Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy 28 éves, eltűnt belorusz tüntető holttestét találták meg egy minszki erdőben

Ez a cikk több mint 3 éves.

Újabb belorusz tüntető esett áldozatául a rendőri erőszaknak, Mikita Kraucou holttestére Minszk egy erdős területén találtak rá. A hírt egy belorusz újságíró osztotta meg Twitter-oldalán.

Az újságíró információi szerint a 28 éves Mikita Kraucou augusztus 12-én, egy tüntetői összecsapás alkalmával tűnt el, a telefonját legutoljára egy minszki kórház mellett tudták bemérni, de az Euroradio információi szerint lehetséges, hogy nem ott tartózkodott, hanem a közelben lévő rendőrségen:

A képen a piros felirat jelöli a kórházat, a kék pedig a rendőrséget.

A tüntetéshullám Belaruszban hónapok óta tart, de az augusztus 10-i elnökválasztást követően vettek új fordulatot, miután a belarusz ellenzék és nemzetközi elemzők szerint is Lukasenka súlyosan elcsalta az eredményt. Ezután duzzadt óriásira a mozgalom, és egymás után álltak le a belarusz gyárak, miután a dolgozóik sztrájkba kezdtek. Augusztus 16-án 100 ezres tömeg tüntetett Lukasenka ellen, azóta azonban valamelyest elcsendesedtek a demonstrációk.

Az Európai Unió egyébként nem ismeri el az elnökválasztás hivatalos eredményét, felszólították az illetékes fehérorosz hatóságokat, hogy teremtsék meg a lehetőséget a helyzet politikai megoldására, tartsák tiszteletben az alapvető emberi és szabadságjogokat, illetve tartózkodjanak a békés tüntetőkkel szembeni erőszaktól.

A Lukasenka rendszere elleni tiltakozási hullámot folyamatosan követjük a Mércéncikkeinket itt olvashatod.

Címlapkép: Képkivágás a Radio Svoboda közvetítéséből