Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kórházból szállóra küldtek egy daganatos beteg, hajléktalan nőt az ágyfelszabadítás miatt

Az ágyfelszabadítás miatt kórházból hajléktalanszállóra küldtek egy végstádiumban lévő, daganatos beteg hajléktalan nőt, írta ma reggel Kassai Dániel XVIII. kerületi önkormányzati képviselő Facebook oldalán, amelyet a HVG szúrt ki.

A bejegyzésből az nem derül ki, melyik kórházból bocsájtották el a nőt, de hajléktalanellátó intézménnyel felvette a kapcsolatot a képviselő. Tőlük azt a tájékoztatást kapta, hogy a szállón nem tudják megfelelően ellátni a beteget, a kórház viszont ennek ellenére utasította el a beteg benntartását. A szálló most egy hopsice-házat próbál keresni, ahol legalább csillapítani tudnák a nő fájdalmát.

Ezután több intézményt is felkeresett levélben, amelyből azt derült ki: a hajléktalanszállók még az idősotthonoktól is nehezebb helyzetbe kerültek, kevesebb helyiséggel, védőfelszereléssel rendelkeznek.

Egyikük azt írta:

„Izolációs lehetőségünk nincsen, van ugyan egy 2 ágyas betegszoba, de a hozzá tartozó mellékhelyiség a kollégák által használt előtérből közelíthető meg (…) ha lenne is lehetőség rá, ápolásra képzett személyzetet nem tudnánk biztosítani.”

Azt is többen megerősítették, hogy gyakran megtörténik, hogy a kórházból koronavírus teszt nélkül küldtek vissza hozzájuk embereket, ezeket a személyeket karanténba helyezték.

A gyermekvédő, családsegítő központok is válaszoltak: nehéz megoldaniuk az elkülönített és egészséges emberek közötti átjárhatóságot az intézményi adottságok miatt, a fertőzött lakók kezeléséhez megfelelő maszk (FFP2, FFP3) pedig nem áll rendelkezésükre.

A képviselő hozzáteszi: ez nem az intézmények hibájából adódik, hanem a kormányzati segítségnyújtás hiányából.

„….hiába a kórházak parancsba adott titkolózása, a tények attól még tények maradnak, olyan emberek is meghalnak az ellátás hiánya miatt, akik még élhetnének, a szociális ágazat pedig a szűkös lehetőségei miatt nem tud felkészülni arra, ha eléri a koronavírus”.

Címlapkép: MTI/Vasvári Tamás