médiás PR-akciója, a Miniszteri percek, amelyben a tárcavezető az elmúlt héten felmerült pár (erősen irányított) kérdésre válaszolt. Az egyik kérdés az ellenzék „szenzációhajhász” viselkedését ostorozva a kórházi ágyak kiürítését firtatta, miután Kásler egy múlt heti interjúban tagadta, hogy utasítást adott volna a kórházi ágyak kiürítésére, és az orvosokra hárította a felelősséget a művelet miatt.

Az EMMI vezetője továbbra is kitartott ez utóbbi álláspontja mellett, bár azt már nem állította, hogy ne ő adott volna utasítást a kiürítésekre. Úgy fogalmazott:

„engem egész életemben, életem végéig köt a hippokratészi eskü. Ennek az egyik mondata, hogy a beteg érdeke a legfőbb törvény. Ennek a szellemében mentek ki a miniszteri utasítások, aminek az alapgondolata az volt, hogy minden beteget el kell látni, akinek az állapota ezt megköveteli, akár életveszély miatt, akár egészségkárosodás miatt. Nyilvánvaló az, hogy százmillió orvos-beteg találkozót nem én bonyolítok le, hanem az orvosok. Ők döntöttek tehát, saját felelősségük rajta, aki nem követte az utasításokat, nem volt összhangban saját hippokratészi esküjével.”

Arról ebben a válaszban persze nem tért ki, hogy amikor sorra jelentek meg a hazaküldött betegek nehézségeiről szóló sajtóhírek, akkor a miniszter miért nem figyelmeztette az orvosokat, nem megfelelő módon járnak el. Sőt arra sem adott magyarázatot, hogy miért menesztett két intézményvezetőt is, aki orvosszakmai szempontok alapján úgy döntött, hogy inkább nem küld haza – vagy hajléktalanszállóra – a kórházi ápolásra szoruló betegeket.

Azoknak a betegeknek, akiket valamilyen hátrány ért a kiürítések miatt, mostani videójában Kásler azt javasolja, „forduljon a kórház főigazgatójához, forduljon a betegjogi képviselőhöz, vagy akár jelentkezzék az Emberi Erőforrások Minisztériumához”.

A tárcavezető reagált azokra a múlt heti hírekre, amelyek szerint a belügyminiszter, Pintér Sándor kezdett tárgyalásokba az egészségügyi rendszer átalakítási terveinek kidolgozásáról, illetve hogy Pintér veheti kézbe az egészségügy irányítását.

„Most kivételesen a hírnek valami alapja van” – mondta el Kásler majd hozzátette: Pintérrel „nagyon régi és mindkettőnk számára rendkívül gyümölcsöző” munkakapcsolata van, ezért kérte a belügyminisztert, hogy „szervezési tapasztalatait” bocsássa az EMMI rendelkezésére a magyar egészségügy struktúrájának áttekintésében, esetleges átalakításában.

„Minden több fikció” – jelentette ki.

Múlt heti nagyriportjában kormányzati forrásokra hivatkozva a 444.hu arról írt, Orbán Viktor nagyon elégedetlen Kásler Miklós járvány idején nyújtott teljesítményével, és bár egy ilyen válság közepén hivatalosan nem fogja őt leváltani, az egészségügy de facto irányítását Pintér Sándor és Palkovics László kezdték átvenni.