Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megállapodtak az ellenzéki pártelnökök: közös egyéni jelöltek és közös program lesz 2022-re

Ez a cikk több mint 3 éves.

Megkezdődtek a pártközti, összellenzéki egyeztetések a 2022-es országgyűlési választást illetően – áll a DK, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum és a Párbeszéd ma esti közös sajtóközleményében.

Az ellenzéki pártok szándékuk szerint mind a 106 egyéni választókerületben közösen indulnak, és egy jelöltet állítanak a kormánypárti indulóval szemben.

Az ellenzéki indulók személyéről tárgyalások és előválasztások útján fognak dönteni, valamint szándékuk szerint a jelölteken túl közös lesz a pártjaik programja is.

„Győzelem esetén a közösen elfogadott program és elvek alapján együtt kívánnak kormányozni Magyarország érdekében” – írják.

Megállapodás született továbbá arról, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os választókerületben az az október 11-ei időközi országgyűlési választáson a jobbikos Bíró László lesz a közös összellenzéki jelölt. A korábbi helyi képviselő Koncz Ferenc július elején motorbalesetben vesztette életét, az időközi választáson lánya, Koncz Zsófia indul a Fidesz-KDNP színeiben az országgyűlési képviselői helyért. Koncz képviselő halálával átmenetileg megszűnt a Fidesz parlamenti kétharmados többsége, így az időközi választás nagy téttel bír a kormánypárt számára.

Az ellenzéki összefogás, a közös lista sorsa a korai lelkesedés ellenére természetesen eléggé bizonytalan – például a Fidesznek is erős érdeke fűződik ahhoz, hogy a megállapodások ne szülessenek meg, legutóbb például decemberben nyújtottak be egy javaslatot, aminek éppen az ellenzéki együttműködés meggyengítése volt a célja.

Az októberi önkormányzati választásokon történő sikeres együttműködés ellenére valójában a felszín alatt nem kevés feszültség húzódik az ellenzéki pártok között jelenleg is. A gödi ellenzéki együttműködés június végi felbomlása erre talán a leglátványosabb példa, amit követően júliusban az ellenzéki többségű képviselőtestület már fegyelmi eljárást is indított Balogh Csaba gödi momentumos polgármester ellen, majd fel is függesztették. Később a DK hangfelvételt tett közzé a helyi viszonyokról, azonban ennek értelmezését illetően is összecsapott a DK és a Momentum. Érdekesség, hogy még Varga Ivett BKK-elnökségből való kirúgását illetően is van olyan magyarázat, ami a DK és az MSZP versengését látja a háttérben – a DK számos MSZP-s polgármestert csábított át soraiba egyébként is 2019 végén és az idei év elején, a párt tevékenykedése tehát nem valószínű, hogy baráti hangulatot kelt a többi ellenzéki párttal történő találkozón.