Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vasutas szakszervezet: az utasok nagy része felszólításra sem visel maszkot, megszaporodott a kalauzok bántalmazása is

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az utóbbi időben egyre többen térnek vissza a tömegközlekedés, így a vasút használatához is, a megnövekedett utasszám viszont nagyobb kockázatot is jelent. A vasúti dolgozók visszajelzései alapján ugyanis – miközben a koronavírus-járvány második hulláma egyre közeleg – egyes vonalakon az utasok nagy száma miatt az előírt (1,5 m-es) védőtávolság betartása lehetetlen, illetve az utasok közel 70%-a a felszólítások ellenére sem hajlandó a vonatokon maszkot viselni – figyelmeztet a Vasutasok Szakszervezete (VSZ).

További probléma, hogy amikor felhívják az utasok figyelmét a MÁV járatain is bevezetett kötelező maszkviseletre, még az is megesik, hogy erőszakosan lépnek fel – az utóbbi években egyébként sem ritkán bántalmazott – kalauzokkal szemben.

„Az elmúlt napok jegyvizsgálókat ért támadásai ismét rámutattak arra, hogy a személyszállítási szolgáltatás nyújtásában közvetlenül résztvevő munkavállalókat minden lehetséges eszközzel meg kell védeni a renitens, fegyelmezetlen utasoktól, ideértve azokat is, akik a vasutasok, illetve utastársaik egészségét veszélyeztetik”

– írja a szakszervezet.

A VSZ szerint nyilvánvaló, hogy a szabályok betartatása nem a jegyvizsgálók feladata, ezért mielőbb meg kell találni azt a célravezető megoldást, amellyel a járvány elterjedésének kockázata minimalizálható.

A szakszervezet arra kéri a munkáltatót, tegye meg a szükséges intézkedéseket mind a munkavállalók, mind az utazóközönség egészségének védelme érdekében.

Egyelőre úgy tűnik, szinte elkerülhetetlen, hogy a közlekedési dolgozók  konfrontálódjanak az utasokkal: a Volánbusz a napokban közölte, hogy a nagyobb autóbusz-állomásokon a rendőrség ellenőrzi a közegészségügyi előírások – például a maszkviselési kötelezettség – betartását a héten, mert az elmúlt időszakban egyre többen utaznak maszk nélkül. Vagyis – a cég közleménye szerint – időszakos és csak bizonyos állomásokra kiterjedő ellenőrzésről van szó.

A BBK-nál a maszk használatát elsősorban az ellenőrök, valamint a metróbejáratoknál lévő utaskoordinátorok ellenőrzik, és ha kell, felhívják az utasok figyelmet a szabály betartására. Aki ezt figyelmen kívül hagyja, és ezzel utastársai egészségét veszélyezteti, az az utazási feltételek szerint kizárható a szolgáltatásból (vagyis nem utazhat a BKK járatain, illetve leszállítható azokról). Ellenőr és utaskoordinátor azonban nincs minden járaton, így a maszk használatának ellenőrzése itt is kissé esetleges.

A MÁV csütörtöki közleménye szerint a támadások megelőzése érdekében augusztus 31-től kötelező lesz a testkamera használata a vasúti jegyvizsgálóknak a bántalmazásokban leginkább érintett budapesti elővárosi vasútvonalak kijelölt járatain. A közleményben kiemelték, a tapasztalatok szerint a jegyvizsgálók bántalmazásának megelőzésében nagyon hatékony eszköz a testkamera alkalmazása.

testkamerával felszerelt jegyvizsgáló. forrás: MÁV / Facebook

A kalauzok eddig önkéntesen viselhették a kamerát, most viszont a Budapest-Esztergom, a Budapest-Pusztaszabolcs, a Budapest-Cegléd-Szolnok, a Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Göd-Vác-Szob, a Budapest-Veresegyház-Vác és a Budapest-Lajosmizse-Kecskemét vasútvonalakon kötelezővé teszik azt.

A közlemény szerint az utóbbi években a vasúttársaság intézkedéseinek köszönhetően csökkent a súlyos konfliktusok száma a vonatokon: 2018-ban 123, 2019-ben 70, idén pedig eddig 48 esetben bántalmaztak jegyvizsgálót szolgálatteljesítés közben.

Arról azonban nem esett szó, hogyan tervez fellépni a jegyvizsgálók és utasok egészségének megőrzése érdekében a MÁV. Ezzel kapcsolatos kérdéseinket elküldtük az illetékeseknek, amint választ kapunk, frissítjük cikkünket!

Frissítés (augusztus 28. 15:30)

A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága kérdéseinkre a következő választ adta:

A koronavírusjárvány terjedésének megakadályozása érdekében a tömegközlekedési eszközökön, így a vonatokon is kötelező a száj- és az orr eltakarása. A vasúttársaság arra kéri a vonaton közlekedőket, hogy továbbra is tartsák be a kötelező egészségvédelmi rendelkezéseket. A maszkhasználati kötelezettségre az állomási és a fedélzeti hangos, valamint szöveges utastájékoztató eszközök, a vonatok ajtaján pedig figyelmeztető táblák hívják fel az utasok figyelmét. Amennyiben az utason nincs maszk, a jegyvizsgáló megkéri, hogy takarja el a száját és az orrát. A vonattal utazók általában együttműködők, van náluk maszk, és kérésre fel is veszik.

A nyári, meleg  időszakban romlott a maszkhordási fegyelem, ezért a vasúttársaság szúrópróbaszerű ellenőrzéseket hajt végre. Az elmúlt hetekben a Készenléti Rendőrséggel, a polgárőrséggel és a vagyonőrökkel közösen több mint 2000 vonaton tartottak ellenőrzést, és figyelmeztették a maszk nélkül utazókat.

Az érintett munkavállalói – járművezetők és jegyvizsgálók – számára a vasúttársaság folyamatosan biztosítja a szükséges védőfelszerelést, és kötelezi őket a maszk viselésre, hogy se magukat, se az utasokat ne tegyék ki fertőzésveszélynek.

Címlapkép: MÁV / Facebook