Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bíróság kötelezi az EMMI-t, hozza nyilvánosságra, mire költötték az olimpiára szánt milliárdokat

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyva arra kötelezi az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy hozza nyilvánosságra, egyes sportszövetségek mire költötték az eredetileg részben az olimpia megrendezésére szánt, az állami költségvetésből 2016-ban elkülönített 21 milliárd forintot. A minisztériumot az MSZP képviselője, Dr. Tóth Bertalan perelte be közérdekű adat kiadásának megtagadása miatt, az ítéletet megindokoló dokumentumot Facebook oldalán tette közzé, szúrta ki a Népszava.

A kormány 2016 decemberében rendelkezett 21 milliárd – egész pontosan 20 987 millió – forint elkülönítéséről „egyes sportcélú támogatások forrásszükségletének” biztosítására. Ebből a 21 milliárdból körülbelül 4 milliárd ment kifejezetten a „2024. évi olimpiai pályázathoz kapcsolódó kiemelt hazai rendezésű események” támogatására, a legmagasabb ilyen célú összeget a Magyar Kerékpáros Szövetség kapta, 735 millió forintot, a Magyar Íjász Szövetség pedig 571 milliót, a Magyar Lovassport Szövetség 433 milliót.

Tóth Bertalan közérdekű adatigénylés útján próbálta meg kideríteni, az olimpiai rendezésből való visszakozás után végül mire költötték ezek a sportszövetségek a kézhez kapott milliókat, de az adatok kiadását az Emmi megtagadta arra hivatkozva, hogy védett ismeretnek minősülnek. Az elsőfokú bíróság, majd a Fővárosi Ítélőtábla sem értett ezzel egyet:

arra kötelezik a minisztériumot, hogy 15 napon belül hozza nyilvánosságra a szóban forgó adatokat. Az ítélet ellen nem lehet fellebbezni.

Tóth Bertalan arra hívta fel a figyelmet az ítéletről szóló dokumentumot megosztó Facebook-posztjában, hogy a „közérdekű adatigénylésekkel ma még kiderülhetnek az eltitkolni próbált ügyek, kérdés, hogy mi lesz, ha létrejönnek a Fidesz házi bíróságai. A Fidesz éppen ezt készíti elő az Országgyűlésben…”

Teljes posztja itt olvasható:

(via Népszava)

A címlapkép a 2024 Budapest Facebook oldal fotója.
Címlapkép: 2024 Budapest, Facebook