Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Zaklatási botrány és pártháború: kétféle történet rajzolódik ki Varga Ivett BKK-vezérigazgató kirúgása kapcsán

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Főpolgármesteri Hivatal keddi közleménye szerint Karácsony Gergely főpolgármester felmentette hivatalából Varga Ivett BKK-vezérigazgatót, valamint május 5-i hatállyal a közlekedési vállalat korábbi vezérigazgató-helyettesét, Fendrik Lászlót nevezte ki a posztra. A hivatalos indoklás szerint Varga nem tudta ellátni cégvezetői feladatait a járványveszély által megkövetelt minőségben, azonban

a kirúgás mögött egyéb indokok is húzódhatnak – az alábbiakban a lehetséges közrejátszó tényezőket járjuk körül.

Április 21-én jelent meg a hír, hogy szexuális zaklatás miatt szerződést bont a BKK Nagy Zsolttal, az elektronikus jegyrendszer projektvezetőjével, aki egyben Varga Ivett élettársa is. Nagy a cég több munkatársa szerint is fogdosással és szexuális tartalmú üzenetekkel zaklatta kollégáit, azonban amikor az ügyben vizsgálatot indított a vállalat, Varga nem vonult ki azonnal az eljárásból összeférhetetlenségre hivatkozva, hanem még eljárt egy darabig és védte Nagy Zsoltot az őt vizsgálókkal szemben. A 24.hu-nak BKK-s források az esetről a következőt mondták el:

„Menedzserként kellett volna fellépnie azzal szemben, akihez esténként hazamegy.”

Varga Ivett az Index akkori értesülései szerint végül sem a vizsgálóbizottság által javasolt munkáltatói intézkedést (Nagy Zsolt munkavégzés alóli felfüggesztését) nem hajtotta végre, sem egyéb intézkedést nem javasolt az üggyel összefüggésben. Személyes indoklása szerint a bizottság megállapításai nem voltak alátámasztva Naggyal kapcsolatban, valamint a vírushelyzet miatt sem volt lefolytatható a vizsgálat a jelenlegi körülmények között. Varga ellenállása nyomán Karácsony Gergely adott végül utasítást arra, hogy Nagy Zsoltot távolítsák el posztjáról.

A zaklatási botrány és az azzal összefüggő vizsgálat kifogásolható minőségű kezelésén felül több lap az MSZP és a DK között dúló fővárosi pártháborút is felhozta Varga leváltásával kapcsolatban. E szerint a történet szerint a zaklatási botrányhoz és az április 1-jével bevezetett, a járvány megfékezése szempontjából elhibázott (és rövid idő alatt visszavont) járatcsökkentési döntés és a Nagy-féle szexuális zaklatási botrány kapcsán

a DK meglátta a lehetőséget arra, hogy az inkább MSZP-hez köthető Vargát a BKK élén DK-s vezetőre cseréljék.

A két párt felszín alatti versengését a források szerint az is jól mutatja, hogy csak februárban a DK két kerületi, korábban MSZP-s polgármestert csábított át saját soraiba a XVIII. kerületi Szaniszló Sándor és a III. kerületi Kiss László személyében, vagy épp említhetnénk az ennél kisebb ügyeket is, például Trippon Norbert újpesti képviselő október végi DK-hoz igazolását. A polgármesterek februári átállása nyomán a fővárosi közgyűlésben a DK immár az MSZP-nél nagyobb frakcióval rendelkezik.

Az MSZP körül egyébként sincsen nyugalom az önkormányzati választás óta a fővárosi politikán kívül sem: október végén a Szeged élén megingathatatlan Botka László lépett ki soraikból, decemberben az MSZP-veterán Szöllősi Istvánné hagyta ott a pártot annak „ideológiai kapaszkodóinak elvesztése” miatt, január elején pedig Szanyi Tibor szakított az MSZP-vel, vagy épp ott van dr. Bóth János egykori váci polgármester szintén januári, „baloldali és morális elkötelezettségekkel” indokolt kilépése is. Az MSZP megkésett, idén március eleji útkeresésével ebben a cikkben foglalkoztunk.

A pártháborús magyarázat szerint a zaklatási ügy hatékony eszköz volt a DK számára arra, hogy további előretörést vigyen véghez a fővárosban: Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes MSZP-s, valamint Varga Ivett is leginkább az MSZP-s körökhöz tartozik, így leváltása akár lehetőséget is nyújthat a DK számára, hogy saját emberük kerüljön fontos pozícióba. A spekulációk szerint a mai hatállyal kinevezett Fendrik János is csak ideiglenesen kerül valószínűleg a vállalat élére, hosszabb távon más foglalhatja majd el a BKK vezérigazgatói székét.

Varga Ivett és a főváros viszonya azonban a Városháza múlt hét csütörtöki nyilatkozatával mérgesedett el véglegesen. Ekkor történt az, hogy a Nagy Zsolt kirúgását magyarázó főváros által kiadott nyilatkozatra rákerült Varga Ivett aláírása is.

Két órával később Varga külön, személyes közleményt adott ki, amiben elhatárolódott a BKK közleményétől, és amit senkivel nem egyeztetett. Ezzel feloldhatatlanná vált a konfliktus közte és a főváros között.

A Főpolgármesteri Hivatal által Varga Ivett BKK-vezér kirúgásával kapcsolatban kiadott közlemény mindössze annyit közölt az ügyről, hogy Karácsony Gergely sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy Varga nem tudta cégvezetői feladatait olyan hatékonysággal ellátni, mint amit a járványveszély következményeinek enyhítése megkövetel.

(Index, 24.hu, Azonnali)

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs