Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A járvány meghaladta az egészségügyi rendszer kapacitásait, már fideszes politikusok is szigorítást szeretnének

Ez a cikk több mint 3 éves.

Csütörtökön számos olyan hír látott napvilágot, amely arra enged következtetni, a magyar egészségügyi rendszer már most nem bír megküzdeni a koronavírus-járvány második hullámával. A kormány ennek ellenére továbbra sem adja annak jelét, hogy érdemi járványügyi korlátozások bevezetését tervezné, annak ellenére, hogy egyre több politikus fertőződik meg.

Az Országos Mentőszolgálat dolgozói hétfőn több mint nyolcezer, szerdán pedig újabb 4-5 ezer közötti helyszínre nem értek oda mintavételre, értesült a Népszava. A lap kérdésére Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs igazgatója elismerte, hogy a szervezet kapacitási gondokkal küzd. Ehhez képest az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatóján Müller Cecília mindenkit arról biztosított, hogy a tesztelésnek semmilyen kapacitási határa nincs, azt minden szükséges esetben térítésmentesen elvégzik.

A kapacitáshiány miatt az operatív törzs valamennyi orvostudományi egyetemet megkereste azzal a kéréssel, hogy a hallgatók szálljanak be a a koronavírusgyanús emberek mintáinak levételébe. Az operatív törzs egy kvótát is kijelölt, hogy hetente hány tanulóra lenne szükség, a SOTE-ról például az általános orvosi karról 120-ra, a fogorvosi karról pedig 40-re. A mintavételre jelentkezés egyelőre önkéntes alapon történik, de a 444 beszámolója szerint a hallgatók körében így sem örvend nagy népszerűségnek a kérés.

Müller Cecília egyébként az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján már meg sem jelent, de ezen a legfajsúlyosabb bejelentés az volt, hogy

hétfőtől kezdve a szórakozó-, és vendéglátóhelyeken is kötelező lesz a maszk viselete, azonban azt a fogyasztás alkalmával le lehet venni.

Tehát olyan helyeken, ahol a vendégek az idejük többségét fogyasztással töltik, a fennmaradó időben kénytelenek lesznek maszkot hordani.

Az egyik legsúlyosabb mai hír kétségkívül az, hogy a Szent Margit Kórház sebészeti osztályát lezárták a fertőzések miatt: 52 beteg, 11 nővér és 10 orvos érintett. A kórház lemondta a tervezett műtéteket, ez eddig 12 elektív műtétet érint. A sebészeti ellátásra szoruló betegek elhelyezéséről a Központi Ágynyilvántartó rendelkezik.

Mindeközben Hadházy Ákos azt szerette volna megtudni, hogy melyik kórházban hány koronás beteget ápolnak, de Müller Cecília szerint ez az adat nem ismert, mivel a „fertőzöttségre vonatkozó adatokat nem egészségügyi szolgáltatónként kérjük le”. Ehhez képest egy korábbi sajtótájékoztatón még arról beszélt a tisztifőorvos, hogy valós idejű adatszolgáltatásra kérte fel az egészségügyi szolgáltatókat, elsősorban a kórházakat arról, hogy hány covidos beteget ápolnak.

A 444 információi szerint Szabolcs-Szatmár-Beregben annyira rossz a helyzet, hogy

a kormányhivatal korra való tekintet nélkül elkezdte 24 órás határidővel kórházi munkára rendelni a megfelelő szakvizsgával rendelkező háziorvosokat a nyíregyházi Jósa András kórházba.

Ugyanis a kórházban, amely „elsődleges járványügyi ellátóként” felel a megye koronavírusos betegeiért, már nem maradt elegendő orvos a covidosok kezelésére. A 444 szerint annyira súlyosak a létszámgondok, hogy a Covid-osztályon már odairányított pszichiáterek és ortopéd orvosok is dolgoznak, hozzájuk csatlakozhat most több háziorvos.

Az operatív törzs múlt héten számolt be arról, hogy az igazolt fertőzöttek 4,66 százaléka egészségügyi dolgozó, ez minden bizonnyal azóta nőtt. De nem csak az egészségügyi szféra dolgozói vannak fokozottan kitéve a járványveszélynek, a Pedagógusok Szakszervezetének felmérése szerint a tanárok 74 százaléka nem érzi magát biztonságban. A válaszadók 78 százaléka (!) nyilatkozott arról, hogy munkahelyén már megjelent a koronavírus.

A helyzet súlyosságát jól jelzi, hogy már fideszes politikusok is elégedetlenek a kormány járványügyi politikájával, és szigorúbb szabályokat várnának. A hvg.hu szerint több olyan kormánypárti képviselő, akik egy hónappal ezelőtt még az élet normális mederben tartásának szükségessége mellett érveltek a lapnak, már korlátozásokat szeretnének. Egy dunántúli nagyváros képviselője például úgy nyilatkozott, hogy

„megértem, hogy figyelni kell a gazdaságra, de ez így már nem tartható. Amerre járok, azt hallom, hogy mikor lépünk már, hányaknak kell még meghalni, hogy történjen végre valami.”

A mai napon újabb két politikusról derült ki, hogy koronavírusos: Rétvári Bence államtitkárról, akinek a Magyar Nemzet szerint enyhék voltak a tünetei és már gyógyul, valamint Toroczkai Lászlóról, aki közleményében azt írta, egyelőre jól van, kis láza van csak és enyhe fej- és torokfájása.

A reggeli adatok szerint az azt megelőző 24 órában 2194 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 56 beteg.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás