Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ingyenes tesztelést és alapjövedelmet javasol az MSZP-Párbeszéd a második hullám hatásainak enyhítésére

Ez a cikk több mint 3 éves.

Hétfőn közös online sajtótájékoztatót tartott Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd hétvégén újraválasztott társelnöke és Tóth Bertalan, a tisztújítás előtt álló MSZP elnöke arról, hogy pártjaik milyen közös javaslatcsomagot nyújtanak be a parlamentnek a koronavírus-járvány második hullámának negatív gazdasági és társadalmi hatásai mérséklése érdekében.

A pártszövetség azt javasolja, hogy

  • Orbán Viktor pénteki bejelentésével szemben (amelyben a miniszterelnök ez eddigi több tízezer forintos tesztek helyett hatósági áras tesztek bevezetését vetítette előre) országszerte legyen ingyenes és tömeges tesztelés a megelőzés és a védekezés érdekében érdekében
  • vezessék be a Párbeszéd által már az első hullám alatt is javasolt alapjövedelmet, amelynek értelmében azoknak, akinek 100 ezer forint alá csökken a jövedelmük, az állam egészítse ki a keresetét (ezzel nemcsak az ő megélhetésüket, hanem a fogyasztás fenntartását is segítve)
  • az állam csökkentse az energiaárakat 30 százalékkal a fűtési szezon végéig- Tóth Bertalan szerint most van erre lehetőség, és a fűtési szezon közeledtével hatványozottan nagy könnyebséget jelenete az intézkedés a háztartások számára recesszió idején.

Szó esett a budapesti vállalkozók és turizmus helyzetéről is, amellyel kapcsolatban még a hétfői napon rendkívüli közgyűlésre fog sor kerülni a budapesti városházán. A Fidesz-KDNP fővárosi frakciója ugyanis azt szorgalmazza, hogy a városvezetés különítsen el 50 milliárd forintot a Budapesten az idegenforgalomból és a turizmusból élők támogatására, és ennek érdekében nyújtották be javaslatukat, amelyről a hétfői délutáni rendkívüli ülésen születhet majd döntés.

Tóth Bertalan szerint a Fidesz javaslata a fővárosra terhelné azt, ami valójában a kormány feladata lenne.

Az MSZP-Párbeszéd frakció ezért a parlament elé terjeszti a Fidesz eredeti javaslatának ezirányú továbbgondolását: a válságkezelő csomagból a kormány biztosítson 50 milliárd forintot a fővárosi vállalkozók megsegítésére.

Karácsony Gergely az MSZP és a Párbeszéd közös javaslatcsomagjáról kifejtette: az előterjesztések arról szólnak, hogy minden állampolgár szociális biztonságot tudhasson maga mögött, és mindenki számíthasson az ellátórendszerre, amikor a gazdaság nehéz helyzetbe kerül, és hogy az egyre inkább növekvő munkanélküliség árnyékában ne kellejen emberek millióinak egzisztenciális szorongásban élniük.

A főpolgármester szerint a főváros a maga intézményeiben a maga eszközeivel mindent megtett, hogy tompítsa a járvány hatásait.

„Azonban akinél a pénz, annál a felelősség, és a járvány nemcsak a pluszkiadások miatt hozta nehéz helyzetbe a Fővárosi Önkormányzatot, hanem, mert a kormány épp ezt az időszakot használta ki arra, hogy tovább szűkítse az önkormányzatok mozgásterét”

– tette hozzá.

Karácsony Gergely „szemforgatónak” nevezte a Fidesz javaslatát, miszerint a főváros vállalja át a kormány feladait, mert nem állnak ehhez rendelkezésre a források. Üdvözölte ugyanakkor, hogy az MSZP-Párbeszéd módosító indítványa alapján az országos járványkezelő alapból részesüljenek a budapesti vállalkozók. A főpolgármester szerint az egész nemezetgazdaság szempontjából fontos érdek ez, épp ezért találja érthetetlennek, hogy eddig miért maradtak ki a budapesti cégek a segítségből.

„Azok a pofonok, amiket nekünk szánnak, a budapesti lakosokon és vállalkozókon csattannak”

– mondta a Párbeszéd társelnöke.

Tóth Bertalan beszélt arról is, hogy szerinte sikerként kell elkönyvelni hat ellenzéki párt megállapodását a közös jelöltek indításában az OEVK-kban a 2022-es országgyűlési választáson. Azt is gondolja, hogy szükség van az előválasztás intézményének alkalmazására két év múlva esedékes megmérettetés előtt.

Karácsony is hozzászólt 2022 témájához: nagy lépésnek nevezte az ellenzéki pártok megegyezését, de ezzel együtt megjegyezte: a kormányváltás önmagában nem egy cél, hanem eszköze kell, hogy legyen egy szolidárisabb Magyarország felépítésének.

A sajtótájékoztató az MSZP Facebook-oldalán nézhető vissza teljes hosszában:

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd