Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Molnár Zsolt az MSZP új pártigazgatója

Ez a cikk több mint 4 éves.

Tóth Bertalan elnök javaslatára, az országos elnökség egyhangú támogatásával Molnár Zsolt lett az MSZP új pártigazgatója – tudta meg a Magyar Nemzet.

A lap információi szerint Molnártól, aki egyben a szocialisták fővárosi elnöke is, a vezetés azt várja, hogy az apparátus mellett elsősorban a pártszervezetek munkáját, hatékonyságát javítsa, továbbá a hétvégi önkormányzati választáson az ellenzék számára sikeresnek bizonyuló „Budapest modellt” országos szintre terjessze ki.

Az Index emellett úgy tudja, arról is hallani a pártban, hogy Molnár esetlegesen megpályázná a főpolgármester-helyettesi posztot is.

Az MSZP az elmúlt napokban következetesen kommunikálta azt, hogy az ellenzéki együttműködés motorjaként sikeresnek tekintik a választási eredményeket. És bár tény, hogy például a fővárosban hat kerületben (II., III., XIII., XIV., XVIII, és a kokainozós-kibeszélős botrányba keveredett képviselőjéről elhíresült XIX. kerület), és három megyei jogú városban (Salgótarjánban Fekete Zsolt, Szegeden Botka László és Szombathelyen Nemény András) is polgármestert adhattak, a megyei listákról azonban lényegében eltűnt több helyen is az MSZP, vagy legalábbis látványosan becsúszott az ellenzéki térfélen taroló DK és Momentum, illetve a Jobbik mögé.

Hogy mindezt számokkal is érzékeltessük, a megyei listákra leadott érvényes szavazatok országosan a következőképp alakult:

  • A Fidesz-KDNP 1.363.997 szavazatot szerzett,
  • a DK 240.092-t,
  • a Momentum 206.387-et,
  • a Jobbik 183.351-et,
  • az MSZP 120.827-et,
  • a Mi Hazánk 68.262-t,
  • a közös ellenzéki listára pedig (ahol így indult az ellenzék) összesen 157.233 szavazat érkezett.

És még egy adat az MSZP önkormányzati választási eredményeiről:

Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Pest, Somogy és Zala megyében pedig 5 százalék alatti eredményt ért el a Magyar Szocialista Párt, egyetlen mandátumot sem szerezve a megyei közgyűlésekben.

Ehhez képest az MSZP Facebook-oldalán szemlézi a meglehetősen pártközeli Hírklikk cikkét, amelyből is ezt az idézetet emelték ki:

„A vasárnapi sikerek egyértelműen az ellenzéki pártok összefogásának tudható be, amelyben több okból is fontos szerepet töltöttek be a szocialisták. Egyrészt nagyon komoly politikai és személyi áldozatokat hoztak azért, hogy az ellenzéki szövetség létrejöhessen, másrészt bedobták a közösbe a teljes infrastruktúrájukat és országos hálózatukat. Ez vitathatatlanul fontos volt a későbbi siker szempontjából, ugyanis egyetlen ellenzéki párt vagy szervezet sem rendelkezett olyan országos lefedettséggel, mint az MSZP. Másrészt ők vetették fel először az előválasztás lehetőségét, amelynek sikerességéhez és a jövőbeli fontosságához sem férhet kétség. Nem mellesleg az előválasztás megvalósításában is meglehetősen nagy szerepet vállaltak.”

 

Címlapkép: MSZP / Facebook