Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elhelyezés nélkül lakoltat ki öt családot a mai napon Nyíregyháza önkormányzata

Ez a cikk több mint 3 éves.

Lakbérhátralékuk miatt öt családot készül kilakoltatni a nyíregyházi önkormányzat a mai napon, írja az AVM (A Város Mindenkié) lakhatási civil szervezet közleményében. A kilakoltatás-sorozat öt gyermeket is érint, a felnőttek közül pedig többen tartós betegséggel, súlyos fogyatékossággal (látás- illetve hallásvesztéssel) élnek.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának alelnöke, Glonczi László úgy tudja:

az önkormányzat semmilyen elhelyezést nem kínált fel a családoknak.

Az AVM szerint ez a kilakoltatás-sorozat több okból sem elfogadható: egyrészt a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) 10. pontja szerint a települési önkormányzat kötelező feladata „a hajléktalanná válás megelőzésének biztosítása”, másrészt információik szerint a családok egy része eddig is törlesztette hátralékát, mindegyikük hajlandó és képes lenne megkezdeni ezt. Az AVM meggyőzédése, hogy ez mindkét fél érdeke lenne.

Emellett a csoport tudomására jutott, hogy az önkormányzat további kilakoltatásokat is tervez a Huszár-telepen – vélhetően összefüggésben a Keleti lakótelepen folyó teleprehabilitációs programmal -, amellyel október folyamán legalább nyolc gyereket és két tartós beteg felnőttet tenne hajléktalanná.

„Le kell szögezzük, hogy álláspontunk szerint semmilyen deszegregációs folyamatot nem szolgál, ha az önkormányzat egyik szegregátumból a másik szegregátumba költözteti az érintetteket; és ugyanilyen aggályosnak tartjuk azt is, ha ennek érdekében történnek meg a kilakoltatások”

-írják.

Ezért az AVM nyilvánosan is arra kéri Dr. Kovács Ferenc polgármestert, hogy mint a végrehajtást kérő önkormányzat vezetője, függessze fel a holnapra tervezett kilakoltatásokat, valamint tárgyaljon a helyi roma civil szervezetekkel  és a Roma Nemzetiségi Önkormányzattal, a helyzet egészének rendezése érdekében.

A kilakoltatások elhalasztása lehetőséget és időt adna egy olyan megoldás megtalálására, amely

„összhangban van egyrészt az emberiesség alapvető követelményeivel, másrészt a hajléktalanná válás megelőzésének a biztosításáról szóló törvényi kötelezettséggel, harmadrészt – a hátralékok törlesztésén keresztül – az önkormányzat lakásgazdálkodási és költségvetési érdekeivel”

-írja a csoport.

A kilakoltatások megakadályozása érdekében a helyi aktivisták végső esetben polgári engedetlenségi akcióra, élőláncra is készülnek.

Az AVM aktivistáinak segítségével a legutóbb a XIII. kerületben akadályozott meg egy kilakoltatást: a 70 éves Mária hátralékának kezelésére sikerült egy rövid és egy hosszú távú cselekvési tervet készíteni.