Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rengeteg munkahelyi bántalmazás éri a kalauzokat, akik egyre dühösebbek a MÁV-ra

Ez a cikk több mint 5 éves.

Egyre növekszik a feszültség a MÁV kalauzai körében, akiket az utóbbi időszakban egyre sűrűbben érnek munkahelyi atrocitások. A vasutas szakszervezet ezért azt követeli a cégtől, hogy tegyen a megfelelő és biztonságos munkakörülményekért, de egyelőre süket fülekre találtak a cégvezetésnél – írja a Napi.hu.

Az utóbbi hónapokban több jegykezelőt is bántalmaztak: májusban három napon belül kétszer is utasok támadtak meg kalauzokat a fővároshoz közeli vonalakon, egy esetben végén az arcán ütött meg egy kalauzt az egyik utas. Az áldozat kórházi ápolásra szorult.

Az RTL Híradó riportja szerint csak Pest környékén hússzor ért támadás MÁV-jegyellenőröket.

Ugyanakkor a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete honlapján kiemeli, hogy messze nem kizárólag pesti vagy elővárosi jelenségről van szó. Alig egy héttel ezelőtt a Nyírségből érkezett hír kalauzverésről: május 30-án egy, a nyírmadai állomáson felszállt utas bántalmazta a jegyvizsgálót, aki a kezén és az arcán zúzódásos sérüléseket szenvedett. Szintén májusban történt, hogy egy ittas osztrák férfi a Győr-Moson-Sopron megyei mosonszentmiklósi vasútállomáson rángatott, lökdösött és ütött arcon egy ellenőrt.

A  VDSZSZ honlapján megjelent bejegyzéséből kiderül, hogy kezdeményezték a MÁV-nál, hogy a jövőben a jegyvizsgálók dönthessenek az ellenőrzés megszakítása mellett, ha egy utas agresszívan lép fel ellenük. Továbbá azt is felvetette az érdekvédelmi szervezet, hogy önvédelmi képzést szervezzenek a dolgozóknak, vagy legalább testkamerás védelmet kapjanak.

A VDSZSZ nehezményezi, hogy a MÁV-Start nem tesz lépéseket a további esetek megelőzésére.

„A MÁV-Start vezetése úgy tűnik, képtelen megbirkózni ezzel a feladattal, ami rendkívül bántó. Harlem utcáin éjszaka biztonságosabb Rolex órával közlekedni, mint jegyvizsgálói szolgálatot ellátni a MÁV-Start által üzemeltetett szerelvényeken”

– kesergett a bejegyzésben a szakszervezet vezetője, Bárány Balázs.

„Kizárólag azt tapasztaljuk az ilyen megbeszéléseken, hogy az magyarázzák, miért nem lehet valamit megcsinálni. Rácsodálkoznak dolgokra, tanácskoznak a 7. emeleti Tejúton, szóval ennek valahogy véget kellene vetni”

– kommentálta a MÁV vezetőségének hozzáállását Bárány.

Frissítés, 2018. 06. 07.

Cikkünk megjelenése után a MÁV-Start közleményben reagált Bárány Balázs kijelentéseire. Mint írják, több módon is szavatolni próbálják az utasok és a dolgozók biztonságát. Pontokba szedve az alábbi eljárásokat foganatosítják:

  • A MÁV- Start szoros együttműködést alakított ki a rendvédelmi szervekkel (rendőrség), polgárőrségekkel. Ezenkívül biztonsági személyzetet, vasútőri kíséretet rendelt meg, biztonságtechnikai beruházásokat valósított meg.
  • Testkamerákat tesztelt, a rendszer kiterjesztése jelenleg is folyamatban van.
  • Bővíti a jegyvizsgálók létszámát, valamint speciális konfliktuskezelő tréningeken is részt vesznek a munkavállalók.
  • Feljelentéseket tesz, biztosítja a munkavállalók jogi védelmét, jogi tanácsokat ad.
  • Figyelemfelhívó kampány keretében tájékoztató kiadványokat helyezett el pénztáraknál, járműveken arról, hogy a közfeladatot ellátók elleni erőszak milyen büntetőjogi következményekkel jár.
  • A vasúttársaság nyomravezetői díjat is felajánlott már, miután idén április 15-én, hajnalban egy Lajosmizsére tartó személyvonaton brutálisan bántalmaztak egy jegyvizsgálót, akit az esetet követően súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba a mentők. Az elkövető kézre kerítése érdekében a vasúttársaság a sajtó és a nyilvánosság segítségét kérte, illetve a MÁV-START a rendőrségen keresztül 500.000 forint nyomravezetői díjat ajánlott fel. A rendőrség eredményes munkájának köszönhetően az elkövetéssel alaposan gyanúsítható – sajtóértesülések szerint taxisofőrként dolgozó – személyt azonosították, és kihallgatták. Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak és súlyos testi sértés miatt folyik ellene büntetőeljárás.