Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az SZFE diákjai ombusdmanhoz fordulnak az új kuratórium egyoldalú lépései miatt

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az oktatási ombudsmanhoz és az alapvető jogok biztosához fordulnának a diákok az SZFE közalapítványának nemrég kinevezett, új kuratóriuma által tervezett, egyoldalú szabályzatmódosítás és lépések miatt, közölték az egyetemet elfoglaló hallgatók mai, a magyar dráma napján tartott sajtótájékoztatóján a Vas utcában.

A diákok képviselői a koratórium egyoldalú Alapító okirat- és SzMR-módosításaira reagáltak ily módon. Ebben Vidnyánszkyék olyan lehetőséget teremtettek az oktatók és hallgatók megkérdezése nélkül saját maguknak, amely elvben biztosítaná, hogy közvetlenül és minden szinten bele tudnának szólni az egyetem mindennapos munkájába, életébe. Az is tegnap derült ki, hogy noha a Vidnyánszky elnökölte, új, kormányhű testület szeptember 1. óta ígérgeti a tárgyalásos rendezés lehetőségét az őket el nem fogadó SZFE-s polgároknak, az új módosításokat megkérdezésük nélkül már augusztus 24-én ellátta kézjegyével.

Előbb az oktatók reagáltak erre a lépésre egy vasárnapi közleményben, amelyben leszögezik, jogi úton keresik majd igazságukat a kuratóriummal szemben. A diákok pedig ma ehhez hozzátették, az oktatási ombudsman szakvéleményét is kikérik Vidnyánszky Attilék lépésével szemben.

„Alkotmányos és törvényben biztosított jogaink ökényes elvétele oktatási alapjogainkat sérti, ami csorbítja nem csak a mi, hanem az utánunk következő generációk számára is az egyetemi autonómiát.”

-indokolta a lépést az immár tanköztársaságban működő diákok lépését képviselőjük. Hozzátette, a fenntartó Innovációs- és Technológiai Minisztérium vezetőjéhez, Palkovics Lászlóhoz eddig panaszaikkal hiába fordultak, azért bázisdemokratikus úton a diákok közössége úgy döntött, a parlamenti ombudsmanokhoz fordul és kéri őket, utasítsák Palkovicsot, hogy biztosítsa folytatólagos beleszólási jogukat egyetemük ügyeinek intézésébe, tehát tegye semmissé a kuratórium által eszközölt alapszabály-változásokat.

Továbbra is marad a sztrájkfenyegetés, perre mennek az oktatók

Az SZFE dolgozóinak képviselője ugyanakkor közölte, 7 napon keresztül tartó tárgyalások indultak meg a szakszervezeti alapszerv és az egyetem kinevezett rektora és kancellára között, ahol a szakszervezet nem enged korábban megfogalmazott sztrájkköveteléseiből, és ha azok nem teljesülnek, október 1-től az egyetem dolgozói is sztrájkba lépnek.

Upor László leköszönő, kinevezett rektor ezek után megerősítette, az egyoldalú SZMR- és alapító okirat-módosítás miatt az egyetem vezetése a Fővárosi Törvényszéken jogi képviselője útján négy keresetet is benyújtott Vidnyánszkyék ellen. Uport a kormánymédia vádjaira reagálva ismét megerősítette, politikai képzést az egyetem nem tart, az utóbbi időkben az SZFE-n regisztrált Covid-fertőzéses esetekkel kapcsolatban pedig hangsúlyozta, ezek a már megtartott kontaktórákhoz köthetőek, ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, főleg a színészosztályok ének- és mozgásórái során kell ezentúl fokozottan érvényesíteniük a vírusvédelmet.

A diákok ismét megerősítették azt is, hogy a szeptember 1-én létrehozott egyetemi blokádot fenntartják mindaddig, amíg egyetemi autonómiára vonatkozó követeléseik nem teljesülnek maradéktalanul.

A sajtótájékoztatót a Mérce élőben is közvetítette, itt lehet azt visszanézni:

Címlapkép: Fotó: Mérce