Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vidnyánszky: „A következő napokban már döntünk is az SZFE új vezetéséről”

Ez a cikk több mint 3 éves.

Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészeti Egyetem mától érvénybe lépő alapítványi kuratóriumának elnöke az M5 Híradónak nyilatkozott hétfő este – írja a Színház Online.

Vidnyánszky az SZFE teljes vezetőségének lemondására úgy reagált: „azt hittem, tudunk majd együtt dolgozni”, és hozzátette, attól fél, hogy ezt a döntést ők már jóval korábban meghozták.

A Nemzeti Színház igazgatója elmondta, a döntéshez főleg az intézmény szervezeti és működési szabályzatával (szmsz) kapcsolatos viták vezettek, de amint megkapják a hivatalos dokumentumokat, a testület a következő napokban már dönt is az új vezetőség felállításáról, hogy az intézmény továbbra is „biztonságosan tudjon működni”.

„Az egyetem által összeállított szmsz a változatlanságról szól, a bebetonozásáról annak, ami van. Mi egy olyan szmsz-t raktunk össze és jeleztük, hogy ez fog működni, e mentén fogunk létezni 1-jétől, amely biztosította volna azt és biztosítja, hogy elinduljanak azok a változások, amelyeket szükségesnek tartunk. Ilyen változások például egy új campus létrehozása, valamint az, hogy nemzetközivé váljon az oktatás a színművészeti egyetemen” – tette hozzá Vidnyánszky.

A Színház Online szerint az elnök azt is állította a Híradóban, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium augusztus 27-re összehívott találkozóján az egyetem részéről nem jelent meg egy képviselő sem, holott korábban az SZFE szenátusa arról számolt be, ott volt a kancellár a megbeszélésen, de Vidnyánszky addigra már aláírta azokat a dokumentumokat, amikkel felszámolták az egyetem autonómiáját.

Miközben az SZFE kuratóriumi elnöke a Híradóban nyilatkozott, az egyetem hallgatói önkormányzata tüntetést szervezett hétfő estére, amelyen körülbelül ezren vettek részt. A modellváltás ellen tiltakozó diákok úgy vélik, az alapítványi átalakulásról szóló törvény nem biztosítja az intézmény Alaptörvény szerinti szabadságát a felsőoktatásban.

„Sem hazánk, sem a nemzeti kultúra érdekeit nem szolgálja, hanem a kormány kontrollját biztosítja alapítványi formában. Az átszervezés már több felsőoktatási intézményben elkezdődött, és minden magyarországi egyetemmel megtörténhet. Ez veszélybe sodorja a felsőoktatás szabadságát!” – írták a hallgatók a demonstrációról.

És bár a demonstrációt részben megszakította az eső, Németh Gábor lemondott rektori tanácsadó és Szurdi Panni hallgató kedd reggel az ATV-nek azt nyilatkozta, éjjel barikádot állítottak a hallgatók az egyetemen, és nem akarják beengedni az új vezetést az épületbe.

Amint arról korábban beszámoltunk, júliusban szavazta meg az Országgyűlés, hogy a Budapesti Corvinus Egyetemhez hasonlóan az SZFE is alapítványi tulajdonba kerüljön, ami alapvetően megváltoztatja az intézmény működésének struktúráját.

A döntés nagy felháborodást váltott ki: az egyetem hallgatói tüntetést szerveztek, az intézmény vezetői nyílt levelekkel próbálták rábírni a döntéshozókat, hogy ne siessék el a modellváltást, és vonják be az egyetemet is, több oktató pedig felmondott.

Ezt követően augusztus elején derült ki, hogy a Nemzeti Színház igazgatóját, a kormánybarát Vidnyánszky Attilát választották a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének. Mellette a kuratórium tagja lesz még Bacsa György, a MOL stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező, és Világi Oszkár, a SLOVNAFT Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója.

A kuratórium tagjainak listájáról mind az SZFE oktatói, mind hallgatói önkormányzata kizárólag a sajtóból értesült, így nemrég közleményben tudatták, hogy sérelmezik: az intézmény egyetlen dolgozója sem kapott helyet a kurátorok között.

Az oktatók, a vezetőség és a diákok az egyetem átformálásának kezdete óta hangsúlyozzák, hogy hiába mondogatja az Innovációs és Technológia Minisztérium, hogy az új struktúrának köszönhetően korszerű, világszínvonalhoz közelítő képzés jön majd létre, ami sokkal jobb esélyeket teremt a hallgatók számára, szerintük a valós cél az SZFE kormány általi „megregulázása” is lehet.

Frissítés (9.25): Ascher Tamás, a Katona József Színház rendezője és Enyedi Ildikó, az Oscar-díjra is jelölt Testről és lélekről című film rendezője is felmondott az SZFE-n, olvasható az egyetem Facebook oldalán közzétett bejegyzésekben.

ENYEDI ILDIKÓ ÜZENETE

Kedves diplomázó diákjaim!

Augusztus 28-án felmondtam a Színház és FIlmművészeti Egyetemen….

Közzétette: Színház- és Filmművészeti Egyetem – 2020. szeptember 1., kedd

ASCHER TAMÁS ÜZENETE

Hétfő délután az egyetemi autonómia jóvátehetetlen sérülése miatt oktatói szerződésemet…

Közzétette: Színház- és Filmművészeti Egyetem – 2020. szeptember 1., kedd

(Színház Online)

Címlapkép: Balogh Zoltán / MTI