Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mit keresett Müller Cecília a röszkei, migrációs nyomással kapcsolatos sajtótájékoztatón?

Ez a cikk több mint 3 éves.

A kormány szerint emelkedett a migrációs nyomás, ugyanis augusztus 4-én este 90-100 ismeretlen személy próbált meg „betörni” Röszkénél. Ezt a határőrök többnyire megakadályozták, de a propagandagépezet így is rögtön beindult: nyilatkozott a belügyminiszter, Gulyás Gergely kiemelt témaként kezelte az e heti Kormányinfón csütörtök reggel, a határon pedig rögtön szerveztek is egy sajtótájékoztatót.

Az ügy érdekessége, hogy az eseményen a kormány még egy kedvelt személye, Müller Cecília is részt vett mint megszólaló, noha elsőre nem egyértelmű, az egészségügynek mi köze lehet a „migrációs nyomáshoz”.

Az országos tisztifőorvos elmondta, Magyarország közegészségügyi és járványügyi helyzete kiváló, de ezt rendkívüli mértékben veszélyezteti az ellenőrizetlen migráció.

Hozzátette, el kell kerülni az új koronavírus-gócpontok kialakulását, erre példának pedig nem mást hozott fel, mint a mezőkövesdi esetet, ahol napokon belül 43 fertőzöttet találtak – csakhogy ez a település a Népszava szerint 300 kilométerre van Röszkétől, és semmi köze a menekültekhez.

Müller Cecília országos tisztifőorvos (j2) és Halmosi Zsolt rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes (k) a megnövekedett migrációs nyomásról tartott tájékoztató után Röszke közelében, a magyar-szerb határnál. Fotó: MTI/Rosta Tibor

A helyzet tehát világos: a koronavírus-tájékoztató weboldal kormánysajtóba való átfordulása után még egy bizonyíték lett arra, hogy a Fidesz-KDNP kommunikációjában egyre jobban háttérbe szorul a világjárványról való tájékoztatás, és már inkább arra fókuszálnak, hogy a helyzettel kapcsolatos üzeneteiket összekapcsolják azokkal a populista ügyekkel, amelyeket ők a retorikájukban fontosnak tartanak.

Ahogy Bogatin Bence kollégám a koronavirus.gov.hu-val kapcsolatban korábban megfogalmazta: a kormány vélhetően visszaél azzal, hogy a járvány miatt az állampolgárok rendszeres szükségletévé vált a kormányzati felületek nyomon követése és állandó figyelemmel tartása.

Valószínűleg Müller Cecíliával is ez most a terv, aki a napi Operatív Törzs-tájékoztatók alatt gyakorlatilag „az ország nagymamája” lett, és megszokottá vált, hogy amit mond, arra figyelünk.

A baj csak az, hogy eközben a koronavírussal kapcsolatos, tényleg sok embert érintő kérdésekben sokszor koránt sem ennyire gyors és széleskörű tájékoztatás. Arra például még mindig nincs reakció, miért egy rémálom a sárga és vörös kategóriába sorolt országokból való hazatérés, miután a karanténból való kijutás még teszttel sem olyan egyszerű, pláne, ha az ember külföldi. De fel lehetne tenni azt a kérdést is, hogy miért nem szabad 500 főnél nagyobb zenés, táncos rendezvényeket tartani, amikor stadionban megengedettek a meccsek?

Gulyás Gergely szerint egy stadionban a helyre szóló jegyek miatt könnyebb az esetleges kontaktkutatás, de azért ezt bármelyik ülőkoncerten is meg lehetne tenni ugyanúgy.

De még érdekesebb, hogy a police.hu adatai szerint az elmúlt héten naponta körülbelül 700 „hatásértőt” kapnak el. Ez egyrészt kis része annak, ahányan repülőgéppel vagy egyéb módon egy nap be- vagy hazautaznak Magyarországra külföldről, másrészt ha tényleg ennyire hatékonyan végzik a határőrök a munkájukat, és ilyen sok menekültet feltartóztatnak, akkor mégis miért kell annyira riogatni az embereket a „migrációs nyomással”, hogy még az országos tisztifőorvost is odaállítják a sajtótájékoztatóra, hogy erről beszéljen?

De nem baj, legalább ha itthon is elérkezik a második hullám, tudjuk, kiknek a hibája volt az is.

Címlapkép: MTI/Rosta Tibor