Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Botka László kilépett az MSZP-ből

Ez a cikk több mint 4 éves.

Pénteken írtuk meg, hogy a szegedi közgyűlés alakuló ülésén Botka László polgármester bejelentette, hogy az eddigiektől eltérőn nem az MSZP frakciójába, hanem az Összefogás Szegedért Egyesületébe ül be a testületben. Az Index most arról ír, hogy a szegedi polgármester elküldte a MSZP szegedi szervezetének a kilépésről szóló nyilatkozatát, vagyis a frakció után a pártból is kilép, melynek évtized óta a tagja volt.

Aki figyelemmel kísérte a mozgásomat, láthatta, hogy a döntést a kilépésről lelkileg már két éve meghoztam. Csak nem akartam tavaly és az idén a választási kampányok időszakában ezzel tematizálni a közbeszédet

– mondta az Indexnek Botka László. Arra célzott, hogy amikor 2017 októberében visszalépett az MSZP miniszterelnök-jelöltségétől, már egyértelműen látta, hogy nincs a pártban jövője, és a pártban nem nyer többséget a politikája.

A portál az MSZP jövőjéről is kérdezte a polgármestert, de ő csak annyit mondott, nem akar „sarat dobálni” egykori pártjára:

„Jó munkát kívánok az MSZP-nek, ennél többet nem mondok róluk többé. „

2017-es rövid miniszterelnök-jelölti kísérlete óta – amelynek keretében karakteresebb baloldali platformmal és teljeskörű ellenzéki összefogással akart nekifutni a 2018-as választásoknak – Botka fokozatosan távolodott egykori pártjától. A mostani önkormányzati választások másnapján a 444-nek adott interjúban az újraválasztott szegedi polgármester úgy nyilatkozott:

„Én lényegében teljes egészében kivonultam 2017. október 2-án, a miniszterelnök-jelöltségről való lemondásommal az MSZP-ből, tehát azóta semmiféle kapcsolatom nincs a Magyar Szocialista Párttal, nem ismerem a belső viszonyokat. Itt Szegeden van egy több száz fős csapat, akikkel én 25 éve együtt dolgozom, én hozzájuk tartozom. A legkevésbé sem vagyok arra hivatott, hogy ezt kommentáljam, nem vagyok információ birtokában arról, hogy mi történik az MSZP-ben, és megmondom őszintén, különösebben nem is érdekel.”

Amíg miniszterelnök-jelölt volt azonban, többször is beszélt pártja belső viszonyairól, 2017 nyarán a 168 Órának például arról beszélt, vannak olyanok, akik „a Fidesz jól fizetett haszonélvezői és beépített emberei”. Ugyanebben az interjúban kritizálta Molnár Zsolt szerepét, akit árulónak tart.

Ugyanezt a Molnár Zsoltot nemrégiben az MSZP pártigazgatónak választotta, a párt országos újraépítésének céljával. Ilyen körülmények között nem meglepő, hogy Botka már kevésbé azonosul pártjával, sőt szakításig viszi el ezt a viszonyt.

Október 13-án Botka Lászlót magabiztosan, 60,56 százalékkal választották meg újra Szeged polgármesterévé. Az MSZP megyei listája is az országos átlag fölött teljesített Csongrád megyében, 10,61 százalékkal másodikként tudott befutni a Fidesz mögött, amire az ország többi részében kevesebb példa volt. Országosan a párt csupán 12 képviselőt küldhet a megyei közgyűlésekbe, szemben a Fidesz 245, DK 33, a Jobbik 29 és a Momentum 27 képviselőjével.

Címlapkép: MTI / Mohai Balázs