Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

67 éves mozgáskorlátozott férfit lakoltatna ki az önkormányzat Pesterzsébeten

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ha nem rendezi lakbérhátralékát novemberig, kilakoltat a pesterzsébeti önkormányzat egy 67 éves, mozgáskorlátozott férfit. András még a szüleivel együtt költözött abba az önkormányzati lakásba, ami 54 éve az otthont jelenti számára: itt nőtt fel, ismeri a környéket, mint a tenyerét és a szomszédokkal is jó viszonyt ápol, nem tudja elképzelni, hogy mi lesz vele, ha nem sikerül kifizetni a tartozást, és az utcára kerül.

Egészségügyi problémái, nehézségei hat éve kezdődtek, amikor egy elfertőződött seb miatt kerekesszékbe került. A nyugdíjkorhatárt 2016 szeptemberében betöltötte, de nyugdíjat mégsem kap, annak ellenére, hogy 30 évig fizikai munkásként dolgozott egy húsipari cégnél.

Ennek oka, hogy mozgáskorlátozottsága miatt, illetve támogató segítség (pl. a kerületi családsegítő) hiányában nem tudta megigényelni az őt megillető öregségi nyugdíjat. Ez azt jelenti, hogy egészen mostanáig összesen négy évnyi nyugellátástól esett el, melynek összege magasabb lenne, mint a felhalmozódott tartozása.

Azonban jelenleg a havi jövedelme mindössze 28 500 forint fogyatékossági támogatás, ebből kellene tudnia fizetni a lakbért, a rezsit és az élelmet.

Az önkormányzat már augusztusban ki akarta lakoltatni, de ezt sikerült megakadályoznia az A Város Mindenkié csoport aktivistáinak. A szervezet segített Andrásnak öregségi nyugdíja megigénylésében is, ennek köszönhetően úgy néz ki, a visszamenőleg megkapható hat hónapnyi összegből egy egyszeri nagyobb befizetéssel is tudja majd csökkenteni az évek alatt felgyűlt, összesen 984 ezer forintnyi hátraléka egy részét.

Ahhoz, hogy ez sikerüljön, mindenképpen szükség lenne az illetékes családsegítő szolgálat segítségére, illetve arra, hogy adósságrendező tervet dolgozzanak ki András számára. Az AVM emellett igyekszik bevonni alapítványi pályázati forrásokat is, számításaik szerint azonban még így is marad 300 ezer forintnyi tartozás, ezért pénzgyűjtő akciót indítottak, és arra kérnek mindenkit, segítsen – akármilyen kis összeggel is -, hogy András ne veszítse el otthonát.

Amennyiben sikerül rendezni a teljes tartozást november közepéig, András helyzete jó eséllyel teljesen rendeződhet: az önkormányzat új bérleti szerződést köt vele, nyugdíjából pedig (amit végre meg is kap) fizetni tudja majd lakbérét és rezsijét is – mondta a Mércének Faragó Renáta, az AVM aktivistája.

Andrást ezen a linken tudjátok támogatni, az Utcáról Lakásba Egyesületen keresztül. Nagyon fontos, hogy a személyes üzenethez írjátok be azt, hogy „összedobjuk, mert csak így tudják beazonosítani, hogy milyen célra érkezett az adományotok!

A kialakult helyzet kapcsán érdemes visszaemlékezni, hogy a pesterzsébeti önkormányzat tavaly októberben Józsefváros példáját követve úgy döntött, előbb hirdet kilakoltatási moratóriumot az országosan érvényes november 15-ei határidőnél. Bár az önkormányzatoknak egyébként is törvényi kötelezettsége a hajléktalanná válás megelőzésének biztosítása, ahogy azt András esete is példázza, még mindig bevett gyakorlat az elhelyezés nélküli kilakoltatás.

Az embertelen gyakorlat ellen az AVM hosszú ideje igyekszik szót emelni, a gyermekes családok kilakoltatásának, illetve az elhelyezés nélküli kilakoltatások tilalmáról több alkalommal is törvényjavaslatot dolgozott ki, azok tárgyalását és megszavazását azonban mindeddig rendre megakadályozta a Fidesz.