Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kórházi ágyak kiürítése: pert indít az Emmi ellen a Magyar Helsinki Bizottság

Ez a cikk több mint 3 éves.

Pert indít a Helsinki Bizottság az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) ellen, amiért megtagadták annak a dokumentumnak a kiadását, amelyben Kásler Miklós felszólította a kórházak vezetőit a kórházak részleges kiürítésére – áll a jogvédő szervezet közleményében.

A tárca szerint a kért irat további döntéseket készít elő, ezért nem adható ki, ám a Magyar Helsinki Bizottság szerint a kért irat már maga a döntés – de ha további döntéshez használnák, akkor sem lenne titkolható egy demokráciában.

A szervezet ezért pert indít az Emmivel szemben.

Ahogy arra a jogvédő szervezet közleményében emlékeztet, az Operatív Törzs április 15-i közleményében a következő adatok szerepeltek:

„április 19-ig a kórházaknak 50%-os ágykapacitást kell előkészíteni. Tehát 100 kórházi ágyból 50 ágyat kell felszabadítani a koronavírus-fertőzöttek kórházi ellátására. A következő ütemben ezt 60%-ra kell majd növelni, vagyis 100 ágyból 60 ágynak kell majd készen állnia koronavírusos betegek ellátására.”

A Helsinki ezek alapján feltételezte, hogy a döntést az illetékes szaktárca hozta meg, ezért adatkéréssel fordult a minisztériumhoz, hogy küldje meg azt a dokumentumot, amelyben elrendelték a kórházak ágyainak előbb 50, majd 60 százalékos felszabadítását, azaz a kórházak részleges és gyors kiürítését.

Az Emmi azonban az adatkérés teljesítését megtagadta azzal a már említett magyarázattal, hogy a kért dokumentum további jövőbeli döntés megalapozását is szolgálja.

Érdekesség, hogy mindeközben Kásler Miklós miniszter nemrég a Demokrata című kormányközeli lapban arról beszélt, hogy „ilyen utasítás soha nem hangzott el. A kezelés és az intenzív ellátás bővítésének a feltételeit kellett biztosítaniuk”, a felelősséget pedig az orvosokra hárította, illetve ismert az is, hogy az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet és a Fejér Megyei Szent György Kórház főigazgatóját azért mentette fel a miniszter, mert nem teljesítették a Nemzeti Népegészségügyi Központ – az operatív törzs által jóváhagyott – utasításait, azaz a betegek nagyarányú hazaküldését. A Helsinki szerint egyre több a kérdőjel a helyzet körül.

„Hogyan mondhatja a miniszter, hogy nem volt utasítás, amikor a minisztériuma meg azt mondja, hogy van, de az döntéselőkészítő irat? És vajon milyen jövőbeni döntést készít elő a kórházi ágyak tömegének felszabadítása?” – Tette fel a kérdést a jogvédő szervezet.

A Helsinki Bizottság szerint a miniszter nagy jelentőségű döntése emberek élethez, emberi méltósághoz, egészségügyi ellátáshoz való alapjogát korlátozhatta, de mindenképpen súlyos megpróbáltatásokat jelentett betegnek és családjának egyaránt, ezért indít közadatpert az Emberi Erőforrások Minisztériumával szemben.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt